Οι Έλληνες γραφειοκράτες όρθωσαν ένα τεράστιο εμπόδιο σε μια από τις μεγαλύτερες επενδύσεις της Κίνας στην Ευρώπη, σημειώνει η Wall Street Journal αναφορικά με την απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ) να γνωμοδοτήσει υπέρ της κήρυξης μέρους του Πειραιά ως αρχαιολογικού χώρου και να δημιουργήσει καθυστερήσεις στο κινεζικό project υποδομών.

 

Η απόφαση είναι το τελευταίο παράδειγμα της δύναμης του τρομερού ΚΑΣ στην Ελλάδα και είναι πιθανό να εντείνει τη μακροχρόνια κινεζική δυσαρέσκεια με την πρόοδο των έργων, αναφέρει η WSJ, υπενθυμίζοντας πως στόχος της Κίνας είναι να καταστήσει την Ελλάδα κόμβο για τις κινεζικές εξαγωγές. Σε αντάλλαγμα η Αθήνα καλοπιάνει το Πεκίνο αφού η οικονομική δυσπραγία και η διαβόητη γραφειοκρατία της χώρας έχουν απομακρύνει τις εταιρείες των δυτικών χωρών.

 

Η Cosco έχει ανακοινώσει σχέδια για φρέσκες επενδύσεις ύψους 600 εκατ. ευρώ στον Πειραιά, συμπεριλαμβανομένων ενός νέου κέντρου logistics, ενός πρόσθετου σταθμού για κρουαζιερόπλοια, τεσσάρων ξενοδοχείων και ενός εμπορικού κέντρου.

 

Μετά από μια μαραθώνια συνεδρίαση την Τετάρτη, το ΚΑΣ μπλόκαρε την κατασκευή του εμπορικού κέντρου, απαίτησε αλλαγές και περιορισμούς για τα ξενοδοχεία και πρότεινε την αναστολή της λειτουργίας δύο ναυπηγείων.

 

“Το KAΣ  είναι μια από τις πιο ισχυρές διοικητικές υπηρεσίες στην Ελλάδα, μια χώρα γνωστή για τη γραφειοκρατία της”, αναφέρεται χαρακτηριστικά στο δημοσίευμα. Η συγκεκριμένη υπηρεσία συχνά καθυστερεί τις επενδύσεις για χρόνια λόγω ανησυχιών για ζημιές στα αρχαία της χώρας. Οι ξένοι επενδυτές λένε ότι τέτοιες καθυστερήσεις συχνά δεν δικαιολογούνται από αυτές τις ανησυχίες, αλλά αντίθετα κρύβουν την αντίθεση τοπικών συμφερόντων.

 

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι ένας υπάλληλος της Cosco είπε ότι η εταιρεία εξεπλάγη από την απόφαση, δεδομένου ότι το λιμάνι του Πειραιά λειτουργεί εδώ και δεκαετίες χωρίς να προκαλέσει κανένα αρχαιολογικό ενδιαφέρον. Το 2016, οι αρχές επέκτειναν έως το 2052 τις άδειες για τα ναυπηγεία που το ΚΑΣ τώρα θέλει να αναστείλει.

 

Αν και το ΚΑΣ δεν απέρριψε εντελώς τα σχέδια, οι αλλαγές που προτείνει, καθιστούν πολύ δύσκολη ή αδύνατη την υλοποίηση των έργων. Η εταιρεία δήλωσε ότι θα κάνει κάποιες προσαρμογές και θα υποβάλει εκ νέου το σχέδιό της τις προσεχείς εβδομάδες, όπως ανέφεραν στελέχη της, αλλά πρόσθεσε ότι το σχέδιο μπορεί να εφαρμοστεί μόνο στο σύνολό του και το κράτος δεν μπορεί να επιλέξει να επιτρέψει μόνο μερικές από τις επενδύσεις.

 

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι αξιωματούχοι της Cosco λένε ότι η εταιρεία τώρα έχει βρεθεί αντιμέτωπη με την επιβάρυνση να απευθύνεται στο ΚΑΣ και για την παραμικρή αλλαγή που θέλει να κάνει στις υπάρχουσες εγκαταστάσεις.

 

“Το ΚΑΣ προέβη στον εξωπραγματικό ισχυρισμό ότι σχεδόν ο μισός Πειραιάς είναι αρχαιολογικός χώρος” δήλωσε η εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Σοφία Ζαχαράκη τονίζοντας επίσης πως “οι εμμονές του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα πρέπει να βλάψουν την Ελλάδα”.

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΗλεκτρονικά οι αιτήσεις για υιοθεσία και αναδοχή
Επόμενο άρθροΣυνάντηση Τσίπρα με τον Δανό ομόλογό του