Ανεπηρέαστες έμειναν οι διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές από τη βαριά κοινοβουλευτική ήττα τηςΤερέζα Μέι καθώς οι επενδυτές βλέπουν την πιθανότητα το νομοθετικό αδιέξοδο να αναγκάσει το Λονδίνο να καθυστερήσει την αποχώρησή του από την ΕΕ.

 

Η κυβέρνηση της Μέι βρίσκεται σήμερα αντιμέτωπη με ψήφο εμπιστοσύνης μετά τη χθεσινή απόρριψη του σχεδίου της Βρετανίδας πρωθυπουργού για το Brexit. Η Μέι αναμένεται να επιβιώσει από τη σημερινή ψηφοφορία, αλλά οι επενδυτές δεν βλέπουν πολλές ενδείξεις προόδου στο αδιέξοδο του Brexit. Ως εκ τούτου, ολοένα και περισσότεροι εκτιμούν ότι η Βρετανία θα αναγκαστεί να αναβάλει την προγραμματισμένη για τις 29 Μαρτίου αποχώρησή της, αν και λίγοι έχουν σαφή εικόνα για το τι θα μπορούσε να σημαίνει αυτό για τη χώρα μακροπρόθεσμα.

 

Οι αγορές είχαν σε μεγάλο βαθμό προεξοφλήσει την ήττα, και στην αρχή της συνεδρίασης τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια αντανακλούσαν τη γενικότερη ανθεκτικότητα των ασιατικών αγορών. Στην Ασία, οι αγορές βρήκαν στήριξη και στις ενδείξεις ότι η Κίνα θα λάβει περαιτέρω μέτρα για να τονώσει την επιβραδυνόμενη οικονομία της και ότι η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) ίσως επιβραδύνει το ρυθμό αύξησης των επιτοκίων.

 

«Οι ενδείξεις σήμερα ότι υπάρχει ένα πλήθος ((Βρετανών) βουλευτών που θα κάνουν ό,τι απαιτείται για να αποφευχθεί ένα Brexit χωρίς συμφωνία», σχολίασε ο Κρις Σικλούνα, επικεφαλής οικονομικής ανάλυσης στην Daiwa Capital Markets στο Λονδίνο. «Άρα υπάρχει μεγάλη πιθανότητα για μια παράταση του Άρθρου 50 και αυτό σημαίνει ότι υπάρχει αυξημένη πιθανότητα για ένα ηπιότερο Brexit ή και για καθόλου Brexit».

 

Ενώ κάποιοι αναμένουν ότι η καθυστέρηση θα αυξήσει τις πιθανότητες για ένα ηπιότερο Brexit, για παράδειγμα στη βάση της ιδέας του Εργατικού κόμματος για συμμετοχή σε μία μόνιμη τελωνειακή ένωση, η στερλίνα ήταν αμετάβλητη έναντι του αμερικανικού νομίσματος στο 1,2860 δολάριο.

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΛαζαρίδης: Το διαζύγιο παρωδία Τσίπρα
Επόμενο άρθροΕλληνική παρουσία στη Ζώνη Ελεύθερου Εμπορίου της Κίνας