Για θετικά σημεία αλλά και πολλά που χρήζουν διευκρινίσεων κάνουν λόγο πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, σχολιάζοντας την πρόταση της Κομισιόν για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης. Θετική χαρακτηρίζει την πρόταση η Φώφη Γεννηματά, επισημαίνοντας την ανάγκη να αποτελέσει αντικείμενο διαλόγου η αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων. «Τις νέες επιχορηγήσεις και τα δάνεια στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους θα πληρώσουν πάλι οι λαοί» επισημαίνεται σε ανακοίνωση του ΚΚΕ.

Συγκεκριμένα, όσον αφορά στην πρόταση της Κομισιόν για το «Ταμείο Ανάκαμψης», πηγές του ΣΥΡΙΖΑ τονίζουν ότι «την εξετάζουμε ακόμα, υπάρχουν θετικά σημεία αλλά και πολλά που χρήζουν διευκρινίσεων». Και προσθέτουν «Οι πανηγυρισμοί που σημειώνονται είναι τουλάχιστον επιπόλαιοι». Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι «υπάρχουν πολλά επεισόδια να δούμε για το πώς θα καταλήξει η πρόταση μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής, δεδομένων και των αντιδράσεων που διατυπώνονται.»

«Απάντηση στην ολιγωρία της κυβέρνησης Μητσοτάκη, στη μεροληψία της σε βάρος της εργασίας και της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας», αλλά και «υπενθύμιση ότι οι μεγάλες προκλήσεις απαιτούν ανάλογα τολμηρές πολιτικές αποφάσεις», χαρακτηρίζει το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ “Μένουμε Όρθιοι” ο εκπρόσωπος τύπου του κόμματος Αλέξης Χαρίτσης, σε σημερινό άρθρο του στην εφημερίδα F&MVoice και ταυτόχρονα επιτίθεται στην κυβέρνηση, τονίζοντας ότι «Η ΝΔ βλέπει την κρίση του Covid-19, ως ευκαιρία για την αποδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων, την εμπέδωση της ευέλικτης και μαύρης εργασίας, τη μείωση των μισθών, την εξαΰλωση των όσων κατάφερε ο ελληνικός λαός. Η ανασφάλεια επιστρέφει στην Ελλάδα”.
Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ στηλιτεύει «την επιλογή της κυβέρνησης και της συντριπτικής πλειονότητας των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης να αποσιωπήσουν το «Μένουμε Όρθιοι»

Φ. Γεννηματά: «Θετική η πρόταση- αντικείμενο διαλόγου η αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων»

Θετική χαρακτηρίζει την πρόταση της Κομισιόν η Φώφη Γεννηματά, καθώς όπως εξηγεί, περιλαμβάνει σημαντικές μεταβιβάσεις πόρων, που δεν συνδέονται με πρόσθετες δημοσιονομικές δεσμεύσεις. «Τώρα είναι η ώρα των κυβερνήσεων» επισημαίνει και υπογραμμίζει, ότι «στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και ο Έλληνας Πρωθυπουργός οφείλει να διαδραματίσει ενεργό ρόλο ώστε να εγκριθεί η πρόταση χωρίς καθυστερήσεις, περικοπές και αστερίσκους». Τονίζει ταυτόχρονα ότι «η Ευρωπαϊκή ενίσχυση δεν θα πρέπει να καλύψει τρύπες του Προϋπολογισμού, ούτε πελατειακού χαρακτήρα επιλογές των Υπουργών».

Όπως προσθέτει η κα Γεννηματά «Ο σχεδιασμός για την αξιοποίηση των πόρων είναι αναγκαίο να αποτελέσει αντικείμενο διαλόγου μεταξύ τόσο των πολιτικών δυνάμεων στη Βουλή, όσο και στην Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (ΟΚΕ) με την συμμετοχή και των Κοινωνικών Εταίρων».

ΚΚΕ «Τις νέες επιχορηγήσεις και τα δάνεια στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους θα πληρώσουν πάλι οι λαοί»

«Οι πανηγυρισμοί της ΝΔ, αλλά και η κατ’ αρχήν θετική στάση του ΣΥΡΙΖΑ και των άλλων κομμάτων, σχετικά με το Ταμείο Ανάκαμψης που πρότεινε η Κομισιόν, συσκοτίζουν την πραγματικότητα, ότι δηλαδή τις νέες επιχορηγήσεις και τα δάνεια που θα κατευθυνθούν στις τσέπες των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, θα κληθούν πάλι να τα πληρώσουν οι λαοί της Ευρώπης, με νέα βάρη και νέα μέτρα.»επισημαίνεται σε ανακοίνωση του ΚΚΕ.

«Αυτό φαίνεται κι απ’ το γεγονός ότι αυτά τα πακέτα προορίζονται για τη στήριξη των μονοπωλίων που δραστηριοποιούνται σε κλάδους, όπως αυτοί της “πράσινης ανάπτυξης” και της “ψηφιακής οικονομίας”, ενώ συνοδεύεται με τη δέσμευση των κρατών για την προώθηση των αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων, δηλαδή όλης της αντεργατικής ατζέντας που είχε διαμορφωθεί πριν την πανδημία» προσθέτει η ανακοίνωση. «Αποδεικνύεται ότι δεν είναι το ύψος των χρηματοδοτήσεων αυτό που καθορίζει κάθε φορά τον ταξικό τους χαρακτήρα, αλλά ο σκοπός για τον οποίο δίνονται και οι όροι που τους συνοδεύουν σε βάρος των εργαζομένων.»

Πηγή: ΕΡΤ
Ρεπορτάζ: Γιάννης Φασουλάς

Μοιράσου το άρθρο:

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΛΑΡΚΟ: Στην Αθήνα θα συγκεντρωθούν οι εργαζόμενοι στις 13 Ιουνίου
Επόμενο άρθροΑποχώρησε ο Μάκης Αγγελόπουλος από το ΔΣ του ΕΣΑΚΕ