Αντιδράσεις στα κόμματα της αντιπολίτευσης έχει προκαλέσει η συμφωνία του Eurogroup. Στον ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν ότι είναι κατώτερη των περιστάσεων, «Συμβιβασμό ανάσας χωρίς αλλαγή πορείας για την Ευρώπη» την χαρακτηρίζει η Φώφη Γεννηματά, «Αποτελεί την πιο πανηγυρική επιβεβαίωση ότι η αντιπαράθεση αυτών των ημερών δεν ήταν για το συμφέρον των λαών» επισημαίνει το ΚΚΕ, » Καταστροφική νέα λιτότητα θα φέρει η συμφωνία του Eurogroup» προβλέπει το ΜέΡΑ 25.

 Στον ΣΥΡΙΖΑ τονίζουν, ότι η συμφωνία του Eurogroup είναι κατώτερη των περιστάσεων,  τα 540 δισ. υπολείπονται πολύ από τις ανάγκες της κρίσης, αλλά και πώς η πιστοληπτική γραμμή του ESM για 2% του ΑΕΠ σε κάθε χώρα είναι εξαιρετικά ανεπαρκής. Εκτιμούν δε, ότι  υπάρχει δημιουργική ασάφεια στο κείμενο, η οποία θα δημιουργήσει περισσότερες δυσκολίες όταν θα υλοποιείται η συμφωνία. Τονίζουν πάντως ότι με αυτά τα δεδομένα, για τη χώρα, η ύπαρξη του περιθωρίου που δίνουν τα σημαντικά ταμειακά διαθέσιμα αποδεικνύεται ζωτική τουλάχιστον σε βραχυπρόθεσμο πλαίσιο. Μεσοπρόθεσμα, ωστόσο ο μόνος δρόμος για την διατήρηση της ευρωπαϊκής συνοχής. είναι η δημιουργία ενός μεγάλου Ταμείου Ανασυγκρότησης με κοινά εργαλεία χρηματοδότησης.

«Συμβιβασμό ανάσας, χωρίς αλλαγή πορείας για την Ευρώπη», χαρακτηρίζει τη συμφωνία η Πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά. «Τα τρία μέτρα που αποφάσισε το χθεσινό Eurogroup εξυπηρετούν άμεσες ανάγκες για την κρίση, αλλά είναι κατώτερα των περιστάσεων και των προσδοκιών των πολιτών της Ένωσης. Και προσθέτει:¨» Η ενίσχυση των συστημάτων υγείας, η στήριξη των μικρομεσαίων, η στήριξη της απασχόλησης (μέσω δανείων) είναι χρήσιμη, δεν αποτελεί όμως λύση για το αύριο. Δεν προβλέπεται κανένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα για την επανεκκίνηση των οικονομιών, για την αντιμετώπιση της έκρηξης της ανεργίας, τη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής. Δεν έγιναν αποδέκτες οι προτάσεις για νέο χρήμα, με καινοτόμα εργαλεία.Η εμμονή ορισμένων Κυβερνήσεων στις συντηρητικές πολιτικές λιτότητας, οδήγησε σε παραπομπή του προβλήματος στο μέλλον. Με τον κίνδυνο διόγκωσης του δημοσίου χρέους των χωρών και κατ’ επέκταση επώδυνων μνημονίων να παραμονεύει.»

«Oι λαοί της Ευρώπης, που έχουν ήδη πληρώσει με χιλιάδες θύματα την πανδημία, θα κληθούν να πληρώσουν και αυτήν την κρίση, με νέα σκληρά μέτρα», επισημαίνει με ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.  Επιπλέον επισημαίνει ότι«Η απόφαση του Eurogroup αποτελεί την πιο πανηγυρική επιβεβαίωση ότι η αντιπαράθεση αυτών των ημερών δεν ήταν για το συμφέρον των λαών, αλλά για το πώς θα επιμεριστούν τα νέα δάνεια και οι χρηματοδοτήσεις για τη στήριξη των επιχειρηματικών ομίλων και των τραπεζών. Μόλις κατέληξαν σ’ έναν ακόμη προσωρινό συμβιβασμό, όλοι μαζί -οι κυβερνήσεις του «Βορρά» και του «Νότου», οι κυβερνήσεις της δεξιάς, της σοσιαλδημοκρατίας και της δήθεν προοδευτικής συμμαχίας- χειροκρότησαν τα νέα μνημόνια για τους λαούς.
Και καταλήγει:Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα, απ’ τη στιγμή που η αντιμετώπιση της επερχόμενης κρίσης και η χρηματοδότηση των καπιταλιστικών οικονομιών θα γίνει απ’ τους υπάρχοντες μηχανισμούς του ESM που προβλέπουν όρους και δεσμεύσεις, δηλαδή νέα μνημονιακά μέτρα» τονίζει το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του «για τη συμφωνία του Eurogroup».

«Καταστροφική νέα λιτότητα θα φέρει η συμφωνία του Eurogroup» προβλέπει το ΜέΡΑ 25 και εκφράζει την  έντονη αντίθεσή του στην απόφαση του Eurogroup, επικρίνοντας ταυτόχρονα και τους ηγέτες των εννιά χωρών του νότου που «πούλησαν το ευρωομόλογο». Στην ανακοίνωση επισημαίνεται η πρόβλεψη του Γραμματέα του ΜέΡΑ 25 Γ. Βαρουφάκη που από το βήμα της βουλής κατά τη χθεσινή συζήτηση ότι οι χώρες του νότου θα υποχωρούσαν . Στην ανακοίνωση προστίθεται ότι «οι «9» πούλησαν το ευρωομόλογο, αποδέχθηκαν δάνεια από τον ESM που νομοτελειακά θα φέρουν καταστροφική νέα λιτότητα, ασήμαντα επιχειρηματικά δάνεια από την ΕΤΕπ, & μια ψευδο-αμοιβαιοποίηση επιδομάτων ανεργίας».

Πηγή: ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το άρθρο:

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΈρχεται η “ώρα της εφορίας” με νέα μορφή στις δηλώσεις
Επόμενο άρθροΟδηγίες για ασθενείς με COVID-19 που εξέρχονται από το νοσοκομείο