Κώστας Γαβρόγλου, Κώστας Δουζίνας, Αριστείδης Μπαλτάς. Είναι οι τρεις καθηγητές ή και οργανικοί διανοούμενοι του ΣΥΡΙΖΑ. Δύο εξ αυτών διετέλεσαν και υπουργοί στις κυβερνήσεις του (Γαβρόγλου, Μπαλτάς).

Σήμερα και οι τρεις διατηρούν θέσεις κρίσιμες για τις διαδικασίες του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης αν και δεν εγγράφονται στενά στην αντιπαράθεση των ρευμάτων ή τάσεων. Μιλούν βέβαια με εκπροσώπους των  φυλών της Κουμουνδούρου (Δουζίνας) ή και έχουν επαφές με τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα (Γαβρόγλου, Μπαλτάς).

Πάντως έχει ενδιαφέρον πώς καταμερίζεται και πώς καταγράφεται η δική τους παρουσία στα συριζαϊκά δρώμενα σε μια φάση που η αξιωματική αντιπολίτευση κάνει ένα βήμα για να προσεγγίσει τον κόσμο των επιστημόνων και τεχνοκρατών.

«Το ζήτημα, όμως είναι όχι να χάσει το σχέδιο του αντιπάλου αλλά να κερδίσει το δικό μας σχέδιο, δηλαδή να είμαστε έτοιμοι και με τεχνοκρατική επάρκεια να βγάλουμε τη χώρα από τα αδιέξοδα και να δώσουμε προοπτική και ελπίδα, ιδίως για τους νέους ανθρώπους», είπε χθες ο Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του (TRT), ενώ κάνοντας ευθεία αναφορά στη συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία με το νέο think tank συμπλήρωσε: «Βιώνουμε μία εποχή με πολύ μεγάλες προκλήσεις, οι απαντήσεις χρειάζονται βαθιά γνώση των δεδομένων, επάρκεια αντιμετώπισης των κρίσεων, όπως η πανδημία, της ακρίβειας, η κλιματική, και αυτό προσπαθούμε να κάνουμε φέρνοντας ανθρώπους δίπλα μας με μεγάλη επιστημονική επάρκεια».

Ο συντονιστής της «δεξαμενής»

Για τους παριστάμενους στη συνάντηση με το νέο think tank, ήταν εμφανής η οικειότητα που υπήρχε από το μεγαλύτερο μέρος με τον Κώστα Γαβρόγλου. Λογικό. Ο τέως υπουργός είναι ένας από εκείνους που έχουν αναλάβει τον συντονισμό της νέας «δεξαμενής» προσώπων με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και το κόμμα. Και εξάλλου ορισμένοι (Παντελής Μπάγκος, Πέτρος Δαμιανός) συμμετέχουν και πολύ πριν στο Δίκτυο Υπεράσπισης της Δημόσιας Εκπαίδευσης που ο ίδιος ο Γαβρόγλου έχει συγκροτήσει.

Αν υπάρχει μια λεπτή γραμμή που συνδέει και τους τρεις πάντως είναι ο γόνιμος προβληματισμός για τον ΣΥΡΙΖΑ, ο αναστοχασμός για τις κυβερνητικές ημέρες αλλά και το σημερινό του ιδεολογικό στίγμα. Ο Κώστας Γαβρόγλου προσφάτως κυκλοφόρησε και βιβλίο με τίτλο «Τα κοινά της Παιδείας» για το οποίο στην παρουσίαση έκανε παρέμβαση ο Αλέξης Τσίπρας. ​

Πολυγραφότατος και ο Αριστείδης Μπαλτάς, στο προηγούμενο του βιβλίο προ πανδημίας με τίτλο «Ονόματα του κομμουνισμού», επίσης παρέστη ο Αλέξης Τσίπρας, σήμερα έχει επίσης αρκετές χρεώσεις και ασχολίες στον ΣΥΡΙΖΑ και ευρύτερα. Για παράδειγμα συμμετέχει στην Επιτροπή Πολιτικής Απόφασης που είναι ένα εκ των οργάνων που τρέχουν το 3ο συνέδριο του κόμματος. Ομως είναι και ένας από εκείνους που έχουν συγγράψει το (τολμηρό σε πλευρές του) κείμενο 32 χιλιάδων λέξεων για τον απολογισμό της κυβερνητικής πενταετίας του ΣΥΡΙΖΑ, μαζί με τους Γιάννη Δραγασάκη και Θόδωρο Δρίτσα.

Πρόεδρος του Ινστιτούτου

Ο Κώστας Δουζίνας μπορεί να μην έχει τόσο άμεση κομματική εμπλοκή, ασκεί τα ακαδημαϊκά του καθήκοντα, παρεμβαίνει δημόσια και είναι πρόεδρος απ’ το 2018 του Ινστιτούτου Νίκος Πουλαντζάς που παραμένει μια βασική «μηχανή» ιδεών για τον ΣΥΡΙΖΑ.

«Μόνο αν η Αριστερά κερδίσει ξανά, η ριζική αλλαγή στη χώρα μας θα βάλει ρίζες. Και όπως πάμε δυστυχώς η «πρώτη φορά Αριστερά» κινδυνεύει να μείνει ορφανή. Ας γυρίσουμε λοιπόν στην προ πανδημίας συζήτηση με ιδέες, με πάθος, με επιχειρήματα», έγραψε πρόσφατα (TVXS) o Δουζίνας, εμμένοντας στην αριστερή του θέαση για τα πράγματα. Θα λέγαμε πως η «αριστερή ανησυχία» τον συνδέει με τον Μπαλτά.

Οπως και η κοινή τους συμμετοχή αυτές τις ημέρες στον τόμο «Αριστερή κυβερνησιμότητα – Η εμπειρία του ΣΥΡΙΖΑ 2015-2019», το νέο βιβλίο από το Ινστιτούτο Ν. Πουλαντζάς και τις εκδόσεις Νήσος που ανατέμνει όψεις της πρώτης φοράς Αριστερά.

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθρο«Δεχτήκαμε σουτ από παίκτες που δεν είναι εύστοχοι»
Επόμενο άρθροΜε πιστοποιητικό 3ης δόσης τα ταξίδια στην Ευρώπη