Τρικλοποδιά στην διεξαγωγή της έρευνας για την υπόθεση του Γιάννου Παπαντωνίου βάζει η ελβετική Δικαιοσύνη, η οποία αποφάσισε να μην επιτραπεί το άνοιγμα του λογαριασμού του κουμπάρου του, Γιώργου Κανδαλέπα, απορρίπτοντας τα δύο αιτήματα της Ελλάδας.

 

Το άνοιγμα του λογαριασμού είχε καθοριστική σημασία, καθώς από αυτόν εμβάστηκαν στη σύζυγο του πρώην υπουργό, Σταυρούλα Κουράκου, συνολικά 1,3 εκατομμύριο ευρώ, καταθέσεις που αποκαλύφθηκαν με τη λίστα Λαγκάρντ.

 

Όμως το Ομοσπονδιακό Δικαστήριο της Ελβετίας (ο αντίστοιχος Άρειος Πάγος στην Ελλάδα) δεν δέχτηκε την αναίρεση του ελβετικού υπουργείου Δικαιοσύνης κατά της απόφασης που εξέδωσε πριν από πέντε μήνες το Ομοσπονδιακό Ποινικό Δικαστήριο, με ένα σκεπτικό που ουσιαστικά ακυρώνει το όποιο αίτημα υποβληθεί και στηρίζεται στη λίστα Λαγκάρντ ή άλλο έγγραφο που θεωρείται προϊόν υποκλοπής. Η απάντηση του Ομοσπονδιακού Δικαστηρίου είναι απορριπτική διότι υπάρχουν υπόνοιες ότι τα στοιχεία που επικαλούνται οι ελληνικές αρχές στα δύο αιτήματα τους είναι προϊόν υποκλοπής. Οι ανώτατοι δικαστές έκριναν ότι η ελβετική εισαγγελία όφειλε να ζητήσει από την Ελλάδα απαντήσεις για την προέλευση των στοιχείων.

Από την πλευρά του, ο δικηγόρος Ηλ. Μπίσιας, ο οποίος χειρίστηκε την υπόθεση ενώπιον των ελβετικών δικαστηρίων, τονίζει ότι “η απόφαση του Ομοσπονδιακού Ποινικού Δικαστηρίου, η οποία επικυρώθηκε από το Ανώτατο Ελβετικό Δικαστήριο και αποτελεί πλέον δεδικασμένο, είναι η πρώτη που εκδίδεται σε υπόθεση αιτημάτων δικαστικής συνδρομής που βασίζονται σε τραπεζικά δεδομένα που έχουν υποκλαπεί από ελβετικές τράπεζες. Ως εκ τούτου, είναι νομολογιακά ιδιαίτερα σημαντική για τη μελλοντική αντιμετώπιση παρόμοιων αιτημάτων δικαστικής συνδρομής με αντικείμενο το άνοιγμα λογαριασμών, τα στοιχεία των οποίων αποκτήθηκαν μέσω αξιόποινων πράξεων. Το δικαστήριο δεν υπεισήλθε στην ουσία της υπόθεσης, αλλά ασχολήθηκε αποκλειστικά με το ζήτημα της υποκλοπής των δεδομένων υπό το πρίσμα της παραβίασης της λεγόμενης αρχής της εμπιστοσύνης που διέπει τις διακρατικές σχέσεις. Με την απόφαση αυτή, ακυρώθηκε αμετάκλητα η απόφαση της Ομοσπονδιακής Εισαγγελίας, με την οποία είχε διαταχθεί τον Νοέμβριο του 2017 η άρση του τραπεζικού απορρήτου του λογαριασμού του εντολέα μου και η διαβίβαση των σχετικών πληροφοριών στις ελληνικές αρχές”.

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΕκτόξευση βαρύτερου δορυφόρου για ευρυζωνικό internet
Επόμενο άρθροΑπλήρωτοι εργαζόμενοι έκλεισαν την πύλη