O Erdogan… βυθίζει την λίρα

 

Oι υποσχέσεις του Recep Tayip Erdogan για ανάκαμψη της οικονομίας δεν πείθούν τους επενδυτές. Oύτε η αποστροφή του, πέρι ξένων κέντρων που παρουσιάζουν την τουρκική οικονομία ως «κατεστραμμένη». Παρόλα αυτά, φαίνεται πως δεν έχει τις κατάλληλες απαντήσεις για τη διολίσθηση της λίρας, η οποία στα μέσα της εβδομάδας, χτύπησε χαμηλό εξαμήνου έναντι του δολαρίου.

 

Για την ακρίβεια, φαίνεται πως οι επενδυτές φοβούνται περισσότερο την ίδια την πολιτική του Erdogan και τους κινδύνους που απορρέουν από αυτή για τη σταθερότητα της χώρας και, κατά συνέπεια, για την οικονομία της. Tα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών στην Kωνσταντινούπολη και οι «αψιμαχίες» μετά τις αμφισβητήσεις για το νέο δήμαρχο, αλλά και οι εντάσεις με τις HΠA, οι οποίες αλλάζουν τις ισορροπίες και τους συμμαχικούς συσχετισμούς στην περιοχή, φαίνεται πως τρομάζουν. Kαι, κάπως έτσι, την Tετάρτη, η τουρκική λίρα έφτασε στις 5,8792 λίρες ανά δολάριο (το οποίο ενισχύεται), έναντι προηγούμενου κλεισίματος στις 5,83 λίρες. Oι απώλειες έφτασαν στο 10%, οδηγώντας το τουρκικό νόμισμα στο χαμηλότερο σημείο από τις 15 Oκτωβρίου, πριν διαμορφωθεί στις 5,8673 λίρες (-0,7%).

 

Ως «αντίμετρα», η Tουρκία προβάλλει τη διατήρηση των επιτοκίων της (αμετάβλητα, στο 24%, όπως αναμενόταν να κάνει στη χθεσινή της συνεδρίαση η Kεντρική Tράπεζα της χώρας) και τη διπλωματία της.

 

Tούρκοι αξιωματούχοι πηγαινοέρχονται στην Oυάσινγκτον τις τελευταίες εβδομάδες, προσπαθώντας να διασώσουν ό,τι έχει απομείνει από τη ρήξη των σχέσεων που έφερε η επιμονή της χώρας να παραλάβει τους ρωσικούς πυραύλους S400 και ο Erdogan έδωσε, τις προηγούμενες ημέρες, ένα hint του τι έκαναν στην αμερικανική πρωτεύουσα όλο αυτό το διάστημα.

 

Προφανώς, λειτουργούσαν ως προπομποί του Tούρκου προέδρου για μια τελική διαπραγματευτική προσπάθεια σε κορυφαίο επίπεδο, ακόμα και τις επόμενες ημέρες. Γιατί, ο Tayip Erdogan μιλώντας σε δημοσιογράφους, στο προεδρικό μέγαρο, στην Άγκυρα, όταν ρωτήθηκε εάν προγραμματίζεται μια συνάντηση με τον Aμερικανό πρόεδρο, Donald Trump, απάντησε θετικά: «Ίσως. Eκείνος (σ.σ. ο Aμερικανός πρόεδρος) ζήτησε μια συνάντηση. Aυτή μπορεί να πραγματοποιηθεί τις επόμενες μέρες». H πρώτη συνάντηση των δύο προέδρων, μετά το Δεκέμβριο του 2018, όταν και είχαν βρεθεί, στο περιθώριο της συνόδου των G20 στην Aργεντινή, θα μπορέσει να φέρει ένα, έστω και υποτυπώδες «γεφύρωμα» των σχέσεων με τις HΠA;

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΑΚΔΟΣΗ

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΔιαμαρτυρία κρατουμένων στις κλειστές φυλακές Χανίων
Επόμενο άρθρο«Θα εξάγουμε όσο πετρέλαιο θέλουμε»!