Αναφορά στο ζήτημα της Αγίας Σοφίας κάνει η ετήσια έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τις θρησκευτικές ελευθερίες ανά τον κόσμο, καταγράφοντας τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι θρησκευτικές μειονότητες στη Τουρκία.
Οι δυσκολίες στο άνοιγμα ή τη λειτουργία χώρων λατρείας και η επίλυση περιουσιακών διαφορών που σχετίζονται με τις κυβερνητικές απαλλοτριώσεις που έχουν γίνει σε εκκλησιαστικές εκτάσεις και ακίνητα συγκαταλέγονται στα σημαντικότερα θέματα που παρουσιάζει η έκθεση.

Αγία Σοφία: Σύμβολο ειρηνικής συνύπαρξης, ουσιαστικού διαλόγου και σεβασμού μεταξύ των θρησκειών

Στην έκθεση του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών επισημαίνεται ότι ανώτεροι κυβερνητικοί αξιωματούχοι των ΗΠΑ συνέχισαν να εκφράζουν δημόσια και ιδιωτικά σε Τούρκους αξιωματούχους την οπτική τους ότι η Αγία Σοφία είναι ένα μνημείο εξαιρετικής σημασίας, υποστηρίζοντας τη διατήρησή της κατά έναν τρόπο που θα σέβεται και θα είναι σύμφωνος με την πολυθρησκευτική της ιστορία.

Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι «τόνισαν ότι η Αγία Σοφία είναι ένα σύμβολο ειρηνικής συνύπαρξης, oυσιαστικού διαλόγου και σεβασμού μεταξύ των θρησκειών».

Κάλεσμα για επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης

Όπως αναφέρει η έκθεση, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο και άλλοι ανώτεροι κυβερνητικοί αξιωματούχοι «συνέχισαν να παροτρύνουν τους κυβερνητικούς αξιωματούχους (της Τουρκίας) να ανοίξουν ξανά την ελληνορθόδοξη Θεολογική Σχολή της Χάλκης και να επιτρέψουν σε όλες τις θρησκευτικές κοινότητες να εκπαιδεύουν τους κληρικούς τους στη χώρα».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Μοιράσου το άρθρο:

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθρο«Yπογράφει στον Παναθηναϊκό ο Μόργκαν»
Επόμενο άρθροΠαναθηναϊκός: Αποφόρτιση για τον Κουρμπέλη