Τις θυσίες των Ελλήνων υπογράμμισε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΟΣΑ, Ανχέλ Γκουρία, τονίζοντας πως η χώρα βρίσκεται σε σωστό δρόμο, αλλά θα πρέπει να συνεχίσει τη σκληρή προσπάθεια.

 

«Η Ελλάδα είναι στον σωστό δρόμο. Είναι υποδειγματική περίπτωση τρομακτικής δουλειάς και θυσιών. Πέρασε πολύ δραματικές στιγμές και κατάφερε να μειώσει το ονομαστικό χρέος και σιγά σιγά δημιουργήθηκε ένα μεγάλο παράθυρο εξυπηρέτησης τους χρέους -περίπου 15 ετών- για να μπει μπροστά η ανάπτυξη» είπε ο κ. Γκουρία  κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, η οποία ολοκληρώθηκε πριν από λίγο, στο περιθώριο της 4ης Διυπουργικής Συνόδου της Επιτροπής για την Περιφερειακή Ανάπτυξη (RDPC) του ΟΟΣΑ, που πραγματοποιείται στην Αθήνα.  «Όμως κωπηλατείτε ενάντια αυτό ρεύμα και αυτό σημαίνει ολοένα και μεγαλύτερη προσπάθεια» πρόσθεσε.

 

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του ΟΟΣΑ το καλύτερο τεστ για τους επενδυτές είναι το ομόλογο το οποίο εκδόθηκε με τη ζήτηση να είναι πολύ ηψηλή. Επίσης σημείωσε πως η ανεργία έχει μειωθεί κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες, αλλά παραμένει υψηλή, ενώ τόνισε πως θα πρέπει και οι τράπεζες, παρά τα κόκκινα δάνεια, να συμβάλλουν στην πραγματική οικονομία.

 

«Κρατήστε σταθερό το πηδάλιο και είμαστε μαζί σας», τόνισε ο κ. Γκουρία. Όσον αφορά τις προοπτικές ανάπτυξης, παρά το αρνητικό διεθνές περιβάλλον, όπως είπε, «οι Έλληνες έχουν φτιάξει τις βάσεις για να προχωρήσουν». Αναγνώρισε πάντως ότι ο ρυθμός ανάπτυξης 2% δεν είναι αρκετός.

 

Γενικότερα για την κατάσταση της παγκόσμιας κοινότητας, ο κ. Γκουρία σημείωσε ότι το 14% του παγκόσμιου πληθυσμού κινδυνεύει να χάσει την εργασία του εξαιτίας της τεχνολογικής προόδου και αυτή είναι μία εξέλιξη, για την οποία θα πρέπει να αρχίσουν να ασχολούνται από τώρα οι κυβερνήσεις. Όπως συμπλήρωσε, παρά τις προσπάθειες που καταβάλλονται, σε παγκόσμια κλίμακα τα δύο τρίτα των περιφερειών διατηρούν ακόμη μεγάλο άνοιγμα ψαλίδας στην ανάπτυξη σε σχέση με τις πιο προηγμένες. Οπότε εμφανίζεται διεύρυνση των ανισοτήτων, «άρα χρειαζόμαστε νέα γενιά μεταρρυθμίσεων, νέα χρηματοδοτικά εργαλεία, καθώς δεν επαρκούν τα παλιά εργαλεία».

 

 

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΣτα τέλη του 2019 θα ξεκινήσει η εκμετάλλευσή του
Επόμενο άρθροΠαράταση της ικανότητας των παράλληλα ασφαλισμένων