“Δεν είμαστε τόσο μακριά”

 

Οι μεταρρυθμίσεις που απομένουν είναι πολύ απαιτητικές, απαιτείται πολλή δουλειά, τόνισε ο Επίτροπος Ευρωπαϊκών και Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις ενόψει του Εurogroup της 11ης Μαρτίου.
«Η πρόοδος που έχει σημειωθεί είναι σημαντική. Υπάρχουν δύο φάκελοι που πρέπει να αντιμετωπιστούν, η αποεπένδυση από τον λιγνίτη αφενός και αφετέρου η προστασία της πρώτης κατοικίας, τροποποίηση ή η αλλαγή του λεγόμενου νόμου Κατσέλη. Σε αυτά τα δύο σημεία δεν είμαστε τόσο μακριά» επισήμανε ο κ. Μοσκοβισί σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό «Αθήνα 9,84», η οποία θα μεταδοθεί την Κυριακή.

 

Ο κ. Μοσκοβισί σημείωσε επίσης ότι η Κομισιόν εργάζεται «με εποικοδομητικό πνεύμα» με την ελληνική κυβέρνηση, εκφράζοντας την αισιοδοξία ότι «είναι εφικτό με καλή θέληση και από τις δύο πλευρές» να επέλθει συμφωνία. «Μπορούμε και ελπίζω ότι θα το καταφέρουμε. Είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας. Πρώτον, γιατί 1 δισ. ευρώ είναι… καλό να το πάρεις και επιπλέον -και αυτό είναι πιο σημαντικό- γιατί πρέπει να στείλουμε ένα σήμα που δίνεται στις αγορές ότι η χώρα είναι αξιόπιστη» παρατήρησε.

 

Ο κ. Μοσκοβισί αναγνώρισε ότι «αυτές οι μεταρρυθμίσεις είναι πολύ απαιτητικές για την κυβέρνηση, το κοινοβούλιο, τη δημόσια διοίκηση». «Απαιτείται πολλή δουλειά…Έχουμε λίγο χρόνο, αλλά δεν είναι κάτι που είναι ασυνήθιστο. Ελπίζω να το καταφέρουμε όπως πάντα προς όφελος της Ελλάδας» πρόσθεσε.

 

Ερωτηθείς αν στο πλαίσιο της διεύρυνσης της φορολογικής βάσης η Κομισιόν υποστηρίζει πλήρως τη ψηφισμένη για το επόμενο έτος μείωση του αφορολόγητου, ο Επίτροπος τόνισε ότι «πρέπει να επικεντρωθούμε στην 11η Μαρτίου». «Το 2020 είναι… μετά το 2019 και εξ όσων γνωρίζω φέτος –δεν ξέρω ακριβώς πότε- θα διεξαχθούν εκλογές στη χώρα αφού ολοκληρώνεται η εντολή της θητείας του Αλέξη Τσίπρα. Θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε στο μέλλον» ανέφερε.

 

Σε ό,τι αφορά το πώς η Ελλάδα θα πρέπει να αντιμετωπίσει τις «υπερβολικές ανισορροπίες» με βάση την Έκθεση της Κομισιόν για τη χώρα, ο Επίτροπος επισήμανε ότι πρέπει να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας, η χώρα να προσελκύσει επενδύσεις και να ηγηθεί μία πολιτικής υπέρ της επιχειρηματικότητας.

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΕλληνικό «παρών» στο Mobile World Congress στη Βαρκελώνη
Επόμενο άρθροΕτοιμάζονται οι ρυθμίσεις για τις οφειλές σε εφορία-ταμεία