Η ρωσική έκδοση του περιοδικού Forbes δημοσίευσε τον ετήσιο κατάλογο με τις πιο αξιόπιστες ρωσικές τράπεζες. Στην πρώτη θέση βρέθηκε η Unicredit, ενώ ακολουθούν η Rosbank η Reiffeizbank η Sberbank και VTB.

 

Ο κατάλογος καταρτίσθηκε με βάση τις αξιολογήσεις ρωσικών και διεθνών οίκων αξιολόγησης (Expert Pa, AKRA, Fitch, S&P, Moody’s). Ο κατάλογος με τις ρωσικές τράπεζες περιλαμβάνει πέντε κατηγορίες. Στην πρώτη κατηγορία συμπεριελήφθησαν οι πιο αξιόπιστες τράπεζες με βαθμολογίες BBB- και BB+ (του οίκου Fitch). Όπως και το 2018 ηγετικές θέσεις στον κατάλογο κατέχουν οι «θυγατρικές» των ξένων τραπεζών και οι μεγαλύτερες κρατικές τράπεζες. Στις πέντε πρώτες βρέθηκαν η Unicredit, η Rosbank η Reiffeizbank, η Sberbank και η VTB.

 

Στις 10 πιο αξιόπιστες τράπεζες το Forbes συμπεριέλαβε την Citibank, ING(Ευρασία), την Nordea, την HSBC και την Credit Agricole. Το περιοδικό ξεχωρίζει ανάμεσα στις 100 λιγότερο αξιόπιστες τράπεζες, με βάση την δική του αξιολόγηση, τις NC Banκ, Lanta Bank, Fora Bank, AKB «Διεθνή χρηματοπιστωτική λέσχη» και Aresbank. Παράλληλα επισημαίνει ότι η εκκαθάριση που είχε προηγηθεί στον τραπεζικό τομέα, έκανε το τραπεζικό σύστημα πιο διαφανές. «Οι τράπεζες που επέζησαν είναι έτοιμες να δείξουν στην αγορά, ότι δεν κρύβουν σκελετούς στα ντουλάπια τους και άρχισαν να συνεργάζονται περισσότερο με τους οίκους αξιολόγησης» καταλήξει το Forbes.

 

To Forbes επισημαίνει ότι οι τράπεζες που αρνούνται να συνεργαστούν με τους οίκους αξιολόγησης δείχνουν με την στάση τους αυτή ότι προσπαθούν να ‘συγκαλύψουν’ προβλήματα που αντιμετωπίζουν, με αποτέλεσμα να μετατρέπονται σε ένα είδος ‘κώδωνα κινδύνου’ για τους πελάτες τους. Από τις αρχές του χρόνου μόνο 10 από τις 100 τράπεζες δεν συνεργάστηκαν με τους οίκους αξιολόγησης.

 

 

 

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΣυνάντηση με Πομπέο είχαν Τσίπρας, Νετανιάχου και Αναστασιάδης
Επόμενο άρθροΑναστέλλεται η ιδιότητα μέλους του κόμματος του Όρμπαν στο ΕΛΚ