Στην πλειονότητά τους οι πολίτες της ΕΕ ανησυχούν για το γεγονός ότι τα φαινόμενα παραπληροφόρησης, παραβίασης δεδομένων και κυβερνοεπιθέσεων επηρεάζουν τις εκλογικές διαδικασίες, δείχνει έρευνα του ευρωβαρόμετρου σχετικά με τις προσδοκίες των πολιτών για τις ευρωπαϊκές εκλογές του Μαϊου 2019.

 

Με φόντο τις ανησυχίες αυτές, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αφιερώνει το ετήσιο συνέδριό της για τα θεμελιώδη δικαιώματα στο θέμα «Δημοκρατία στην ΕΕ».

 

Το εν λόγω συνέδριο συγκεντρώνει πολιτικούς, ερευνητές, δημοσιογράφους, ΜΚΟ και ακτιβιστές «για να αναζητήσουν τρόπους ώστε να κάνουμε τις δημοκρατίες μας πιο ανθεκτικές και χωρίς αποκλεισμούς, για να στηρίξουμε την κοινωνία των πολιτών και να διασφαλίσουμε ελεύθερες και αδιάβλητες εκλογές», αναφέρει στην ανακοίνωσή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

 

«Η έρευνά μας δείχνει ότι οι πολίτες ανησυχούν πραγματικά για την παραπληροφόρηση. Το καλό είναι ότι όλο και περισσότεροι πολίτες βλέπουν με κριτική ματιά τις πληροφορίες που τους παρέχονται και γνωρίζουν καλά τις σκοτεινές δυνάμεις που θα ήθελαν να χειραγωγήσουν αυτά που διαβάζουν, αυτά που σκέφτονται και τελικά αυτά που θα ψηφίσουν, δήλωσε ο Φρανς Τίμερμανς, Πρώτος Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,

 

Από την πλευρά της η Επίτροπος Δικαιοσύνης, Καταναλωτών και Ισότητας των φίλων Βιέρα Γιούροβα, είπε: «Χρειαζόμαστε την πλήρη συμμετοχή των κυβερνήσεων της ΕΕ και όλων των πολιτικών κομμάτων. Ο μόνος τρόπος για να αντιμετωπίσουμε τις ανησυχίες των λαών είναι να συνεργαστούμε».

 

Τι επιθυμούν οι Ευρωπαίοι ενόψει των ευρωπαϊκών εκλογών

 

Τα αριθμητικά στοιχεία που δημοσιεύθηκαν σήμερα δείχνουν ποια θα ήταν τα κίνητρα για να προσέλθουν περισσότεροι Ευρωπαίοι να ψηφίσουν:

 

– Το 43 % δήλωσαν ότι θα ήθελαν να έχουν περισσότερη πληροφόρηση για την ΕΕ και τον αντίκτυπό της στην καθημερινή ζωή-

 

– το 31 % θα ήθελε περισσότερους νέους υποψήφιους στις εκλογές.

 

Η Επιτροπή σημειώνει ότι καταβάλλει έντονες προσπάθειες για να έρθει η ΕΕ πιο κοντά στους πολίτες της. Οι Ευρωπαίοι επίτροποι συμμετείχαν σε περισσότερους από χίλιους διαλόγους με τους πολίτες από την έναρξη της θητείας τους.

 

Για την προσέγγιση των νέων, η Επιτροπή έχει δρομολογήσει πολλές εκστρατείες, μεταξύ άλλων την εκστρατεία «η ΕΕ προστατεύει» και την εκστρατείαEU and me, ενώ πριν από τη διεξαγωγή των εκλογών, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μαζί με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα διοργανώνουν εκστρατείες ευαισθητοποίησης για να κινητοποιήσουν τους πολίτες να ψηφίσουν.

 

Ανησυχίες σχετικά με τις εκλογές

 

Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι Ευρωπαίοι ανησυχούν για τις παρεμβάσεις στις εκλογές:

 

– Το 61 % ανησυχεί ότι οι εκλογές μπορεί να χειραγωγηθούν μέσω επιθέσεων στον κυβερνοχώρο,

 

– το 59 % ανησυχεί για τους ξένους παράγοντες και τις εγκληματικές ομάδες που επηρεάζουν τις εκλογές,

 

– το 67 % ανησυχεί ότι τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα που παραμένουν στο διαδίκτυο θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη διαμόρφωση των

στοχευμένων πολιτικών μηνυμάτων που βλέπουν στο προφίλ τους.

 

Ωστόσο, στη συντριπτική τους πλειονότητα, οι Ευρωπαίοι συμφωνούν (74-81 %) σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης των εν λόγω απειλών:

– με την εισαγωγή μεγαλύτερης διαφάνειας στις διαδικτυακές πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης, μεταξύ άλλων αναφέροντας με σαφήνεια ποιος είναι

πίσω από τις διαδικτυακές διαφημίσεις-

 

– με την παροχή ίσων ευκαιριών σε όλα τα πολιτικά κόμματα, ώστε να έχουν πρόσβαση σε διαδικτυακές υπηρεσίες, για να συναγωνιστούν για την προσοχή των ψηφοφόρων-

 

– με την παροχή του δικαιώματος απάντησης στους υποψήφιους ή στα πολιτικά κόμματα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης-

 

– με την καθιέρωση της ίδιας σιωπηρής περιόδου διαδικτυακά όπως υπάρχει ήδη για τα παραδοσιακά μέσα ενημέρωσης.

 

 

 

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΠρόσφυγες στην Ελλάδα αντιμέτωποι με φίδια, λύματα και έναν δύσκολο χειμώνα
Επόμενο άρθροΑπεργία και σε τράπεζες αύριο Τετάρτη