Στον απόηχο των αναταραχών στις διεθνείς αγορές αλλά και στις αναθεωρημένες προβλέψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για το πλεόνασμα ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος θα συναντηθεί με την Κριστίν Λαγκάρντ και τον Πολ Τόμσεν στο περιθώριο της ετήσιας συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας που διεξάγεται στο Μπαλί.

 

Ο κ. Τσακαλώτος θα προσπαθήσει να αναστρέψει τη θέση του Ταμείου ότι η μείωση των συντάξεων είναι μέτρο διαρθρωτικού χαρακτήρα, ενώ θα παρουσιάσει την πρόταση πρόωρης εξόφλησης μέρους του δανείου του Ταμείου προς τη χώρα μας.

 

Στο επίκεντρο της συνάντησης αναμένεται να βρεθεί η επιδίωξη της κυβέρνησης για ακύρωση των προνομοθετημένων μειώσεων στις συντάξεις από το 2019, θέμα για το οποίο το ΔΝΤ δεν έχει μεταβάλλει τη θέση του, επιμένοντας στον διαρθρωτικό χαρακτήρα των περικοπών συνδέοντας μάλιστα τις αλλαγές στο ασφαλιστικό με τη γήρανση του πληθυσμού.

 

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το Fiscal Monitor του Οκτωβρίου, που δημοσιοποιήθηκε λίγο από το τετ-α-τετ Τσακαλώτου- αναθεωρεί τις αρχικές προβλέψεις κι επί της ουσίας ευθυγραμμίζεται με τους επίσημους στόχους ψαπό το 2018 ως και το 2022 για πλεόνασμα 3,5%.

 

Το δεύτερο θέμα που θα τεθεί είναι αυτό της πρόωρης αποπληρωμής μέρους του υπολοίπου των δανείων που έχει συνάψει με την Ελλάδα, συνολικής αξίας περίπου 10 δισ. ευρώ. Τη σχετική εξαγγελία έκανε ο κ. Τσακαλώτος πριν αναχωρήσει για την Ασία, βάζοντας στο επίκεντρο όχι μόνο τα δάνεια του ΔΝΤ, αλλά και της ΕΚΤ.

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΣτον πάτο η κυβέρνηση της Μέρκελ σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση
Επόμενο άρθροΗ Ιταλία να σεβαστεί τους ευρωπαϊκούς δημοσιονομικούς κανόνες