«Οι ελληνικές τράπεζες έχουν προκλήσεις μπροστά τους αλλά, έχουν την γνώση και την εμπειρία όπως και τα μέσα να τις αντιμετωπίσουν»: το μήνυμα αυτό στέλνει μέσω της συνέντευξής του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Δημήτρης Λιάκος, που συμμετείχε στις πρόσφατες κυβερνητικές συσκέψεις για το θέμα. Ταυτόχρονα ξεκαθαρίζει ότι «τα θεμελιώδη μεγέθη των τραπεζών και η συνεχώς βελτιούμενη κατάσταση της ελληνικής οικονομίας δεν συνάδουν με την χρηματιστηριακή εικόνα».

 

«Τα θεμελιώδη μεγέθη των τραπεζών και η συνεχώς βελτιούμενη κατάσταση της ελληνικής οικονομίας δεν συνάδουν με την χρηματιστηριακή εικόνα. Στις αγορές κεφαλαίου πολλές φορές παρουσιάζονται υπερβολικά φαινόμενα και έντονη μεταβλητότητα, που σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να προκαλούν πανικό και να μας αποσπούν από τα πραγματικά δεδομένα. Οι ελληνικές τράπεζες έχουν προκλήσεις μπροστά τους αλλά, έχουν την γνώση και την εμπειρία όπως και τα μέσα να τις αντιμετωπίσουν. Πιστεύω ότι εκείνο που απαιτείται είναι μια πιο ενεργητική διαχείριση της κατάστασης και εμείς στο βαθμό που μας αναλογεί, είμαστε έτοιμοι να συνεισφέρουμε θετικά προς αυτήν την κατεύθυνση», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Λιάκος.

 

Στη συνέντευξή του ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ μιλά και για το θέμα των συντάξεων και λέει με έμφαση, «συνεχίζουμε την προσπάθεια αλλά δεν μπορούμε να υποστηρίξουμε ένα αντικοινωνικό μέτρο που βασίζεται σε λάθος εκτιμήσεις και δεν διαθέτει καμία πραγματική μεταρρυθμιστική σκοπιμότητα».

 

Ο Δ. Λιάκος που ήταν μαζί με τον πρωθυπουργό και άλλους υπουργούς στο πρόσφατο ταξίδι στη Νέα Υόρκη, μεταφέρει το κλίμα από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής υπογραμμίζοντας ότι «το 2017 ήταν χρονιά ρεκόρ αύξησης των άμεσων ξένων επενδύσεων και η τάση αυτή αναμένεται να συνεχιστεί». Εξηγεί δε, τους λόγους για τους οποίους «αυτή η στροφή των επενδυτών προς την Ελλάδα (…) δεν είναι τυχαίο γεγονός».

 

Μιλά όμως και για τις αμιγώς εγχώριες επενδύσεις και τα εργαλεία που διαθέτουν πλέον οι επενδυτές, στέλνοντας το μήνυμα, «να ξανακερδίσουμε την προοπτική για ένα καλύτερο μέλλον. Αυτή είναι, αν θέλετε, και η ιστορική αποστολή που αναλάβαμε να εκπληρώσουμε και για αυτήν θα κριθούμε από τον κόσμο».

 

Όπως, τέλος, αναφέρει ο Δ. Λιάκος, «όλα τα μέλη της κυβέρνησης συμφωνούν στη βάση μιας οικονομικής πολιτικής προσανατολισμένης στην ανάπτυξη με δίκαια χαρακτηριστικά, ισχυρό κοινωνικό πρόσημο, έτοιμης να προωθεί τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και αλλαγές, πάντα όμως χωρίς να ακυρώνεται η δημοσιονομική ισορροπία».

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροTο “Easy rider” της Δανάης
Επόμενο άρθροXάσαμε τη «Σλαβομακεδονία»