ΤΙΣ ΚΑΝΕΙ ΣΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΤΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΑΠΟΣΠΑΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ ΤΟΥ

 

Η ικανότητα να μένει κανείς προσηλωμένος στους αρχικούς του στόχους, μπορεί να γιγαντώσει, ή να καταστρέψει μια επιχείρηση και αυτό είναι κάτι που ο αυτοδημιούργητος δισεκατομμυριούχος Jack Ma, ξέρει πολύ καλά. Από το ’99, υπό την επίβλεψή του, η Alibaba εξελίχθηκε σε διεθνή κολοσσό και ο ίδιος ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους της Κίνας και του κόσμου, από το μηδέν.

 

Το πόσο δύσκολο είναι αυτό που κατάφερε, το δείχνουν οι αριθμοί: Το 70% των νέων start-ups καταρρέουν, περίπου 20 μήνες από όταν λαμβάνουν την πρώτη τους χρηματοδότηση, σύμφωνα με την τελευταία έρευνα της CB Insights. Η εταιρία ερευνών συμπεραίνει ότι κορυφαίος λόγος που αποτυγχάνουν, είναι η απώλεια της προσήλωσης στους στόχους.

 

Ο Ma, μιλώντας στις ετήσιες συναντήσεις του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, είπε ότι υπάρχει… μυστικό. «Είτε είστε νέοι, είτε ηλικιωμένοι, ρωτήστε (τον εαυτό σας) τρεις ερωτήσεις», είπε, σε ένα επιλεγμένο ακροατήριο στο Μπαλί της Ινδονησίας: «Εγώ συνεχίζω να κάνω στον εαυτό μου αυτές τις τρεις ερωτήσεις: Τι έχεις; Τι θέλεις; Τι θα παρατήσεις»; Και συμπλήρωσε ότι πολλοί άνθρωποι δεν ρωτούν τους εαυτούς τους τι προτίθενται να παρατήσουν, επειδή τείνουν να πιστεύουν ότι δεν έχουν αρκετά για να κάνουν ένα ξεκίνημα.

 

Όμως, είναι αναπόφευκτο το ότι θα γίνουν θυσίες στον μακρύ δρόμο (προς την επιτυχία), εξήγησε ο ίδιος, τονίζοντας ότι βοηθά τους ανθρώπους να ακολουθούν τις φιλοδοξίες τους μακροπρόθεσμα, κάτι που συχνά είναι αυτό που χρειάζεται ώστε να παράγει αποτελέσματα. «Μη νομίζετε ότι θα επιτύχετε του χρόνου. Πρέπει να προετοιμαστείτε για μια δεκαετία».

 

Άλλωστε και η Alibaba δεν χρειάστηκε ένα, ή δύο χρόνια για να φτάσει εκεί που είναι σήμερα. Όταν ξεκίνησε, δεν είχε αρκετά χρήματα, γνώσεις και επαφές στη βιομηχανία. Όμως αποδείχθηκε ότι μπορούσε να επιτύχει, «με σκληρή δουλειά, πίστη στο μέλλον, πίστη στο όραμα μέρα με τη μέρα για να βελτιώσουμε τους εαυτούς μας. Πάντα να ρωτάτε αυτές τις τρεις ερωτήσεις και θα είστε ατρόμητοι, θα είστε αισιόδοξοι, θα ξέρετε τι θέλετε. Όταν συνεχίζετε έτσι, δε θα χάσετε ποτέ».

 

Αλλά και όταν πετύχει κανείς, υπάρχουν «μυστικά». Ο Ma, παραδέχεται τα λάθη του και αναγνωρίζει ότι η πραγματική του δύναμη είναι οι άνθρωποι της εταιρίας του. Τονίζει μάλιστα ότι τους εμπιστεύεται και προσπαθεί να τους δίνει κίνητρα και να τους εξελίσσει συνεχώς, ενώ αποφεύγει να προσλαμβάνει τους «ειδικούς», επειδή, όπως λέει, δεν υπάρχουν τέτοιοι. Άλλωστε, το «κλειδί» είναι να έχει κανείς τους σωστούς ανθρώπους στην εταιρία του.

 

«Όταν συγκέντρωσα τον πρώτο γύρο χρηματοδότησης για την Alibaba, ήταν περίπου 5 εκατ. δολάρια. Προσέλαβα αρκετούς αντιπροέδρους από πολυεθνικές. Ένας από τους VPs του marketing, ήρθε σε εμένα, μου έδωσε μια πρόταση και μου είπε ότι αυτό είναι το marketing plan του επόμενου έτους». Ο Ma διαπίστωσε ότι το πλάνο είχε κόστος 12 εκατ. δολαρίων, πολύ περισσότερο από όσο μπορούσε να αντέξει η εταιρία τότε.

 

Ο εργαζόμενος παραδέχθηκε ότι δεν είχε ποτέ φτιάξει business plan κάτω των 10 εκατ. δολαρίων. «Έτσι είπα: Εντάξει, δεν είναι δικό του λάθος, αλλά δικό μου. Συνειδητοποίησα ότι η απόφασή μου να προσλάβω αυτούς τους ανθρώπους, ήταν σαν να προσπαθώ να βάλω μια μηχανή από Boeing 747 σε ένα τρακτέρ». Σήμερα, επιλέγει ανθρώπους που είναι μαχητές της ζωής, έχουν υψηλό IQ, αλλά και EQ, συναισθηματική νοημοσύνη, επειδή είναι καλύτεροι ηγέτες και καλύτεροι ομαδικοί παίκτες…

 

Από την έντυπη έκδοση

 

 

 

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΗ μεγάλη έξοδος του Facebook
Επόμενο άρθροΘετική η Ένωση Εφοπλιστών για την απόφαση του IMO να επανεξετάσει το ζήτημα των ναυτιλιακών καυσίμων