Λίγο μετά τη 1 ολοκληρώθηκαν τα συλλαλητήρια που διοργάνωσαν στο κέντρο της Αθήνας οι ενώσεις και τα συνδικάτα εργαζομένων, αντιδρώντας στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, το οποίο κατατέθηκε χθες στη Βουλή.Με κεντρικό σύνθημα «Όχι στο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης. Κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου και όλων των αντιασφαλιστικών νόμων», η ΑΔΕΔΥ, Εργατικά σωματεία και ομοσπονδίες καθώς και οργανώσεις και συλλογικότητες της Αριστεράς συγκεντρώθηκαν αρχικά στην πλατεία Κλαυθμώνος και στη συνέχεια πραγματοποίησαν πορεία μέχρι τη Βουλή.

Οι διαδηλωτές της ΑΔΕΔΥ και του ΠΑΜΕ, πραγματοποίησαν ξεχωριστές πορείες.

Ανάλογες συγκεντρώσεις στον Πειραιά, στην πλατεία Καραϊσκάκη, στη Θεσσαλονίκη, στο Άγαλμα Βενιζέλου, και σε πολλές ακόμα πόλεις.

«Διαμαρτυρόμαστε για το νόμο ο οποίος κατατέθηκε χθες στη Βουλή για το καινούριο ασφαλιστικό- συνταξιοδοτικό σύστημα. Είναι για εμάς μια επανάληψη του νόμου Κατρούγκαλου πλην ορισμένων μικρών διαφοροποιήσεων που υπάρχουν στο θέμα των ποσοστών αναπλήρωσης στη σύνταξη, ειδικά γι αυτούς που έχουν εργασιακό χρόνο από 30, 31 χρόνια υπηρεσίας και μέχρι τα 40. Υπάρχουν εκεί μικρές ελάχιστες αυξήσεις μέχρι τα 35 χρόνια υπηρεσίας και λίγο μεγαλύτερες από τα 35 μέχρι 40. Στα υπόλοιπα δεν προβλέπεται καμία μέριμνα», τόνισε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, Γιάννης Πάιδας, ενώ προσέθεσε ότι «παραμένουν τα ηλικιακά όρια ως έχουν με τον νόμο Κατρούγκαλου».

Ξεχωριστό μαζικό συλλαλητήριο πραγματοποίησε και το ΠΑΜΕ απαιτώντας μεταξύ άλλων την απόσυρση του νομοσχεδίου, την επαναφορά της 13ης και 14ης σύνταξης, τη δημόσια και υποχρεωτική κοινωνική ασφάλιση για όλους, την κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου, καθώς και την κατάργηση της αύξησης των ορίων ηλικίας στα 67 έτη και θέσπιση ορίων ηλικίας στα 60 για τους άνδρες, στα 55 για τις γυναίκες και πέντε χρόνια λιγότερα για τα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα (ΒΑΕ).

Ακόμη, στα Χαυτεία συγκεντρώθηκαν πρωτοβάθμια σωματεία καθώς και οργανώσεις και συλλογικότητες της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς και του αντιεξουσιαστικού χώρου, πραγματοποιώντας πορεία μέχρι τη Βουλή.

Λεωφορεία, τρόλεϊ, ηλεκτρικός, τραμ και μετρό θα μείνουν ακινητοποιημένα καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, ενώ – όπως ανακοινώθηκε σήμερα – δεν εκτελούνται δρομολόγια του Προαστιακού και των τρένων.

Την κήρυξη 24ωρης απεργίας αποφάσισε και το Εργατικό Κέντρο Αθήνας.

Στην απεργία συμμετέχουν η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΠΟΕ-ΟΤΑ).

Κλειστές εφορίες, πολεοδομίες, δήμοι, περιφέρειες και υπουργεία.

Σε τροποποιήσεις και αλλαγές στα δρομολόγια των πλοίων αναμένεται να προχωρήσουν και οι περισσότερες ακτοπλοϊκές εταιρείες στα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου, λόγω απεργιακής κινητοποίησης πέντε ναυτεργατικών σωματείων, με αφορμή το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο. Τα πλοία που θα βρίσκονται σε αυτά τα λιμάνια αναμένεται να αναχωρήσουν μετά τη λήξη της απεργίας.

Το «παρών» στη συγκέντρωση της Αθήνας έδωσε ο γγ της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, ο οποίος δήλωσε: «Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θα πληρώσει πάρα πολύ ακριβά την παραπέρα κατεδάφιση του κοινωνικού ασφαλιστικού συστήματος, όπως πριν από αυτή την πλήρωσαν το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί ο ελληνικός λαός δεν ξεχνά, οργανώνεται, νικά».

Ανακοίνωση του ΚΚΕ:

«Δίπλα στην υπόλοιπη βρώμικη προπαγάνδα της κυβέρνησης, που επιστράτευσε τον κοινωνικό αυτοματισμό και τα γελοία επιχειρήματα περί «υποκίνησης», για τη σημερινή μεγάλη απεργία, ήρθε ο ανεκδιήγητος υπουργός εργοδοσίας, Βρούτσης, να προσθέσει και το εξής: Ότι τάχα με το νόμο Κατρούγκαλου δεν είχαν γίνει απεργίες» αναφέρει σχόλιο του ΚΚΕ «για τις δηλώσεις Βρούτση σχετικά με την απεργία ενάντια στο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο». «Μπορεί ο κ. Βρούτσης να έχει γίνει ο πιο φανατικός υποστηρικτής του ν. Κατρούγκαλου, την αρχιτεκτονική του οποίου διατηρεί και επεκτείνει, όμως να του θυμίσουμε ότι τότε εργαζόμενοι, αγρότες, ελεύθεροι επαγγελματίες, επιστήμονες, είχαν απαντήσει με μαζικές και επανειλημμένες κινητοποιήσεις και απεργίες» σημειώνει το ΚΚΕ στο σχόλιό του, καταλήγοντας «το ίδιο θα κάνουν και τώρα για την κατάργηση του ν. Κατρούγκαλου – Βρούτση, όση βρώμικη προπαγάνδα κι αν επιστρατεύσουν τα παπαγαλάκια της κυβέρνησης. Αυτό έδειξαν και οι μεγάλες απεργιακές συγκεντρώσεις σήμερα».

Η τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ Έφη Αχτσιόγλου, ανέφερε ότι «όλη η Ελλάδα καταλαβαίνει πως «κανένας κοινωνικός αυτοματισμός δεν μπορεί να κρύψει την αλήθεια για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, που πίσω από την προπαγάνδα για γενικευμένες αυξήσεις στις συντάξεις φέρνει μόνο αυξήσεις στις εισφορές για 9 στους 10 και μειώσεις στο συνολικό εισόδημα των συνταξιούχων».

Το ΜέΡΑ25, σε ανακοίνωσή του, αναφέρει ότι «στηρίζει τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων ενάντια στο νομοσχέδιο του κ. Βρούτση για το Ασφαλιστικό που συνεχίζει την πολιτική φτωχοποίησης των συνταξιούχων του κ. Κατρούγκαλου και ανοίγει τον δρόμο για την ιδιωτική ασφάλιση».

Tρίωρη στάση εργασίας των δημοσιογράφων (μέχρι τις 15.00) κήρυξε η ΕΣΗΕΑ, ενώ η ΠΟΣΠΕΡΤ συμμετέχει στις κινητοποιήσεις με 24ωρη απεργία.

ΕΡΤ1-Ρεπορτάζ: Μάριος Κωνσταντινίδης, Κατερίνα Γράβου, Σταύρος Πανούσης

Σχετική είδηση:Απεργιακές κινητοποιήσεις για το ασφαλιστικό-Ακινητοποιημένα τα MMM-Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας

Μοιράσου το άρθρο:

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΣυνάντηση Ντομπρόβσκις – Σταϊκούρα: Η Ελλάδα να συνεχίσει με μεταρρυθμίσεις και υπεύθυνη δημοσιονομική πολιτική
Επόμενο άρθροΣτην κορυφαία ενδεκάδα των ρούκι της διοργάνωσης o Τσιμίκας!