Ενόψει της διαπραγμάτευσης του Ευρωπαϊκού Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο, πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη τηλεδιάσκεψη υπουργών 5 χωρών – μελών «πρώτης γραμμής» της Ε.Ε., με πρωτοβουλία του αναπληρωτή υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, Γιώργου Κουμουτσάκου.

Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν οι αρμόδιοι υπουργοί της Κύπρου, Νίκος Νουρής, της Ιταλίας, Luciana Lamorgese, της Ισπανίας, Fernando Grande-Marlaska Gómez και της Μάλτας, Byron Camilleri.

Η τηλεδιάσκεψη επικεντρώθηκε στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι πέντε χώρες της Μεσογείου στο μεταναστευτικό και στην προοπτική συγκρότησης «ομάδας συνεννόησης» των 5 κρατών, για την προώθηση κοινών θέσεων, ενόψει της διαπραγμάτευσης του Συμφώνου Μετανάστευσης και Ασύλου, που αναμένεται να ξεκινήσει το προσεχές χρονικό διάστημα.

Υπενθυμίζεται ότι στις 16 Μαρτίου οι πέντε χώρες είχαν υποβάλει στην Κομισιόν και τα κράτη – μέλη της Ε.Ε. κοινό έγγραφο που αποτυπώνει τις θέσεις τους στη διαχείριση του μεταναστευτικού.

Οι τρεις άξονες των σημερινών ομιλιών

  • Αποτελεσματική αλληλεγγύη και δίκαιη κατανομή του βάρους, η οποία πρέπει να είναι υποχρεωτική, ιδιαίτερα σε καταστάσεις πίεσης ή και κρίσεων.
  • Δημιουργία ενός στιβαρού και αποτελεσματικού ευρωπαϊκού μηχανισμού επιστροφών, συμπεριλαμβανομένων κοινών πτήσεων προς τις τρίτες χώρες προέλευσης.
  • Καταπολέμηση των δικτύων των διακινητών.

Η επόμενη τηλεδιάσκεψη των πέντε Υπουργών, θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Τετάρτη 27 Μαΐου.

Γ. Κουμουτσάκος: «Μπροστά μας μία πολύπλοκη και σκληρή διαπραγμάτευση»

Την ανάγκη συντονισμού εν όψει μιας πολύπλοκης διαπραγμάτευσης για το Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου επισήμανε ο κ. Κουμουτσάκος, μετά τη λήξη της τηλεδιάσκεψης.

«Έχουμε μπροστά μας μία πολύπλοκη και σκληρή διαπραγμάτευση για τη διαμόρφωση του νέου Ευρωπαϊκού Συμφώνου Μετανάστευσης και Ασύλου. Σε αυτήν, οι θέσεις των χωρών «πρώτης γραμμής» που προασπίζουν τα σύνορα της Ευρώπης πρέπει να ακούγονται. Αλλά για να ακούγονται οι θέσεις μας, πρέπει να είναι όσο το δυνατόν περισσότερο συντονισμένες» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Υπενθύμισε ότι «έχουμε ήδη, εδώ και μήνες, παρουσιάσει τις βασικές σκέψεις και ανησυχίες» και πρόσθεσε εμφατικά: «Σήμερα, κάναμε ένα ακόμη βήμα, που επικεντρώνεται στο τρίπτυχο ουσιαστική αλληλεγγύη – αποτελεσματικός μηχανισμός επιστροφών – εξάλειψη των δικτύων διακινητών. Επιπλέον, συμφωνήσαμε ότι θα ακολουθήσουν και άλλες πρωτοβουλίες και συναντήσεις που θα εντείνονται όσο πλησιάζουμε στην έναρξη της μεγάλης διαπραγμάτευσης για το νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου».

Συνάντηση Ν. Μηταράκη – Φ. Λεκλέρκ για την αποχώρηση προσφύγων από δομές

Η αποχώρηση των αναγνωρισμένων προσφύγων από δομές φιλοξενίας και διαμερίσματα βρέθηκε την Πέμπτη στο επίκεντρο των συνομιλιών του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότη Μηταράκη με τον αντιπρόσωπο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα, Φιλίπ Λεκλέρκ.

Το σχέδιο αφορά στους αναγνωρισμένους πρόσφυγες αλλά και τα άτομα που έχουν λάβει «τελεσίδικες αρνητικές αποφάσεις χορήγησης», σύμφωνα με σχετική ανάρτηση του υπουργού στα κοινωνικά δίκτυα.

Επισημαίνεται ότι «οι θέσεις στέγασης που θα καταστούν διαθέσιμες από την αποχώρηση όσων δεν δικαιούνται παροχών, θα χρησιμοποιηθούν για την περαιτέρω αποσυμφόρηση των νησιών του ανατολικού Αιγαίου, κάτι που αποτελεί κοινό στόχο για το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου και την Ύπατη Αρμοστεία».

Για την 1η Ιουνίου έχει προγραμματιστεί η αποχώρηση από δομές και διαμερίσματα των προσφύγων που παραμένουν για περισσότερες από 30 ημέρες από την επίδοση της αναγνώρισής τους.

Σύμφωνα με την σχετική υπουργική απόφαση που είχε εκδοθεί τον περασμένο Απρίλιο, αυτό το χρονικό διάστημα παρατείνεται για τις οικογένειες, μέλος των οποίων αντιμετωπίζει πολύ σοβαρούς λόγους υγείας, για τις γυναίκες σε προχωρημένη ή επαπειλούμενη εγκυμοσύνη και κατάσταση λοχείας. Η παράταση ισχύει και για τους ασυνόδευτους που κατά την ενηλικίωσή τους διαμένουν σε κέντρα ή θέσεις φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων και για τους οποίους συντρέχουν λόγοι ευαλωτότητας ή παρακολουθούν σπουδές σε δημόσιες και ιδιωτικές δομές δευτεροβάθμιας, τριτοβάθμιας ή επαγγελματικής, τυπικής και μη τυπικής εκπαίδευσης.

Πηγές της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ ανέφεραν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι κατά την σημερινή συνάντηση, ο διεθνής οργανισμός εξέφρασε ανησυχία για τον αριθμό των ανθρώπων που επηρεάζονται σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα από την απόφαση αυτή και μάλιστα εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού. Ο Φιλίπ Λεκλέρκ κατέθεσε προτάσεις ώστε οι αποχωρήσεις να γίνουν σταδιακά, με αύξηση του αριθμού των ανθρώπων που εξαιρούνται λόγω ευαλωτότητας, αλλά και με ταυτόχρονη αξιοποίηση του προγράμματος ένταξης και άλλων προγραμμάτων διασύνδεσης των προσφύγων με την αγορά εργασίας.

Ο Χ. Φίσερ ζητά την υποδοχή στην Αυστρία ανήλικων προσφύγων από δομές στην Ελλάδα

Υπέρ της υποδοχής στην Αυστρία ανήλικων προσφύγων από δομές φιλοξενίας στην Ελλάδα, τάχθηκε ο πρώην ομοσπονδιακός πρόεδρος της Αυστρίας (2004 – 2016), Χάιντς Φίσερ, σε ομιλία του στη Βιέννη. Παράλληλα, επέκρινε την αρνητική για το θέμα στάση της αυστριακής κυβέρνησης συνασπισμού του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος του καγκελάριου, Σεμπάστιαν Κουρτς και των Πράσινων.

Ο πρώην ομοσπονδιακός πρόεδρος, υπογράμμισε πως «δεν θα ήταν δύσκολο για εμάς (να δεχθούμε αυτούς τους ανήλικους πρόσφυγες) και θα αποτελούσε μία χειρονομίας μεγάλης σημασίας», ενώ τόνισε το γεγονός ότι «η επίσημη πολιτική (στην Αυστρία) επιδεικνύει πολύ μικρή καρδιά και πολύ μικρό συναίσθημα».

Εξέφρασε τη λύπη για τις συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων στις δομές «χωρίς κανείς να είναι διατεθειμένος να φέρει στην Αυστρία ακόμη και μόνον μία χούφτα ανθρώπων».

Πηγές: Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, ΑΠΕ – ΜΠΕ

Μοιράσου το άρθρο:

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθρο«Αν είχα την Μάρλεν απέναντί μου θα της έλεγα μακριά από τον γιο μου»
Επόμενο άρθροΗ Μέρκελ ανοίγει το «θησαυροφυλάκιο» για τις γερμανικές επιχειρήσεις