Μετά από μαραθώνια συνεδρίαση το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα νωρίς τα ξημερώματα, την έγκριση της μελέτης του αρχιτέκτονα Δημήτρη Κορρέ για την προσωρινή απόσπαση των αρχαιοτήτων από τον σταθμό Βενιζέλου του μετρό Θεσσαλονίκης. 

Ο αρχιτέκτονας παρουσίασε τη μελέτη, σύμφωνα με την οποία πρόκειται να μετακινηθούν τα υφιστάμενα κτίρια πάνω σε ράβδους και πλέγματα, με την εφαρμογή μιας νέας μεθόδου που θα δοκιμαστεί για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με τον ίδιο, η απόσπαση των ευρημάτων θα διαρκέσει περίπου πέντε μήνες.
Η τηλεδιάσκεψη κράτησε πάνω από δώδεκα ώρες. Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας και ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας τάχθηκαν υπέρ της απόσπασης επισημαίνοντας πως  είναι ανάγκη να τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα και το  έργο να ολοκληρωθεί, έως τον Απρίλιο του 2023. Μέσω τηλεδιάσκεψης  συμμετείχε  και η διοίκηση της Αττικό Μετρό, που τάχθηκε επίσης υπέρ της απόσπασης.

Ο Σύλλογος Αρχαιολόγων, η Πανελλήνια Ένωση Συντηρητών Αρχαιοτήτων και ο Ενιαίος Σύλλογος Υπαλλήλων ΥΠΠΟΑ Αττικής, Στερεάς και Νήσων, μέσω της πληρεξούσιας δικηγόρου τους Έφης Μουγγαράκη υπέβαλλαν αίτημα για αναβολή της συζήτησης του θέματος, έως ότου εκδοθεί από το Συμβούλιο της Επικρατείας τον ερχόμενο Νοέμβριο, η απόφαση επί των τριών προσφυγών που έχουν κατατεθεί σε βάρος της απόφασης της υπουργού Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη. Οι αρχαιολόγοι και οι εργαζόμενοι του ΥΠΠΟΑ τόνισαν πως δεν έλαβαν από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου αντίγραφο της εξεταζόμενης μελέτης του κ. Κορρέ και δεν μπορούν να αναπτύξουν επαρκώς την επιχειρηματολογία τους.

Από την πλευρά της, η Αττικό Μετρό δεσμεύτηκε ενώπιον του ΚΑΣ ότι ασχέτως της απόφασης του Συμβουλίου, δεν πρόκειται να προβεί σε απόσπαση των αρχαιοτήτων πριν να αποφανθεί οριστικά επ’ αυτού το ΣτΕ, το οποίο θα εκδικάσει τις προσφυγές στις 6 Νοεμβρίου 2020, σε μία συνεδρίαση που κρίνεται ιδιαίτερα κρίσιμη και επισπεύστηκε έναν μήνα.

 

Μοιράσου το άρθρο:

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΈναρξη χρήσης έξυπνης εφαρμογής ιχνηλάτησης σε Αγγλία και Ουαλία
Επόμενο άρθροΒρέθηκε σορός στην περιοχή Μαγουλίτσα Μουζακίου