Η επιστολή που απηύθυνε αυτήν την εβδομάδα η πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Τερέζα Μέι στο Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα (DUP) της Βόρειας Ιρλανδίας, από το οποίο εξαρτά την κυβερνητική της πλειοψηφία, προκάλεσε την οργή του μικρού ενωτικού κόμματος, το οποίο την κατηγορεί ότι θέλει να θυσιάσει την ενότητα της χώρας για να εξασφαλίσει μία συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ενωση για το Brexit.

Στην επιστολή αυτή, η οποία εστάλη προς την ηγεσία του DUP και αποκαλύφθηκε από την εφημερίδα The Times, η Τερέζα Μέι εξηγεί ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση επιμένει η Βόρεια Ιρλανδία να παραμείνει σε καθεστώς ρυθμιστικής σύνδεσης με την Δημοκρατία της Ιρλανδίας, μέλος της ΕΕ, ώστε να αποφευχθεί η επαναφορά ενός σκληρού συνόρου ανάμεσα στα δύο τμήματα της ιρλανδικής νήσου. Η λύση αυτή ονομάσθηκε «backstop» (δίκτυ ασφαλείας) και θα εφαρμοσθεί για όσο διάστημα δεν υπάρχει συμφωνία για την μελλοντική σχέση ανάμεσα στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρωπαϊκή Ενωση. 

Η Τερέζα Μέι προσθέτει στην επιστολή της ότι «δεν θα δεχθεί ποτέ» μία λύση που «θα διαιρούσε το Ηνωμένο Βασίλειο». Ομως, αυτή η διευκρίνιση καθόλου δεν άμβλυνε την οργή του DUP, που αντίθετα θεωρεί ότι η βρετανίδα πρωθυπουργός υποχωρεί απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ενωση και είναι έτοιμη να δεχθεί ένα ειδικό καθεστώς για την Βόρεια Ιρλανδία.

 

«Η επιστολή της πρωθυπουργού αποτελεί σήμα συναγερμού για εκείνους που αποδίδουν σημασία στην πολύτιμη ένωσή μας και σε εκείνους που θέλουν ένα πραγματικό Brexit για το σύνολο του Ηνωμένου Βασιλείου», έγραψε στο Twitter σήμερα το πρωί η ηγέτις του DUP Αρλίν Φόστερ.

 

Σύμφωνα με την επιστολή αυτή, φαίνεται ότι η πρωθυπουργός τείνει προς την ιδέα «ενός συνόρου στην θάλασσα της Ιρλανδίας», λέει ο Αρλίν Φόστερ, παρά τις διαβεβαιώσεις της Ντάουνινγκ Στριτ.

 

 

 

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΜητσοτάκης:Ο κ. Τσίπρας εξακολουθεί να κοροϊδεύει τους πολίτες
Επόμενο άρθροΘα πολεμήσουμε τον κοινωνικό αποκλεισμό και τις διακρίσεις