Νέο πρόγραμμα δανειοδότησης από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επιζητά η Ουκρανία, καθώς ο συνεχιζόμενος πόλεμος έχει ασκήσει ασφυκτικές πιέσεις στον προϋπολογισμό της και έχει εξανεμίσει τα εθνικά αποθέματα.

Σε συνέντευξη του στο Bloomberg Radio, ο υπουργός Οικονομικών της χώρας Σέρχι Μαρτσένκο επιβεβαίωσε πως το Κίεβο βρίσκεται σε προκαταρκτικές συνομιλίες με ομάδα από το ΔΝΤ, με στόχο την δρομολόγηση ενός νέου προγράμματος.

Σε δηλώσεις του προ ημερών και ο κεντρικός τραπεζίτης Κύρυλο Σεβτσένκο μίλησε υπέρ της δημιουργίας μιας νέας συμφωνίας με το Ταμείο.

Η Ουκρανία έχει ήδη λάβει έκτακτη χρηματοδότηση από το ΔΝΤ ύψους 1,4 δισ. δολαρίων, χρήματα που περιλαμβάνονται στα πάνω από 6 δισ. δολάρια που έχει λάβει από τη Δύση από τα τέλη Φεβρουαρίου.

Μαύρη τρύπα 

Με την οικονομική δραστηριότητα να έχει ουσιαστικά ανασταλεί, η διεθνής βοήθεια είναι ο μόνος τρόπος για να παραμείνει λειτουργικό του ουκρανικό κράτος και να κλείσουν οι τεράστιες μαύρες τρύπες. Μέσα στον Ιούνιο το Κίεβο περιμένει συνολικά 4,8 δισ. δολάρια από τους δυτικούς εταίρους, ήτοι τρεις φορές πάνω από όσα είχε λάβει τον περασμένο μήνα, αλλά και πάλι χαμηλότερα από τα 5 δισ. δολάρια που χρειάζεται.

Για την συγκέντρωση χρημάτων υπάρχουν πλέον διαφωνίες μεταξύ του υπουργείου Οικονομικών και της κεντρικής τράπεζας, η οποία την περασμένη εβδομάδα ανέβασε τα επιτόκια κατά 15 μονάδες βάσης στο 25%.

Με την κίνηση αυτή η κεντρική τράπεζα θέλησε να ενισχύσει την γρίβνα και να προσελκύσει επενδύσεις. Ζητά δε, από την κυβέρνηση να αντιδράσει αναλόγως, αυξάνοντας τα επιτόκια στα εγχώρια ομόλογα. Το υπουργείο Οικονομικών αρνείται να αυξήσει τα κουπόνια στα λεγόμενα πολεμικά ομόλογα, με το επιχείρημα πως δεν έχει τη δυνατότητα να τα καλύψει.

Διαφωνίες υπουργείου-κεντρικής τράπεζας 

Η κεντρική τράπεζα επιμένει πως η κυβέρνηση και ο προϋπολογισμός δεν μπορεί να βασίζεται σε άμεσες εξαγορές κυβερνητικών ομολόγων από την κεντρική τράπεζα και χρειάζεται πρόσβαση στις αγορές για την άντληση χρηματοδότησης.

«Βλέπουμε κάποιες προβληματικές τάσεις, όπως η δολαριοποίηση των αποταμιεύσεων, η απώλεια της εμπιστοσύνης στην γρίβνα λόγω της νομισματικής χρηματοδότησης και της πίεσης που ασκείται στην ισοτιμία. Η κεντρική τράπεζα δεν μπορεί να είναι η πρωταρχική πηγή για τον προϋπολογισμό» είχε σχολιάσει προ ημερών σε δηλώσεις του, ο κεντρικός τραπεζίτης

Την περασμένη εβδομάδα στη δημοπρασία των πολεμικών ομολόγων το επιτόκιο κινήθηκε σε πολύ χαμηλό επιτόκιο. Μετά από αυτό η κυβέρνηση επεσήμανε πως θα βασιστεί σε δύο κυρίως πηγές χρηματοδότησης, την διεθνή βοήθεια και την βοήθεια από κρατικές τράπεζες.

Συνολικά μέχρι τα τέλη της χρονιάς η ουκρανική κυβέρνηση σχεδιάζει να αντλήσει έως και 20 δισ. δολάρια από τους δυτικούς της συμμάχους.

Πηγή: ΟΤ

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΑποχώρησαν από την Τσέλσι Κρίστενσεν και Ντρινκγουότερ
Επόμενο άρθροΒραβεία ΕΒΕΑ: Βραβείο ηλεκτρονικής επιχειρηματικότητας στο marketplace shopflix.gr