Την απόφαση να μην υπογράψει το Σύμφωνο του ΟΗΕ για τη Μετανάστευση έλαβε και η Ελβετία.

 

Μέχρι στιγμής, πλην Ελβετίας, οι χώρες οι κυβερνήσεις των οποίων έχουν κάνει γνωστό πως δεν θα υπογράψουν το Σύμφωνο είναι η Αυστραλία, η Αυστρία, η Βουλγαρία, η Εσθονία, οι ΗΠΑ, το Ισραήλ, η Κροατία, η Ουγγαρία, η Πολωνία και η Τσεχία.

 

Το γεγονός ότι δεν εξασφαλίστηκε η υποστήριξη της Ελβετίας στο Σύμφωνο, το οποίο έχει στόχο τη ρύθμιση των μεταναστευτικών ροών σε διεθνές επίπεδο, κάνει ακόμη πιο αξιοσημείωτο το γεγονός ότι ο Γιουργκ Λάουμπερ, ο πρεσβευτής της Ελβετίας στον ΟΗΕ, ήταν ο ένας από τους δύο βασικούς διαπραγματευτές στη διαδικασία για την κατάρτιση του κειμένου.

 

Οι χώρες-μέλη του ΟΗΕ είναι προγραμματισμένο να συγκεντρωθούν στο Μαρακές του Μαρόκου τη 10η και την 11η Δεκεμβρίου για να υπογράψουν το Παγκόσμιο Σύμφωνο για την Ασφαλή, Ομαλή και Τακτική Μετανάστευση.

 

Οι πολέμιοι της συμφωνίας στην Ελβετία ερίζουν ότι οι μη δεσμευτικοί, πολιτικοί στόχοι που διατυπώνονται στο κείμενο αυτό θα μπορούσαν να μετατραπούν σε νομικά δεσμευτικές διατάξεις μακροπρόθεσμα.

 

Ανάμεσα στις πολιτικές δυνάμεις που εναντιώνονται στο Σύμφωνο είναι το Λαϊκό Κόμμα, το μεγαλύτερο στη χώρα, αλλά και κεντροδεξιές και φιλελεύθερες παρατάξεις.

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΣυνελήφθη μέλος της FIFA με την κατηγορία διαφθοράς
Επόμενο άρθροΤα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων