Μπορεί να είναι άυλο, αλλά το κρυπτονόμισμα bitcoin συνεισφέρει κι αυτό σημαντικά στην υπερθέρμανση του πλανήτη καθώς η διαδικασία “εξόρυξης” του απαιτεί τη χρήση υπολογιστών που καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας, αποκαλύπτει νέα επιστημονική έρευνα.

 

Τα κρυπτονομίσματα εμφανίστηκαν τα τελευταία χρόνια ως ένα νέο μέσο πραγματοποίησης οικονομικών συναλλαγών στο διαδίκτυο, αλλά οι εμπειρογνώμονες ανησυχούν όλο και περισσότερο για τις περιβαλλοντικές τους επιπτώσεις. Η ζήτηση για ενέργεια τέτοιων νομισμάτων είναι τεράστια και αυτό οδηγεί σε εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, οι οποίες με τη σειρά τους αυξάνουν το συνολικό φαινόμενο της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

 

Σε μια νέα μελέτη που εξέτασε ολόκληρη την αλυσίδα γεγονότων που οδηγεί στη δημιουργία bitcoins, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Χαβάης στο Manoa μελέτησαν πώς η προβλεπόμενη ανάπτυξη αυτών των κρυπτονομισμάτων θα βλάψει το κλίμα. Οι επιστήμονες προχώρησαν στην σύγκριση στοιχείων 40 διαφορετικών τεχνολογιών, από τα πλυντήρια πιάτων και τα ηλεκτρονικά βιβλία μέχρι την ηλεκτρική ενέργεια και το Διαδίκτυο, για να εκτιμήσουν τον προβλεπόμενο ρυθμό χρήσης κρυπτονομισμάτων τα επόμενα χρόνια.

 

Η επιστημονική ομάδα, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή γεωγραφίας Καμίλο Μόρα, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό για θέματα κλιματικής αλλαγής “Nature Climate Change” υπολόγισαν ότι η χρήση bitcoin το 2017 οδήγησε στην εκπομπή 69 εκατομμυρίων μετρικών τόνων διοξειδίου του άνθρακα. Με αυτό το ρυθμό και στο μέλλον, το bitcoin εκτιμάται ότι θα «στείλει» την άνοδο της θερμοκρασίας πάνω από το όριο των δύο βαθμών Κελσίου σε 15 έως 22 χρόνια, δηλαδή μεταξύ του 2033 και του 2040. Η μαζική κατανάλωση ηλεκτρισμού για την παραγωγή («εξόρυξη») bitcoin μπορεί να έχει ως συνέπεια την εκπομπή περίπου 230 γιγατόνων άνθρακα μέσα στην επόμενη 15ετία.

 

“Σήμερα οι εκπομπές από τις μεταφορές, τα κτήρια και τον τομέα των τροφίμων θεωρούνται οι κύριες αιτίες που συμβάλλουν στην κλιματική αλλαγή. Η νέα έρευνα δείχνει ότι το bitcoin θα πρέπει να προστεθεί σε αυτό τον κατάλογο» δήλωσε η ερευνήτρια Κέιτι Ταλαντέι. «Είναι κρίσιμο η όποια μελλοντική ανάπτυξη των κρυπτονομισμάτων να στοχεύει στη μείωση της ζήτησης για ηλεκτρικό ρεύμα, αν θέλουμε να αποφευχθούν οι δυνητικά καταστροφικές συνέπειες μια παγκόσμιας θέρμανσης κατά δύο βαθμούς Κελσίου», τόνισε ο Μόρα.

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΗ κυβέρνηση κάνει τον Πόντιο Πιλάτο για τους πλειστηριασμούς
Επόμενο άρθροΑπό το διαδίκτυο το μισό των εσόδων το 2022