Έναν από τους Αγίους που τιμούν ιδιαίτερα οι Σαρακατσάνοι, είναι ο Αη Γιάννης ο Πρόδρομος. Προς τιμήν του αναβιώνουν το δρώμενο του Αη Γιάννη του Κλήδονα, ένα πανάρχαιο Ελληνικό έθιμο.


Στον παραδοσιακό οικισμό των Σαρακατσάνων στη Ροδόπη, στη διασταύρωση Φαναρίου και φέτος ο Μορφωτικός Σύλλογος Σαρακατσάνων Θράκης, αναβίωσε ιεροτελεστικά το δρώμενο.
Προηγήθηκε ο Εσπερινός με Αρτοκλασία, όπου προηξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής, Παντελεήμων, στο πανέμορφο εκκλησάκι που δεσπόζει στον οικισμό, όπου οι πιστοί με ευλάβεια χαιρετούσαν την στολισμένη εικόνα.

Όπως απαιτεί το έθιμο οι ανύπαντρες κοπέλες αφού τοποθετούσαν σε ένα σκεύος τα τιμαλφή τους δεμένα με κόκκινη κλωστή στα βότανα του Αη Γιάννη που τα ονομάζουν «Καλογιάννια», το άφηναν για μία νύχτα κάτω από τον έναστρο ουρανό. Για την πρώτη που την επόμενη μέρα θα έβγαινε το δικό της ματσάκι, ήταν ένας καλός οιωνός πως θα παντρεύονταν μέσα στη χρονιά.

Ακολουθούσε ο χορός του ταψιού με ξεχωριστή επιδεξιότητα και με τον θόρυβο από τα δακτυλίδια να δίνει το δικό του τόνο.


Φέτος για πρώτη φορά έγινε και η Περιφορά της Εικόνας του Αγίου, γύρω από τον οικισμό, προκειμένου να φτάσει η ευλογία σε όλες τις γωνιές του, πράγμα που συνηθίζεται ακόμη και σήμερα με την περιφορά των Αγίων Εικόνων!
Στους στόχους του Συλλόγου Σαρακατσάνων Θράκης, η περαιτέρω αξιοποίηση του οικισμού μέσα από ένταξη στο ΕΣΠΑ, με έμφαση στην γαστρονομία και στην καθημερινότητα των Σαρακατσάνων. Βέβαια οι δομές που θα ληφθούν που θα κατασκευασθούν θα είναι ήπιες και θα αρμόζουν στο πνεύμα της συνθήκης Ραμσάρ. Είναι ένα όνειρο του Συλλόγου και προσωπικά του προέδρου και των στενών συνεργατών του εδώ και χρόνια και το σημείο του οικισμού είναι εξαιρετικής σημασίας, καθώς από κει περνούν οι τουρίστες και οι επισκέπτες του καλοκαιριού. Μια άλλη πολύ ωραία ιδέα είναι να αποτελέσει και σημείο αναφοράς και γνώσης για τις εκπαιδευτικές εκδρομές των σχολείων ανα την Ελλάδα!
Κάλεσμα προκειμένου να συμμετέχουν στο Πανελλήνιο Αντάμωμα των Σαρακατσάνων στο Περτούλι το επόμενο Σαβ-κο απηύθυνε ο πρόεδρος της πανελλήνιας Ομοσπονδίας, Γιώργος Μουτσιάνας, ο οποίος έδωσε και φέτος το παρόν του.

Την εκδήλωση πλαισίωσε καλλιτεχνικά ο Παναγιώτης Ούτος με την ορχήστρα του ένας πολλά υποσχόμενος νέος για την Παραδοσιακή Μουσική.Ήδη εδώ και ένα χρόνο είναι σε κυκλοφορία ο δίσκος του «Σηκωθείτε να Χορέψουμε» με παραδοσιακά Σαρακατσάνικα τραγούδια και …έπεται συνέχεια!
ΑΠό τις πιο συγκινητικές στιγμές της βραδιάς η παρουσία των ποντίων με το σήμα της γενοκτονίας στις μπλούζες, αλλά και η παρουσία του συλλόγου Ηπειρωτών Ροδόπης.




Φυσικά λόγω της προεκλογικής περιόδου το παρόν τους έδωσαν και οι υποψήφιοι Βουλευτές, αλλά και ο νέος εκλεγμένος Δήμαρχος Ιάσμου Μουμίν Οντέρ, ο οποίος και υποσχέθηκε έργα ευπρεπισμού και ευταξίας στο χώρο του οικισμού!

Μοιράσου το άρθρο:

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΝέες κυρώσεις ενάντια στην Τεχεράνη ανακοίνωσε ο Τραμπ – Στόχος και ο αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ
Επόμενο άρθροΚαλαμάτα: Νεκρός 22χρονος στο Πολυλίμνιο.