Ο βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, εξέδωσε ανακοίνωση για την επέτειο της Γενοκτονίας των Ποντίων:

«Κάθε χρόνο η 19η Μαΐου είναι ημέρα μνήμης αφιερωμένη στην επέτειο της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού. Την Ημέρα αυτή αποδίδουμε  τον οφειλόμενο φόρο τιμής στους Πόντιους αδελφούς μας, που βρήκαν τραγικό θάνατο από τους Νεότουρκους και τους Κεμαλικούς από το 1916 έως το 1923.

Πληθώρα από μαρτυρίες για τα εγκλήματα της γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού θα βρει πολύ εύκολα ο καθένας στη διεθνή βιβλιογραφία. Οι εξορίες, οι εκτοπίσεις, οι σφαγιασμοί μαθητών στα σχολεία, τα καταναγκαστικά έργα, οι φυλακίσεις, οι εκτελέσεις, τα βασανιστήρια, πορείες στην έρημο, ήταν φρικαλεότητες που υπέστησαν και δεν τις χωρά ο ανθρώπινος νους. Πάνω από 350.000 άνθρωποι δολοφονήθηκαν και πολλοί περισσότεροι ξεριζώθηκαν από τις πατρογονικές τους εστίες. Ο Ποντιακός Ελληνισμός, αν και μακριά από τη μητροπολιτική Ελλάδα, είχε κρατήσει άσβεστο το ελληνικό στοιχείο και είχε αναπτύξει αξιόλογο πολιτισμό, ενώ η συμβολή του στη διατήρηση της πολιτισμικής μας κληρονομιάς υπήρξε καθοριστική.

Στις μέρες μας, σχεδόν ένα αιώνα μακριά από τον βίαιο ξεριζωμό, ηχούν ακόμη στα αυτιά και την ψυχή οι κραυγές των αδικοχαμένων θυμάτων που στοιχειώνουν την συνείδηση της ανθρωπότητας. Η φετινή επέτειος είναι άλλη μια ευκαιρία για να δηλώσουμε ότι η ιστορική δικαίωση του Ποντίων έχει σκοπό να ενώσει και όχι να χωρίσει τους λαούς, κρατώντας αποστάσεις από πολιτικές και εθνικιστικές σκοπιμότητες.

Στις δύσκολες εποχές που ζούμε, η ελληνική κοινωνία και ο κόσμος ολόκληρος ταλανίζεται από διαρκείς προκλήσεις και επιτακτική αναζήτηση ορθών λύσεων, μια διαδικασία αρκετά δύσκολη και ακανθώδης για τα περισσότερα από τα προβλήματα που προκύπτουν. Ωστόσο στη σκέψη όλων θα πρέπει πάντα να ηχεί η φρικτή μνήμη της γενοκτονίας ως ανεπίτρεπτη πράξη που βιάζει τη ζωή και τα ανθρώπινα δικαιώματα.  Περισσότερο ίσως φέτος, καθώς η Ημέρα αυτή πέφτει σε μία περίοδο που η ελληνική κοινωνία προσπαθεί να επανέλθει στην κανονικότητα μετά την περίοδο των μέτρων για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού. Παράλληλα πρέπει να αγωνιστεί για άλλη μία φορά για να διαφυλάξει και να ενισχύσει τα εργατικά κεκτημένα, το δημόσιο σύστημα υγείας, την ομαλή οικονομική  πορεία της χώρας μακριά από τις πρόσφατες περιπέτειες που αφήσαμε πίσω μας το 2018, να προασπίσει το περιβάλλον και το φυσικό πλούτο της χώρας και να αντιμετωπίσει με σύνεση και αποφασιστικότητα τις διεθνείς προκλήσεις στις οποίες πρωτοστατεί για άλλη μία φορά με προκλητικό τρόπο η γειτονική μας Τουρκία.

Μπορούμε όλοι μας να αντλήσουμε δύναμη από τον ηρωισμό και το σθένος με το οποίο αντιμετώπισαν οι Έλληνες του Πόντου, την περίοδο των δολοφονιών και των διωγμών. Την Ημέρα αυτή βροντοφωνάζουμε ποτέ ξανά γενοκτονία. Ποτέ ξανά σε κάθε είδους ρατσισμό και οτιδήποτε άλλο συνθλίβει την ανθρώπινη ύπαρξη και αξιοπρέπεια. Η Ημέρα αυτή αφορά ένα γεγονός που δεν ξεχνιέται και η θλιβερή του μνήμη οφείλει να λειτουργεί ως εφαλτήριο αγώνα και πάλης σε όλους τους τομείς ενάντια στον οποιονδήποτε που επιβουλεύεται τις πανανθρώπινες αξίες και το δικαίωμα κάθε ανθρώπου σε μία ισότιμη αξιοπρεπή ζωή με ίσες ευκαιρίες και επιλογές».

Προηγούμενο άρθροΣυλλαλητήριο των εκπαιδευτικών με βασικό αίτημα την απόσυρση του ν/σ του Υπ. Παιδείας
Επόμενο άρθροΗ στιγμή που πέταξε τα ρούχα του στα σκουπίδια