Ζήσης Ψάλλας

Όταν κοιμόμαστε, περνάμε από διαφορετικά στάδια και ένα από αυτά είναι ο ύπνος REM. Κατά τον ύπνο REM (rapid eye movement: ταχεία κίνηση των ματιών) συμβαίνουν τα όνειρα και το σώμα επισκευάζεται από τις καταστροφές της ημέρας. Για κάθε 5% μείωση του ύπνου REM, τα ποσοστά θνησιμότητας αυξάνουν 13-17% στους ηλικιωμένους και μεσήλικες, αναφέρουν οι ερευνητές.

«Πολλές μελέτες έχουν συνδέσει τον ανεπαρκή ύπνο με σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία. Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι αγνοούν τα σημάδια των προβλημάτων ύπνου ή δεν λαμβάνουν επαρκή ύπνο», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Eileen Leary, από το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, στο Πάλο Άλτο, της Καλιφόρνια.

Ο τρόπος με τον οποίο ο ύπνος REM συνδέεται με τον κίνδυνο θανάτου δεν είναι γνωστός, δήλωσε η Leary. Επίσης, αυτή η μελέτη δεν μπόρεσε να αποδείξει ότι ο λίγος ύπνος REM προκαλεί θάνατο, μόνο ότι συσχετίζεται στατιστικά με αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου.

Για τη μελέτη, η Leary και οι συνάδελφοί της περιέλαβαν περισσότερους από 2.600 άνδρες, μέσης ηλικίας 76 ετών, οι οποίοι παρακολουθήθηκαν για περίπου 12 ετών. Συνέλεξαν επίσης δεδομένα από σχεδόν 1.400 άνδρες και γυναίκες, μέσης ηλικίας 52 ετών, που συμμετείχαν σε μια άλλη μελέτη και παρακολουθήθηκαν για περίπου 21 έτη.

Ο κακός ύπνος REM συνδέθηκε με πρόωρο θάνατο από οποιαδήποτε αιτία, καθώς και θάνατο από καρδιαγγειακές και άλλες ασθένειες, διαπίστωσαν οι ερευνητές. 

Προηγούμενες μελέτες είχαν επικεντρωθεί στον συνολικό χρόνο ύπνου και είχαν δείξει ότι ο υπερβολικός συνολικός ύπνος μπορεί να συσχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο θανάτου, δήλωσε ο Δρ. Michael Jaffee, αναπληρωτής καθηγητής νευρολογίας.

Αυτή η μελέτη δείχνει ότι δεν είναι μόνο ο συνολικός χρόνος ύπνου που μπορεί να είναι σημαντικός, αλλά και η διασφάλιση της σωστής ισορροπίας των διαφόρων σταδίων του ύπνου, δήλωσε ο Jaffee, ο οποίος συνέγραψε το άρθρο που συνόδευσε τη μελέτη.

Οι νευρολόγοι πρέπει να αναζητήσουν καταστάσεις που επηρεάζουν τους ασθενείς, όπως η αποφρακτική άπνοια ύπνου, που μπορεί να μειώσει τον ύπνο REM και οι γιατροί θα πρέπει επίσης να γνωρίζουν ότι ορισμένα φάρμακα που συνταγογραφούν μπορούν να μειώσουν αυτό το στάδιο.

H μελέτη που δημοσιεύθηκε στο JAMA Neurology.

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΦως στα αίτια θανάτου της 16χρονης στα Τρίκαλα θα “ρίξει” η νεκροψία (video)
Επόμενο άρθροΕργασίες αναβάθμισης σήμερα στο gsis.gr