Το νέο μεγάλο στοίχημα μετά την πανδημία, η επόμενη μέρα στο χώρο της εργασίας, τα μέτρα της κυβέρνησης για την εστίαση, τις επιχειρήσεις, τους εργαζόμενους και τον τουρισμό ήταν τα θέματα που συζητήθηκαν στη διάρκεια της εκπομπής «Δέκα», στην ΕΡΤ1, το βράδυ της Τετάρτης.

Τα κυριότερα αποσπάσματα των δηλώσεων των καλεσμένων της εκπομπής στον Φάνη Παπαθανασίου και τη Νικόλ Λειβαδάρη ήταν:

Γιώργος Κύρτσος – Ευρωβουλευτής ΝΔ
«Τα μέτρα είναι στη σωστή κατεύθυνση. Με το πέρασμα του χρόνου η κυβέρνηση θα δημιουργήσει μεγαλύτερες δημοσιονομικές δυνατότητες γιατί έχει καταφέρει την παρουσία μας στις αγορές. Ο στόχος δεν μπορεί να είναι «ανάπτυξη εδώ και τώρα» γιατί όλοι πέφτουν, αλλά να συγκρατήσουμε την πτώση.
«Στον τουρισμό, λειτουργούμε σ ένα κλίμα αβεβαιότητας. Εχουμε περάσει με πολύ καλό βαθμό το υγειονομικό σκέλος, έχουμε κάνει την προετοιμασία αλλά δεν υπάρχουν εγγυήσεις. Στην Ευρώπη ο καθένας θα πάει μόνος του.
«Αν μείνουμε ακίνητοι στην οικονομία θα καταρρεύσουμε. Αλλά χωρίς ασφάλεια δεν μπορεί να υπάρξει οικονομία. Τυχόν δεύτερο κύμα θα αποσυντονίσει εντελώς την οικονομία»

Γιώργος Τσίπρας βουλευτής Β΄ Δυτικής Αττικής ΣΥΡΙΖΑ
«Δεν ξέρω πως προκύπτουν τα 24 δισ. ευρώ που ανακοίνωσε η κυβέρνηση. Το σημαντικότερο είναι, αν υπάρχουν αυτά τα χρήματα, πως θα πέσουν στην αγορά και σε ποιούς θα πάνε. Παραμένουμε η μόνη χώρα στην Ευρώπη που δεν παρέχει απ ευθείας ενίσχυση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Το μεγάλο ζήτημα είναι πως θα φθάσει αυτή η ρευστότητα στις επιχειρήσεις όταν είναι ήδη αποκλεισμένες από το τραπεζικό σύστημα»
Γιώργος Καββαθάς – πρόεδρος ΓΣΕΒΕΕ :
«Τα μέτρα για την ενίσχυση της εστίασης είναι πολύ λίγα για το μέγεθος του προβλήματος. Η μείωση του ΦΠΑ δεν είναι αρκετό μέτρο από μόνο του. Ο κλάδος έχει χάσει το 1/4 εργασιών του έτους. Αντίθετα είναι θετικό το μέτρο στήριξης των εργαζόμενων.
«Θα θέλαμε μια απ ευθείας ενίσχυση του κλάδου στο 5% του κύκλου εργασιών του 2019 και ένα μικρό κεφάλαιο ως βοήθεια για την επανεκκίνηση των μικρών επιχειρήσεων.
«Για τον τουρισμό πιστεύω ότι θα βρεθεί η χρυσή τομή. Ο, τι τα καταφέραμε στο υγειονομικό επίπεδο αποτελεί ένα brand name για τη χώρα μας».

Μάρις Δασκαλαντωνάκη διευθύνουσα σύμβουλος της Grecotel :
«Δεν έχουμε τη δυνατότητα για μεγάλες πληρότητες. Για φέτος ετοιμαζόμαστε για πληρότητα έως 50%. Σημασία έχει να ξεκινήσουμε. Οι δυνάμεις του τουρισμού πρέπει ν αξιοποιήσουν τα μέτρα της κυβέρνησης και το άνοιγμα των διεθνών αγορών από τις 15 Ιουνίου. Εμείς επικεντρωνόμαστε στη Γερμανία, στην Αυστρία, στην Πολωνία, στην Ελβετία, στο Λουξεμβούργο και σε άλλες χώρες. Πρέπει να στηρίξουμε ο ένας τον άλλον για να πάμε μπροστά.
«Οι τιμές θα είναι αυτές που ίσχυσαν πέρσι. Αλλά θα υπάρχουν πολλά πακέτα προσφορών. Το σίγουρο είναι ότι φέτος θα είναι εντελώς διαφορετικές οι διακοπές μας»

Μαριάννα Κατσιάδα – δικηγόρος – δημοσιολόγος :
«Στην πρώτη τους ανάγνωση τα μέτρα είναι προστατευτικά ακόμα και για τη γκρίζα ζώνη των εποχικών εργαζομένων που έχουν πληγεί πολύ αυτή την περίοδο.
«Το πρόγραμμα «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» αφορά το σύνολο των επιχειρήσεων, όχι μόνο τις πληττόμενες. Αν μια επιχείρηση πληροί το κριτήριο της μείωσης του τζίρου κατά τουλάχιστον 20% το προηγούμενο διάστημα, μπορεί να θέσει εργαζόμενους σε καθεστώς εκ περιτροπής εργασία. Στο μέτρο αυτό εντάσσονται και οι εποχικές επιχειρήσεις και αυτές που ξεκίνησαν τώρα και δεν έχουν καταγράψει έσοδα.
«Στο πρόγραμμα μπορούν να ενταχθούν εργαζόμενοι με σύμβαση πλήρους απασχόλησης. Αυτό δίνει και κίνητρο για προσλήψεις»

Γιώργος Σπύρου – επιχειρηματίας
«Κινδυνεύει να κορωνοποιηθεί η εστίαση, να διαλυθεί η μαγεία, το concept, αυτό που προσφέρουμε στο κοινό. Φυσικά θα τηρήσουμε τα μέτρα ασφάλειας αλλά πρέπει να τα προσαρμόσουμε με τρόπο που δεν θα επηρεάσει τη δουλειά μας.
Τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης σε χώρους που προσφέρουν την κοινωνική προσέγγιση και την επικοινωνία δημιουργούν μια αντίφαση. Πρέπει η κυβέρνηση να βάλει λίγο νερό στο κρασί της, να τολμήσει λίγο παραπάνω κυρίως τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Πρέπει να βρεθεί μια ισορροπία και καλείται η κυβέρνηση να λύσει αυτή τη δύσκολη εξίσωση»

Μοιράσου το άρθρο:

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΒόλος: Συνάντηση Αχ. Μπέου για τη λειτουργία της δομής φιλοξενίας προσφύγων «Μόζα»
Επόμενο άρθροΚ. Μητσοτάκης: Καταλληλότερη για επενδύσεις η Ελλάδα από ότι ήταν πριν 5 μήνες (video)