«Ο διάλογος Βελιγραδίου-Πρίστινας είναι η καλύτερη πλατφόρμα για την εξεύρεση λύσης που θα σέβεται τα δικαιώματα όλων των κοινοτήτων (στο Κόσοβο). Ο διάλογος είναι το κλειδί για τη σταθερότητα στην περιοχή», τόνισε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Πρόεδρο της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, στο πλαίσιο της άσκησης πολιτικής προστασίας “SRBIJA 2018”, που διεξάγεται από το πρωί στο Μλαντένοβατς.

 

Ο κ. Στόλτενμπεργκ είπε ότι το ΝΑΤΟ στηρίζει τη διαδικασία εξομάλυνσης των σχέσεων Βελιγραδίου-Πρίστινας ενώ σε ό,τι αφορά την KFOR σημείωσε πως διατηρεί «ένα ασφαλές περιβάλλον στο Κόσοβο, στο πλαίσιο της εντολής των Ηνωμένων Εθνών», εξηγώντας πως αυτό σημαίνει «ένα ασφαλές περιβάλλον για όλες τις κοινότητες, συμπεριλαμβανομένων των Σέρβων».

 

Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ είπε ακόμα πως «στα Δυτικά Βαλκάνια, το ΝΑΤΟ έχει έναν πρωτεύοντα στόχο, να βοηθήσει στην οικοδόμηση της ειρήνης και της σταθερότητας, που είναι τα θεμέλια της ευημερίας», σημείωσε πως το ΝΑΤΟ σέβεται πλήρως τη στρατιωτική ουδετερότητα που έχει επιλέξει η Σερβία και χαιρέτισε το γεγονός ότι το Βελιγράδι έχει επιλέξει την οδό της εταιρικής συνεργασίας με τη Συμμαχία, επισημαίνοντας πως αυτή η σχέση έχει οφέλη και για τις δύο πλευρές.

 

«Το ΝΑΤΟ έχει βοηθήσει στην καταστροφή μεγάλης ποσότητας ναρκών, πυρομαχικών και ελαφρού οπλισμού […] οι επιστήμονές μας συνεργάστηκαν πάνω σε μια σειρά πρότζεκτ- από τα βιοκαύσιμα ώς τη ρομποτική», ανέφερε ως παράδειγμα ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ.

 

Ο κ. Στόλτενμπεργκ εξήρε επίσης τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις, τις οποίες έχει υλοποιήσει η Σερβία, καθώς και την οικονομική ανάπτυξη της χώρας, σημειώνοντας πως σήμερα, οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ είναι οι μεγαλύτεροι επενδυτές στην περιοχή, βοηθώντας στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και στην οικονομική ανάπτυξη.

 

 

 

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθρο8000 επιβάτες κρουαζιέρων τύπου homeport
Επόμενο άρθροΕισαγγελική έρευνα για το προσφυγικό – μεταναστευτικό στην Ελλάδα