Κλιμακώνεται η διπλωματική κινητοποίηση απέναντι στο ζήτημα της Τουρκίας με την ενεργή εμπλοκή της ΕΕ, αρχής γενομένης από σήμερα Δευτέρα, με την διήμερη επίσκεψη του ύπατου εκπροσώπου της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ στην Άγκυρα. Οι ευρωτουρκικές σχέσεις, οι περιφερειακές εξελίξεις και οι εντάσεις, στην ατζέντα.

«Οι έντονες διπλωματικές προσπάθειες που καταβάλλονται τόσο από πλευράς ελληνικής κυβέρνησης, όσο και κυπριακής έχουν κινητοποιήσει τόσο το ενδιαφέρον, όσο και τις ανησυχίες και της ίδιας της Ευρώπης και των ΗΠΑ. Οι επόμενες των ημερών είναι κρίσιμες όσον αφορά την ανάδειξη πρωτοβουλιών από πλευράς ΕΕ και ΗΠΑ έτσι ώστε να αποτραπεί μια ενδεχόμενη κρίση», τόνισε σε συνέντευξή του στην “Καθημερινή” ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Ο κ. Αναστασιάδης αναφερόταν σε ενδεχόμενο θερμό επεισόδιο, λόγω και των τουρκικών διακηρύξεων για γεώτρηση ανοικτά της Κρήτης.

Ερωτηθείς για το ποιος θα είναι ο μοχλός πίεσης για να καθίσει στο τραπέζι των συνομιλιών η Άγκυρα, απαντά ότι «δεν υπάρχει άλλος τρόπος από την εφαρμογή του διεθνούς δικαίου μέσα από μια ποικιλία κυρώσεων που να αυξάνει το κόστος των προκλητικών ενεργειών της Τουρκίας».

Χθες ο Τούρκος πρόεδρος Ταγιπ Ερντογάν σε δηλώσεις είπε ότι «τα πλωτά γεωτρύπανα έχουν ξεκινήσει ήδη τις γεωτρήσεις στις θάλασσες» επαναλαμβάνοντας πως δεν πρόκειται να προχωρήσει σε παραχωρήσεις σε βαρος των τουρκικών συμφερόντων στην Ανατολική Μεσόγειο.

Στο «κόκκινο» και οι γαλλο-τουρκικές σχέσεις, στον απόηχο του επεισοδίου παρενόχλησης γαλλικής φρεγάτας από τουρκικά πολεμικά πλοία.

Το ζήτημα της Τουρκίας θα τεθεί στη Σύνοδο Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στις 13 Ιουλίου, χωρίς ωστόσο να θεωρείται εύκολη υπόθεση η έκδοση κειμένου κοινών συμπερασμάτων.

Ο Νίκος Αναστασιάδης μεταβαίνει στις 14 Ιουλίου στην Ελλάδα για διαβουλεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση.

«Η συνεργασία μας με την ελληνική κυβέρνηση είναι άριστη και πολυεπίπεδη. Υπάρχει συντονισμός μέσα από την επιλογή του διαλόγου για επίλυση των όποιων διαφορών προκύπτουν σαν αποτέλεσμα της τουρκικής επιθετικότητας», δήλωσε ο κ. Αναστασιάδης.

Πηγή ΕΡΤ, Ανταπόκριση-Κύπρος Μ. Καλογεράκη

Μοιράσου το άρθρο:

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΗ κοινωνία απέναντι στη σεξουαλική βία –μέσα από τις 7.244 λέξεις μιας γυναίκας-θύματος
Επόμενο άρθροΗ Laura Marie είναι η πληθωρική πρόκληση