ανταπόκριση από το Βερολίνο: Γιώργος Παππάς

Ο Ταγίπ Ερντογάν όχι μόνον ανεβάζει τους τόνους της ρητορείας πολέμου κατά της Ελλάδας αλλά παίζει και με σενάρια πραγματικής πολεμικής σύρραξης με την Ελλάδα.

«Εάν η απόφαση εξαρτιόταν από τον Τούρκο Πρόεδρο, το Πολεμικό Ναυτικό του, θα είχε βυθίσει ένα ελληνικό πλοίο στη Μεσόγειο εδώ και πολύ καιρό», έγραψε γερμανική εφημερίδα «Die Welt». «Αυτό ζήτησε ο Ερντογάν από τους στρατηγούς, σύμφωνα με πληροφορίες από στρατιωτικούς κύκλους πριν από λίγες ημέρες», αποκάλυψε η ανταποκρίτρια της εφημερίδας Μάριον Ζέντκερ στην Κωνσταντινούπολη.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Ερντογάν ζήτησε μάλιστα από τους στρατιωτικούς επιτελείς να το οργανώσουν, κατά τρόπο που να μην χάσει κανείς τη ζωή του. «Όταν οι στρατηγοί αρνήθηκαν, κάποιος άλλος πρότεινε να ρίξουν ένα ελληνικό πολεμικό αεροσκάφος. Ο πιλότος θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει το κάθισμα εκτίναξης και να σωθεί. Αλλά οι στρατηγοί αρνήθηκαν κι αυτό να το κάνουν», σημειώνεται στο δημοσίευμα.

Η συνήθης πρακτική προετοιμασίας πολέμου προβλέπει πρώτα συζητήσεις στο παρασκήνιο με τα εμπλεκόμενα μέρη, στη συνέχεια πραγματοποιούνται στρατιωτικές ασκήσεις, οι οποίες ακολουθούνται από μία ακριβή πολεμική άσκηση, μετά ρίχνονται προειδοποιητικές βολές -και κατόπιν εξαπολύεται η επίθεση. Η Τουρκία βρίσκεται επί του παρόντος στη φάση των «πολεμικών ασκήσεων», διαπιστώνει η ανταπόκριση της γερμανικής εφημερίδας.

Η γερμανική εφημερίδα εκτιμά ότι «ο Ερντογάν δεν προκαλεί στη Μεσόγειο για να εξασφαλίσει τους εκεί φυσικούς πόρους».

Η επιθετικότητα του Ερντογάν έχει στην πραγματικότητα μόνο έναν σκοπό: Να εξασφαλίσει την εξουσία του Ερντογάν και να ενώσει τους Τούρκους υπό την ηγεσία του. Ο Ερντογάν θέλει να παραμείνει στην προεδρία τουλάχιστον έως το 2023 και να γιορτάσει την εκατονταετία της Τουρκικής Δημοκρατίας. Ωστόσο, η στήριξη του τουρκικού λαού δεν είναι καθόλου εξασφαλισμένη. Η οικονομία είναι σε τροχιά βαθιάς κρίσης, στην οποία αθροίζονται και οι επιπτώσεις της πανδημίας κορονοϊού. Και το όνειρο του Ερνγογάν κινδυνεύει να ακυρωθεί, όπως προδιαγράφουν οι κακές επιδόσεις του κόμματός του AKP στις δημοσκοπήσεις.

Πρόκειται λοιπόν κατά την εκτίμηση της εφημερίδας για «σκηνοθετημένη μάχη» για το φυσικό αέριο προκειμένου να ενισχυθεί ο τουρκικός εθνικισμός και να επικαλύψει το κλίμα δυσφορίας των Τούρκων κατά του Ερντογάν στο εσωτερικό της χώρας.

Μοιράσου το άρθρο:

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΚρούσμα κορωνοϊού σε αντίπαλο του Περιστερίου
Επόμενο άρθροΠάντα με τρόμαζε σε τι κόσμο θα μεγαλώσει το παιδί μου