Μια ατμοσφαιρική διαταραχή στην περιοχή της Κεντρικής Μεσογείου προκαλεί ισχυρές και πολύωρες καταιγίδες ήδη από τη Δευτέρα. Μεγάλα ύψη βροχής και έντονη ηλεκτρική δραστηριότητα κατεγράφησαν σε περιοχές της Ν. Ιταλίας, της Μάλτας, της Τυνησίας και της Βορειοδυτικής Λιβύης…

Σχετικά με τη δημιουργία Μεσογειακού Κυκλώνα:
Πρόκειται για διεθνώς γνωστά βαρομετρικά χαμηλά ως «medicanes», από την ένωση των λέξεων «Mediterranean» και «hurricanes»). Τα medicanes, είναι ένα σχετικά σπάνια, εμφανίζονται κατά κανόνα μία ή δύο φορές τον χρόνο και πρόκειται για ισχυρά χαμηλά βαρομετρικά συστήματα, τα οποία πήραν αυτήν την ονομασία καθότι παρουσιάζουν πολλά κοινά με τους τροπικούς κυκλώνες. Κύριο χαρακτηριστικό τους, είναι οι θυελλώδεις άνεμοι και οι καταρρακτώδεις βροχές. Σχηματίζονται κυρίως το φθινόπωρο ή νωρίς τον χειμώνα πάνω από τα σχετικά θερμά νερά της Μεσογείου και αποκτούν δυναμική, αντλώντας ενέργεια από τη δραστηριότητα των ίδιων των καταιγίδων τους. Το τελευταίο medicane που επηρέασε τη χώρα μας ήταν ο «Ξενοφών» (29 Σεπτεμβρίου 2018).

Ελάχιστα μετεωρολογικά μοντέλα, έδειχναν μέχρι το περασμένο Σάββατο για αύριο τροπικό κυκλώνα με κύριο επίκεντρο την Πελοπόννησο. Ωστόσο, τα δεδομένα άλλαξαν και η πλειοψηφία των προγνωστικών μοντέλων μέχρι χθες δεν έδειχνε τελικά ευνοϊκές συνθήκες για τη δημιουργία medicane κοντά στις ακτές της χώρας μας.
Σύμφωνα όμως με τα σημερινά προγνωστικά στοιχεία, φαίνεται να μην αποκλείεται και αυτό το σενάριο και να αποκτά ολοένα και περισσότερες πιθανότητες, ενώ κάποια αύριο το θέλουν να ισοδυναμεί με κατηγορία τυφώνα 1! Μένει λοιπόν να δούμε και τα επόμενα τρεξίματα των μοντέλων, για να σιγουρευτούμε. Το σίγουρο είναι ότι, πρόκειται για ένα πολύ ισχυρό χαμηλό βαρομετρικό σύστημα, το οποίο αναμένεται να ενισχυθεί σημαντικά, επηρεάζοντας και τη χώρα μας από αύριο, με έντονες βροχές και καταιγίδες, ιδιαίτερα στο Ιόνιο και τα νότια ηπειρωτικά και πολύ θυελλώδεις ανέμους, ιδιαίτερα σε θαλάσσια τμήματα, όπου και απ΄ότι φαίνεται, θα φτάσουν σε επίπεδα θύελλας!

Τονίζουμε ότι, λόγω της αβεβαιότητας που παρουσιάζουν οι μεταβατικές εποχές όπως αυτή που διανύουμε και λόγω της θέσης του συστήματος πάνω από θάλασσα, δεν είναι ακόμα σαφής η τροχιά που θα ακολουθήσει, καθώς και το αν θα αποκτήσει τροπικά χαρακτηριστικά και θα πληροί τις προϋποθέσεις ώστε να χαρακτηριστεί Μεσογειακός Κυκλώνας. Ωστόσο, το ενδεχόμενο αυτό δεν αποκλείεται…

ΣΗΜΕΡΑ
Στα δυτικά θα έχουμε λίγη συννεφιά, που βαθμιαία θα πυκνώσει και είναι πιθανό το απόγευμα να ξεκινήσουν βροχές και καταιγίδες στο Ιόνιο και τη Δ. Πελοπόννησο. Στην υπόλοιπη χώρα, θα έχουμε ακόμα σήμερα αρκετή ηλιοφάνεια. Οι βοριάδες θα εξασθενήσουν λίγο στο Αιγαίο και θα πνέουν έως 7 μποφόρ τοπικά και η θερμοκρασία δε θα αλλάξει σημαντικά.

ΑΤΤΙΚΗ
Ηλιοφάνεια με λίγες συννεφιές από αργά το απόγευμα, βοριάδες 4-6 και στα ανατολικά τοπικά έως 7 μποφόρ, με εξασθένηση από το απόγευμα και θερμοκρασία έως 31 βαθμούς και στα ανατολικά 2-3 χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καλός καιρός, μεταβλητοί άνεμοι 3-4 μποφόρ και θερμοκρασία έως 30 βαθμούς.

ΑΥΡΙΟ – ΠΕΜΠΤΗ
Αρχικά στο Ιόνιο και τα δυτικά και από το απόγευμα και στα υπόλοιπα ηπειρωτικά, πλην της Α. Μακεδονίας και της Θράκης, θα έχουμε βροχές, ενώ στο Ιόνιο και την Πελοπόννησο περιμένουμε και καταιγίδες, πιθανόν τοπικά ισχυρές. Στην υπόλοιπη χώρα, θα έχουμε μόνο λίγη συννεφιά. Οι άνεμοι στο Ιόνιο, από ανατολικές και το βράδυ από βόρειες διευθύνσεις θα ενισχυθούν και θα φτάνουν τα 7 και το βράδυ τα 8 μποφόρ, ενώ οι βοριάδες στο Αιγαίο ελαφρώς εξασθενημένοι δε θα ξεπερνούν τα 4-6 μποφόρ και προς το απόγευμα θα στραφούν σε νοτιάδες. Η θερμοκρασία, θα σημειώσει μικρή πτώση.

ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΗΜΕΡΕΣ
Μέχρι και το Σάββατο, αναμένουμε αισθητή αλλαγή του καιρού, με αυξημένη συννεφιά σε μεγάλο μέρος της χώρας, κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες, την Παρασκευή κυρίως στα δυτικά, κεντρικά και νότια και το Σάββατο στα ανατολικά και νότια, ενώ θα πνέουν και θυελλώδεις άνεμοι στα πελάγη που θα φτάνουν τα 8 μποφόρ, από βόρειες διευθύνσεις στο Ιόνιο (με εξασθένηση όμως από το απόγευμα της Παρασκευής) και το Β. Αιγαίο και από νότιες στο Ανατολικό και Ν. Αιγαίο. Η θερμοκρασία την Παρασκευή δε θα μεταβληθεί σημαντικά, το Σάββατο όμως θα πέσει 2-3 βαθμούς κάτω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα. Από την Κυριακή, ο καιρός θα παρουσιάσει σταδιακή βελτίωση με εξασθένηση των ανέμων, θα έχουμε όμως και τότε ακόμα λίγες βροχές και καταιγίδες στα ανατολικά και νότια και θα πέσει λίγο ακόμα η θερμοκρασία.

Παναγιώτα (Πάττυ) Δ. Σπηλιωτοπούλου, Μετεωρολόγος ΕΡΤ
B.Sc Φυσικός
Μ.Sc Μετεωρολόγος, ΕΚΠΑ
M.Sc Ειδικός στις Στρατηγικές Διαχείρισης Κρίσεων & Καταστροφών (Ακραία Φαινόμενα), ΕΚΠΑ
Μ.Α Δημοσιογράφος, ΕΚΠΑ

Μοιράσου το άρθρο:

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΜαρτίνος: Η Thenamaris παρέλαβε το νεότευκτο υπερδεξαμενόπλοιο “Sea Voice”
Επόμενο άρθροΜικρότερη η ύφεση της παγκόσμιας και της ευρωπαϊκής οικονομίας το 2020