Το ψυχρό μέτωπο που διέσχισε τη χώρα μας, προκάλεσε ισχυρές βροχές και καταιγίδες, με τα μεγαλύτερα ύψη βροχής να καταγράφονται στα δυτικά και τα βορειοανατολικά. Χαρακτηριστικά, στο Δοξάτο Δράμας, κατεγράφησαν 71 mm. Το μέτωπο συνοδεύτηκε κι από έντονη ηλεκτρική δραστηριότητα, με το σύστημα ανίχνευσης κεραυνών ΖΕΥΣ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών να καταγράφει περίπου 2500 κεραυνούς, η πλειοψηφία των οποίων σημειώθηκε πάνω από την ξηρά.

Επιπλέον, ένα σπάνιο αλλά όχι πρωτοφανές φαινόμενο παρατηρήθηκε γύρω στις 06:05 το πρωί χτες στο Νέο Ηράκλειο Αττικής, όπου εκδηλώθηκαν θυελλώδεις άνεμοι μικρής διάρκειας. Η περιορισμένη αλλά υπαρκτή έκταση ζημιών και οι καταστροφές σε υποδομές βαρέως τύπου (στύλοι, καμινάδες, κεραμίδια) δεν αποκλείουν την πιθανότητα να επρόκειτο περί ανεμοστρόβιλου ή την πολύ τοπική επίδραση έντονων καθοδικών ρευμάτων καταιγίδας. Η πιο λεπτομερής ανάλυση των ζημιών τις επόμενες ημέρες θα βοηθήσει περισσότερο στην κατανόηση του φαινομένου. Αν και σπάνιο καιρικό φαινόμενο όπως είπαμε, ανεμοστρόβιλοι έχουν καταγραφεί αρκετές φορές στο παρελθόν στην Αττική. Συγκεκριμένα, από το 2000 έχουν καταγραφεί 24 ανεμοστρόβιλοι και υδροσίφωνες, με τους δεύτερους να αποτελούν την πλειοψηφία. Μάλιστα, τον Οκτώβριο του 2015 ένας ανεμοστρόβιλος δημιουργήθηκε στο Ψυχικό και έπληξε και το Μαρούσι αλλά και το Χαλάνδρι, προκαλώντας αντίστοιχες υλικές ζημιές.

ΣΗΜΕΡΑ
Σήμερα βροχές θα έχουμε μόνο στα δυτικά και το Α. Αιγαίο και κάποιες σποραδικές καταιγίδες στα βορειοδυτικά. Στις υπόλοιπες περιοχές αρκετός ήλιος. Εξασθενημένοι δυτικοί άνεμοι 3-5 και για λίγο στο Αιγαίο τοπικά 6 μποφόρ και θερμοκρασία στα ίδια επίπεδα.

ΑΤΤΙΚΗ
Ηλιοφάνεια, δυτικοί άνεμοί 3-5 μποφόρ και θερμοκρασία έως 25 βαθμούς.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αρκετή ηλιοφάνεια, άνεμοι από νότιες διευθύνσεις 3-4 μποφόρ και θερμοκρασία έως 24 βαθμούς.

ΑΥΡΙΟ
Στα δυτικά τοπικές βροχές και στα βορειοδυτικά σποραδικές καταιγίδες που από το απόγευμα θα ενταθούν. Στην υπόλοιπη χώρα λίγη συννεφιά, με πρόσκαιρες βροχές κυρίως στα βορειοανατολικά και το Α. Αιγαίο. Νοτιάδες 3-5 και στο Ιόνιο 5-7 μποφόρ. Μόνο στα Δωδεκάνησα δυτικοί βορειοδυτικοί 4-5 και μικρή άνοδο της θερμοκρασίας.

Από αύριο το απόγευμα, νέα κακοκαιρία «εξπρές» θα επηρεάσει τα δυτικά και βόρεια, με πιθανώς τοπικά έντονα φαινόμενα από το βράδυ προς το ξημέρωμα της Παρασκευής…

Παναγιώτα (Πάττυ) Δ. Σπηλιωτοπούλου
Μετεωρολόγος της ΕΡΤ
B.Sc Φυσικός
Μ.Sc Μετεωρολόγος, ΕΚΠΑ
M.Sc Ειδικός στις Στρατηγικές Διαχείρισης Κρίσεων & Καταστροφών (Ακραία Φαινόμενα), ΕΚΠΑ
Μ.Α Δημοσιογράφος, ΕΚΠΑ

Μοιράσου το άρθρο:

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΑνακοίνωση του ΔΣ της ΕΣΗΕΘΣτΕΕ για τις καταστροφές και τους πληγέντες του ΙΑΝΟΥ
Επόμενο άρθροΞεπέρασε κάθε προσδοκία η συμμετοχή, στην 4 η αιμοδοσία της Ζέττας Μακρή και της Αλληλεγγύης