Το εκτεταμένο και ισχυρό βαρομετρικό χαμηλό συνοδευόμενο από μέτωπο, που μας ήρθε από την Ιταλία σαρώνει τη χώρα από χτες μέχρι και σήμερα το απόγευμα, με ισχυρές βροχές και καταιγίδες, έντονη ηλεκτρική δραστηριότητα (πλήθος κεραυνών), τοπικές χαλαζοπτώσεις, θυελλώδεις ανέμους και μεγάλα ποσά βροχής που είναι η αιτία για πολλά πλημμυρικά επεισόδια, φαινόμενα τα οποία έπληξαν χτες το Ιόνιο και τα δυτικά, κατά τη διάρκεια της νύχτας και τις προηγούμενες ώρες μεγάλο μέρος της ηπειρωτικής χώρας, ενώ από δω και στο εξής, αν και θα έχουμε ακόμα φαινόμενα στις περισσότερες περιοχές, τα πιο έντονα θα απασχολήσουν κυρίως την Α. Μακεδονία, τη Θράκη, το Βόρειο και το Α. Αιγαίο, έως ότου σταματήσουν σταδιακά το απόγευμα.

Ενδεικτικό της έντασης των φαινομένων, είναι το γεγονός πως οι κορυφές των καταιγιδοφόρων νεφών ξεπερνούν τα 12 χιλιόμετρα καθ’ ύψος και ήδη προκάλεσαν πολλά και σοβαρά προβλήματα, όπως χαρακτηριστικά συνέβη στην Κέρκυρα και την Κεφαλονιά, ενώ αξιοσημείωτη ήταν η εμφάνιση υδροστρόβιλων σε κάποιες περιοχές, όπως στην Ποτιδαία Χαλκιδικής και στη Νότια Θάσο στα Λιμενάρια. Ο υδροστρόβιλος, είναι στην ουσία ανεμοστρόβιλος που εκδηλώνεται πάνω σε υδάτινη επιφάνεια και πρόκειται για ταχέως περιστρεφόμενη στήλη ανέμου, που οφείλεται σε πολύ χαμηλή ατμοσφαιρική πίεση στο κέντρο της και η οποία αποφύεται από τη βάση τεράστιων καταιγιδοφόρων νεφών. Συνήθως είναι μικρής διαμέτρου και σύντομης χρονικής διάρκειας και, ως αποτέλεσμα, οι καταστροφές που προκαλεί είναι περιορισμένης έκτασης.

ΣΗΜΕΡΑ
Κακοκαιρία μέχρι το απόγευμα, με ισχυρές βροχές και καταιγίδες στις περισσότερες περιοχές της χώρας και τοπικές χαλαζοπτώσεις. Σταδιακά από τα δυτικά προς τα ανατολικά ο καιρός θα βελτιωθεί. Οι αρχικά θυελλώδεις νοτιάδες στο Ιόνιο 6-7 μποφόρ και στο Αιγαίο 6-8 μποφόρ, σταδιακά θα στραφούν σε δυτικούς και θα εξασθενήσουν.

ΑΤΤΙΚΗ
Μετά τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες που είχαμε νωρίς το πρωί, ο καιρός θα αρχίσει να βελτιώνεται από το μεσημέρι κυρίως και μετά, ενώ και οι αρχικά ισχυροί νοτιάδες στα 7-8 μποφόρ γρήγορα θα στραφούν σε δυτικούς και θα εξασθενήσουν λίγο στα 5-7 και η θερμοκρασία θα φτάσει τους 24 βαθμούς.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Επίσης σταδιακή βελτίωση του καιρού, νοτιάδες 6-7 μποφόρ που βαθμιαία θα στραφούν σε δυτικούς και θα εξασθενήσουν και θερμοκρασία έως 23 βαθμούς.

ΑΥΡΙΟ
Στα δυτικά, το Α. Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα θα έχουμε τοπικές βροχές (και μεμονωμένες καταιγίδες στα δυτικά και πιθανώς στα Δωδεκάνησα το πρωί), με σταδιακή βελτίωση από το απόγευμα. Στις υπόλοιπες περιοχές θα είναι γενικά καλός ο καιρός. Οι άνεμοι δυτικοί δε θα ξεπεράσουν τα 3-5 και στο Αιγαίο τοπικά τα 6 μποφόρ, ενώ από το απόγευμα στα δυτικά και τα βόρεια θα γυρίσουν πάλι σε νοτιάδες και θα πέσουν κι άλλο, στα 3-4 μποφόρ και η θερμοκρασία δε θα αλλάξει σημαντικά.

ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΗΜΕΡΕΣ
Νέα επιδείνωση του καιρού περιμένουμε από την Πέμπτη, με βροχές και καταιγίδες στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια και το Α. Αιγαίο, όχι όμως τόσο ισχυρή όσο αυτή που αντιμετωπίζουμε από χτες…

Παναγιώτα (Πάττυ) Δ. Σπηλιωτοπούλου, Μετεωρολόγος ΕΡΤ
B.Sc Φυσικός
Μ.Sc Μετεωρολόγος, ΕΚΠΑ
M.Sc Ειδικός στις Στρατηγικές Διαχείρισης Κρίσεων & Καταστροφών (Ακραία Φαινόμενα), ΕΚΠΑ
Μ.Α Δημοσιογράφος, ΕΚΠΑ

Μοιράσου το άρθρο:

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΟ Θάνος Ντόκος αναλαμβάνει σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας
Επόμενο άρθροΚρήτη: Ο δολοφόνος της Σούζαν Ίτον αποδέχθηκε όλες τις κατηγορίες (audio)