Περισσότερους από 3700 κεραυνούς κατέγραψε μέχρι χτες το απόγευμα το σύστημα ανίχνευσης ηλεκτρικών εκκενώσεων ZEUS του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, ενώ και τα 8 μεγαλύτερα ύψη βροχής έως τότε, σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του ΕΑΑ εντοπίζονται στην Κρήτη.

Οι χαμηλές θερμοκρασίες που επικρατούν από χτες μέχρι και την Πέμπτη στα ανώτερα στρώματα της τροπόσφαιρας, ευνοούν την εκδήλωση ισχυρών βροχών και καταιγίδων και τοπικών χαλαζοπτώσεων, στα ανατολικά και κυρίως στα νότια της χώρας, με έμφαση στις Κυκλάδες και την Κρήτη, όπου θα έχουμε πλήθος κεραυνών, χαλάζι και μεγάλα ποσά βροχής, λόγω του συνδυασμού της ψυχρής λίμνης με τον βοριά στο Αιγαίο και την τοπογραφία του νησιού. Συγκεκριμένα, μόνο στην περιοχή της Κρήτης εκτιμάται ότι θα πέσουν πάνω από 300 χιλιοστά (τόνοι νερού ανά στρέμμα), έως το απόγευμα της Πέμπτης…!

ΣΗΜΕΡΑ
Στο Αιγαίο βροχές και σποραδικές καταιγίδες, κατά τόπους ισχυρές στην Κρήτη, τις Δ. Κυκλάδες και τις πρωινές ώρες στην Εύβοια. Στην υπόλοιπη χώρα αρκετή ηλιοφάνεια και μόνο στα ανατολικά ηπειρωτικά τοπικές βροχές. Οι βοριάδες θα φτάνουν τα 6-7 και στο βόρειο Αιγαίο τοπικά τα 8 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση από το απόγευμα.

ΑΤΤΙΚΗ
Συννεφιές με τοπικές βροχές κυρίως στα ανατολικά και βόρεια, που το βράδυ θα σταματήσουν, βοριάδες 4-6 και στα ανατολικά έως 7 μποφόρ με μικρή εξασθένηση από το απόγευμα και θερμοκρασία έως 21 βαθμούς.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Λιακάδα, βοριάδες 3-4 μποφόρ και θερμοκρασία έως 21 βαθμούς.

ΑΥΡΙΟ
Σε Κυκλάδες, Κρήτη και Δωδεκάνησα βροχές και σποραδικές καταιγίδες, τοπικά ισχυρές σε Κρήτη και Δ. Κυκλάδες μέχρι το απόγευμα. Σε Α. Στερεά, Εύβοια, Σποράδες και Α. Αιγαίο συννεφιές με σποραδικές βροχές και βελτίωση από το μεσημέρι. Στην υπόλοιπη χώρα καλός καιρός. Βοριάδες 3-5 και στο Κ. και Ν. Αιγαίο τοπικά 6 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση και θερμοκρασία σε άνοδο στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά κατά 2 με 4 βαθμούς.

ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΗΜΕΡΕΣ
Τα φαινόμενα όσο περνούν οι ώρες θα εξασθενούν από τα βόρεια προς τα νότια και την Παρασκευή θα απασχολήσουν μόνο την Κρήτη, με λίγες ακόμα βροχές μέχρι το απόγευμα, ενώ η θερμοκρασία θα σημειώσει κι άλλη άνοδο.

Το Σάββατο θα επικρατήσει καλοκαιρία και θα ανέβει κι άλλο η θερμοκρασία, ενώ την Κυριακή περιμένουμε μόνο κάποιες τοπικές βροχές στα βορειοδυτικά μετά το μεσημέρι και θα έχουμε μικρή πτώση της θερμοκρασίας.

Παναγιώτα (Πάττυ) Δ. Σπηλιωτοπούλου
Μετεωρολόγος της ΕΡΤ
B.Sc Φυσικός
Μ.Sc Μετεωρολόγος, ΕΚΠΑ
M.Sc Ειδικός στις Στρατηγικές Διαχείρισης Κρίσεων & Καταστροφών (Ακραία Φαινόμενα), ΕΚΠΑ
Μ.Α Δημοσιογράφος, ΕΚΠΑ

Μοιράσου το άρθρο:

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΤον Απρίλιο του 2021 η επανεξέτασή του λέει ο Σκυλακάκης
Επόμενο άρθροΑναβλήθηκε η δίκη φοιτητή για τα επεισόδια έξω από την ΑΓΕΤ