Στοιχεία από τις ισχυρές καταιγίδες που εκδηλώθηκαν στην Αττική το ξημέρωμα της Τρίτης, αποκαλύπτουν ότι το Νέο Ηράκλειο όντως επλήγη από ανεμοστρόβιλο. Μάλιστα, στιγμιότυπα μετεωρολογικών καμερών ενδεχομένως αποτυπώνουν την παρουσία και δεύτερου ανεμοστρόβιλου…
Αν και σπάνιο καιρικό φαινόμενο, ανεμοστρόβιλοι έχουν καταγραφεί αρκετές φορές στο παρελθόν στην Αττική, ακόμη και μέσα στον αστικό ιστό του λεκανοπεδίου. Από το 2000 έως σήμερα έχουν καταγραφεί περίπου 25 ανεμοστρόβιλοι και υδροσίφωνες, με τους δεύτερους να αποτελούν την πλειοψηφία των περιπτώσεων. Τον Οκτώβριο του 2015, ανεμοστρόβιλος δημιουργήθηκε στο Ψυχικό και έπληξε επίσης το Μαρούσι και το Χαλάνδρι προκαλώντας υλικές ζημιές.

ΣΗΜΕΡΑ
Στα βορειοδυτικά μέχρι το απόγευμα ισχυρές βροχές και καταιγίδες και πιθανές χαλαζοπτώσεις. Τα έντονα φαινόμενα από το βράδυ θα επηρεάσουν και τα βορειοανατολικά και το Α. Αιγαίο. Στην υπόλοιπη χώρα αραιή συννεφιά σταδιακά πυκνότερη με τοπικές βροχές από το απόγευμα στα ηπειρωτικά. Νοτιάδες 4-6 και στο Αιγαίο τοπικά 7 μποφόρ και σταδιακά στα δυτικά βοριάδες με εξασθένηση.

ΑΤΤΙΚΗ
Αραιή συννεφιά που σταδιακά θα πυκνώσει κι από το απόγευμα πιθανές τοπικές βροχές, νοτιάδες 4-5 και βαθμιαία έως 6 μποφόρ και θερμοκρασία έως 27 βαθμούς.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Λίγη συννεφιά κι από το μεσημέρι τοπικές βροχές και πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες, νοτιάδες κι από το βράδυ βοριάδες 3-5 μποφόρ και θερμοκρασία έως 26 βαθμούς.

ΣΑΒΒΑΤΟ
Στην Α. Μακεδονία, τη Θράκη και το Α. Αιγαίο βροχές και σποραδικές καταιγίδες πρόσκαιρα ισχυρές με σταδιακή βελτίωση. Στην υπόλοιπη χώρα περιοχές προβλέπονται λίγη συννεφιά, κυρίως στα Δωδεκάνησα με λίγες τοπικές βροχές, πιθανώς και μεμονωμένες καταιγίδες. Νοτιάδες 5-7 μποφόρ στο Α. Αιγαίο και στα υπόλοιπα ΔΒΔ 4-5 και πρόσκαιρα έως 6 μποφόρ και πτώση θερμοκρασίας στα δυτικά και βόρεια.

ΚΥΡΙΑΚΗ
Λίγη συννεφιά με σποραδικές βροχές από το απόγευμα στα δυτικά, τα βόρεια και το Α. Αιγαίο. Βοριάδες 3-5 και από το απόγευμα 6 μποφόρ.

Παναγιώτα (Πάττυ) Δ. Σπηλιωτοπούλου, Μετεωρολόγος ΕΡΤ
B.Sc Φυσικός
Μ.Sc Μετεωρολόγος, ΕΚΠΑ
M.Sc Ειδικός στις Στρατηγικές Διαχείρισης Κρίσεων & Καταστροφών (Ακραία Φαινόμενα), ΕΚΠΑ
Μ.Α Δημοσιογράφος, ΕΚΠΑ

Μοιράσου το άρθρο:

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΜείωση των εισαγόμενων κρουσμάτων κορονοϊού στην Ελλάδα (video)
Επόμενο άρθροΥπερπτήση δύο μαχητικών F-16 πάνω από Οινούσσες και Παναγιά