Πολύ υψηλές θερμοκρασίες καταγράφηκαν και χτες σε περιοχές της κεντρικής και νότιας ηπειρωτικής χώρας, όπως είχαμε προβλέψει, με τον υδράργυρο να αγγίζει ή και να ξεπερνά τους 40 βαθμούς σε Άμφισσα, Μεσσηνία, Σπάρτη και Κόρινθο, αντίστοιχα. Επιπλέον, αξιοσημείωτη είναι η ευεργετική δράση της θαλάσσιας αύρας, εξαιτίας της οποίας στην Αττική ενώ στο εσωτερικό του Νομού η θερμοκρασία έφτασε και τους 38 βαθμούς, στις παράκτιες περιοχές ήταν αρκετά χαμηλότερη, με τη μεγαλύτερη θερμοκρασιακή διαφορά να φτάνει και τους 6-7 βαθμούς κάτω, αφού η θερμοκρασία στο Σούνιο δεν ξεπέρασε χτες τους 31 βαθμούς. Από σήμερα πάντως, περιμένουμε σταδιακή ήπια αλλαγή του καιρού και βαθμιαία πτώση της θερμοκρασίας, μέχρι να επανέλθει στο τέλος της εβδομάδας σε σχεδόν φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα. Δε θα λείψουν βέβαια και κάποιες βροχές το Σαββατοκύριακο…

ΣΗΜΕΡΑ
Ηλιοφάνεια σε όλη τη χώρα και μόνο το απόγευμα λίγες συννεφιές με τοπικές μπόρες στα ορεινά της Δ. Μακεδονίας. Οι βοριάδες στο Β. Ιόνιο, ενισχυμένοι, θα φτάνουν τα 6 μποφόρ και στο Αιγαίο, λίγο εξασθενημένοι τα 5 τοπικά και η θερμοκρασία θα πέσει λίγο, κυρίως στα δυτικά και βόρεια, στα κεντρικά και νότια, βέβαια, καθώς και στα νησιά του Αιγαίου πλην των Κυκλάδων θα φτάσει ακόμα σήμερα τους 37 βαθμούς τοπικά.

ΑΤΤΙΚΗ
Λιακάδα, εξασθενημένοι βοριάδες και από το απόγευμα νοτιάδες 3-4 μποφόρ και θερμοκρασία, υψηλή ακόμα σήμερα, έως 37 βαθμούς τοπικά.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αρκετή ηλιοφάνεια, με λίγες τοπικές συννεφιές στα γύρω ορεινά το απόγευμα, άνεμοι αρχικά μεταβλητοί και πρόσκαιρα το απόγευμα νότιοι 3-4 μποφόρ, ενώ η θερμοκρασία δε θα ξεπεράσει τους 34 βαθμούς.

ΑΥΡΙΟ – ΠΕΜΠΤΗ
Αρκετή ηλιοφάνεια σε όλη τη χώρα και μόνο στα βόρεια ορεινά το μεσημέρι – απόγευμα πιθανές μπόρες. Οι βοριάδες θα φτάνουν τα 6 μποφόρ στα πελάγη και η θερμοκρασία θα φτάσει πάλι τους 35-37 βαθμούς στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά και τα νησιά του Αιγαίου, πλην των Κυκλάδων.

ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΗΜΕΡΕΣ
Την Παρασκευή στα βορειοανατολικά (Α. Μακεδονία και Θράκη) θα έχουμε τοπικές βροχές, στην υπόλοιπη χώρα όμως αρκετή ηλιοφάνεια. Οι βοριάδες θα ενισχυθούν και θα φτάνουν στα πελάγη τα 6-7 μποφόρ, ενώ η θερμοκρασία θα πέσει λίγο ακόμα.
Το Σάββατο, στα ανατολικά (Κ. Μακεδονία, Θεσσαλία, Σποράδες, Εύβοια) θα έχουμε λίγη συννεφιά με πιθανές βροχές το πρωί και από το απόγευμα τοπικές βροχές στο Ιόνιο και τα δυτικά. Στην υπόλοιπη χώρα, ο καιρός θα είναι καλός. Θα παραμείνουν ενισχυμένοι οι βοριάδες έως 7 μποφόρ στο Αιγαίο και η θερμοκρασία θα πέσει ακόμα λίγο.
Την Κυριακή, λίγες μεσημεριανές – απογευματινές μπόρες αναμένουμε στα δυτικά, κεντρικά και νότια ηπειρωτικά, στην υπόλοιπη χώρα όμως ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος. Οι βοριάδες στο Αιγαίο θα επιμείνουν στα 7 μποφόρ τοπικά και η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα ίδια επίπεδα.
Λίγες βροχές περιμένουμε, σύμφωνα με τα τωρινά στοιχεία και τη Δευτέρα σε Α. Στερεά, Κυκλάδες και Α. Αιγαίο, καθώς και στην Εύβοια καταιγίδες, που δεν αποκλείεται να είναι ισχυρές. Το μελτέμι θα εξασθενήσει λίγο, ενώ η θερμοκρασία δε θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

Παναγιώτα (Πάττυ) Δ. Σπηλιωτοπούλου, Μετεωρολόγος ΕΡΤ
B.Sc Φυσικός
Μ.Sc Μετεωρολόγος, ΕΚΠΑ
M.Sc Ειδικός στις Στρατηγικές Διαχείρισης Κρίσεων & Καταστροφών (Ακραία Φαινόμενα), ΕΚΠΑ
Μ.Α Δημοσιογράφος, ΕΚΠΑ

Μοιράσου το άρθρο:

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΤο εξαιρετικά επεξεργασμένο φαγητό συνδέεται με τη γήρανση σε κυτταρικό επίπεδο
Επόμενο άρθροΔεν βρέθηκε σχέση ανάμεσα στο αντιγριπικό εμβόλιο κατά την εγκυμοσύνη και στον αυτισμό του μωρού