Μεσογειακός Κυκλώνας προ των πυλών…! Πρόκειται για διεθνώς γνωστά βαρομετρικά χαμηλά ως «medicanes», από την ένωση των λέξεων «Mediterranean» και «hurricanes». Πήραν την ονομασία καθότι παρουσιάζουν πολλά κοινά με τους τροπικούς κυκλώνες, τα κυριότερα των οποίων είναι οι τεράστιες ποσότητες νερού λόγω καταρρακτωδών βροχών που δίνουν και οι πολύ ισχυροί άνεμοι που φτάνουν τα επίπεδα θύελλας. Είναι σχετικά σπάνια, εμφανίζονται κατά κανόνα μία ή δύο φορές τον χρόνο, κυρίως το φθινόπωρο ή νωρίς τον χειμώνα, πάνω από τα σχετικά θερμά νερά της Μεσογείου. Αποκτούν δυναμική αντλώντας ενέργεια από τη δραστηριότητα των ίδιων των καταιγίδων τους και γι΄αυτό ενισχύονται δραματικά όταν διασχίζουν τη θάλασσα, ενώ χάνουν μεγάλο κομμάτι της ενέργειάς τους όταν μπαίνουν πάνω από την ξηρά. Αν και μέχρι στιγμής οι Μεσογειακοί Κυκλώνες δεν είναι συνηθισμένοι ειδικά στη χώρα μας, έχουν τύχει ξανά και μάλιστα στο πρόσφατο παρελθόν, με τον «Ξενοφών» ο οποίος μας επηρέασε στις 29 Σεπτεμβρίου του 2018 και προκάλεσε μεγάλες καταστροφές.

Τώρα λοιπόν, ενώ η πλειοψηφία των προγνωστικών μοντέλων μέχρι προχθές έδειχνε πολύ μικρή πιθανότητα και όχι ιδιαίτερα ευνοϊκές συνθήκες για τη δημιουργία medicane, τα δεδομένα άλλαξαν από ώρα σε ώρα και ήδη από χτες το βράδυ μπορούμε να κάνουμε λόγο για Μεσογειακό Κυκλώνα, αφού τις επόμενες ώρες θα αρχίσει και πάλι να ενισχύεται και να μας επηρεάζει ουσιαστικά από σήμερα το απόγευμα μέχρι και το Σάββατο μεσημέρι, με πολύ ισχυρές βροχές και καταιγίδες και θυελλώδεις ανέμους που στις περιοχές γύρω απ’ το «μάτι», όπου η ταχύτητά τους να φτάνει και αυτήν τυφώνα κατηγορίας 1 (πάνω από 120 χλμ./12 μποφόρ δηλαδή…!), ενώ υπάρχει ενδεχόμενο να περάσει και στην κατηγορία τύπου 2…

ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΜΕ ΠΟΛΥ ΙΣΧΥΡΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ:

Σήμερα (από το απόγευμα)
Ιόνιο και Δυτική κυρίως Πελοπόννησος

Αύριο
Ν. Ιόνιο, Πελοπόννησος, Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), Εύβοια και το βράδυ οι Δ. Κυκλάδες.
Εξασθένηση των φαινομένων στα δυτικά από το απόγευμα.
Μεγάλη προσοχή – Πολύ ισχυρά φαινόμενα σε Πελοπόννησο.

Σάββατο
Α. Πελοπόννησος, Α. Στερεά, Κυκλάδες, πιθανώς και Κρήτη – Δωδεκάνησα.
Εξασθένηση των φαινομένων σε Α. Στερεά και Α. Πελοπόννησο από το μεσημέρι.

Να επισημάνουμε ότι, σύμφωνα με τα πολύ πρόσφατα στοιχεία, η ένταση των φαινομένων στην περιοχή της Αττικής, θα είναι μεν αξιόλογη, δε θα έχει όμως σχέση με αυτήν των φαινομένων στο Ν. Ιόνιο και την Πελοπόννησο. Κι αυτό γιατί, ο πυρήνας του κυκλώνα, καθώς θα αποδυναμωθεί περνώντας πάνω από την ξηρά, δε θα φτάσει στην Αττική, θα δημιουργήσει όμως συνθήκες για καταιγίδες τοπικά ισχυρές με ραγδαία βροχόπτωση. Επιπλέον, η ένταση των ανέμων δε θα είναι τέτοια ώστε να δημιουργήσει ιδιαίτερα προβλήματα.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΤΟΥ ΚΑΙΡΟΥ:

ΣΗΜΕΡΑ
Τοπικές βροχές, κυρίως στα δυτικά και νότια ηπειρωτικά και καταιγίδες σε Ιόνιο (από τη Λευκάδα και νοτιότερα) και Πελοπόννησο, κατά τόπους ισχυρές από το απόγευμα. Σταδιακά θυελλώδεις νοτιάδες στο Ιόνιο 8-9, τοπικά και 10 μποφόρ και στο Αιγαίο αρχικά βοριάδες και από το απόγευμα νοτιάδες 3-5 τοπικά και 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα πέσει λίγο, κυρίως στα δυτικά.

ΑΤΤΙΚΗ
Λίγες νεφώσεις που από το μεσημέρι θα αυξηθούν και από το απόγευμα βροχές, που τη νύχτα θα ενταθούν, βοριάδες και από το απόγευμα νοτιάδες 3-5 μποφόρ και θερμοκρασία έως 31 βαθμούς.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καλός καιρός, μεταβλητοί άνεμοι 3-4 μποφόρ και θερμοκρασία έως 30 βαθμούς.

ΑΥΡΙΟ – ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
Ισχυρές βροχές και καταιγίδες στα κεντρικά και νότια και πολύ ισχυρά φαινόμενα σε Ν. Ιόνιο, Πελοπόννησο και Στερεά. Στα δυτικά από το απόγευμα θα εξασθενήσουν Κατά τόπους έντονα, θα είναι και στην Εύβοια και από το βράδυ στις Δ. Κυκλάδες. Οι βοριάδες στο Ιόνιο θα φτάνουν θυελλώδεις τα 8-9 μποφόρ, με σταδιακή εξασθένηση. Στο Αιγαίο σταδιακά θα φτάσουν και τα 8-9 μποφόρ και θα πέσει κι άλλο η θερμοκρασία.

Το Σάββατο, τοπικά έντονες βροχές και καταιγίδες περιμένουμε στα ανατολικά και τη νότια νησιωτική χώρα, Από το μεσημέρι στην Α. Πελοπόννησο, την Α. Στερεά και την Εύβοια θα εξασθενήσουν. Στην υπόλοιπη χώρα θα έχουμε μόνο λίγη συννεφιά με τοπικές βροχές στη Θεσσαλία. Θα παραμείνουν οι θυελλώδεις άνεμοι στο Αιγαίο που θα φτάνουν και τα 9 μποφόρ, από νότιες διευθύνσεις στο Ανατολικό και Ν. Αιγαίο και η θερμοκρασία θα πέσει 2-3 βαθμούς κάτω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα.

Από την Κυριακή, ο καιρός θα παρουσιάσει σταδιακή βελτίωση με εξασθένηση των ανέμων, θα έχουμε όμως ακόμα λίγες βροχές και καταιγίδες στην ανατολική και νότια χώρα και θα πέσει λίγο ακόμα η θερμοκρασία.

Παναγιώτα (Πάττυ) Δ. Σπηλιωτοπούλου, Μετεωρολόγος ΕΡΤ
B.Sc Φυσικός
Μ.Sc Μετεωρολόγος, ΕΚΠΑ
M.Sc Ειδικός στις Στρατηγικές Διαχείρισης Κρίσεων & Καταστροφών (Ακραία Φαινόμενα), ΕΚΠΑ
Μ.Α Δημοσιογράφος, ΕΚΠΑ

Μοιράσου το άρθρο:

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΟ “Ιανός” κλείνει τα σχολεία στην Ηλεία την Παρασκευή
Επόμενο άρθροΑναγέννηση για τα σαββατιανά αμπέλια στο Ληλάντιο Πεδίο