Χαμηλές θερμοκρασίες καταγράφηκαν το πρωί του Σαββάτου, ιδιαίτερα στη Δ. Μακεδονία, αλλά και την Κυριακή, που σε ορεινές περιοχές της χώρας όπως στο Μαυρολιθάρι Φωκίδας (2.8 βαθμοί), έπεσαν και κάτω από τους 3 βαθμούς τη νύχτα και νωρίς το πρωί.

Είδηση όμως δεν αποτελούν τα παραπάνω, αλλά το εκτεταμένο και ισχυρό βαρομετρικό χαμηλό συνοδευόμενο από μέτωπο, που μας έρχεται από την Ιταλία και αναμένεται να σαρώσει όλη τη χώρα από σήμερα το απόγευμα, μέχρι αύριο το απόγευμα, δίνοντας ισχυρές βροχές και καταιγίδες, αρχικά στο Ιόνιο και τα δυτικά, κατά τη διάρκεια της νύχτας και αύριο το πρωί στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τμήματα και από το μεσημέρι στο Α. Αιγαίο.

Τα ισχυρά φαινόμενα θα συνοδεύονται από έντονη ηλεκτρική δραστηριότητα (κεραυνούς), θυελλώδεις ανέμους, κατά τόπους χαλαζοπτώσεις και μεγάλα ύψη βροχής, οπότε και υπάρχει κίνδυνος πλημμυρικών φαινομένων.
Σήμερα τη νύχτα και αύριο το πρωί, πρόσκαιρα ισχυρά φαινόμενα αναμένουμε και στην Αττική.

Πιο αναλυτικά, τοπικά ισχυρά φαινόμενα περιμένουμε:

Από σήμερα το απόγευμα σε: Ιόνιο, Ήπειρο, Δ. Μακεδονία, Δ. Στερεά, Δ. Πελοπόννησο.

Από το βράδυ, τη νύχτα και αύριο το πρωί: στα υπόλοιπα ηπειρωτικά, με έμφαση στην Κ. Μακεδονία, τη Θεσσαλία, την Α. Στερεά και την Εύβοια.

Από αύριο το πρωί – μεσημέρι σε: Α. Μακεδονία, Θράκη και Βόρειο – Α. Αιγαίο.

ΣΗΜΕΡΑ
Κακοκαιρία από το απόγευμα και από τα δυτικά, με ισχυρές βροχές – καταιγίδες και τοπικές χαλαζοπτώσεις, σταδιακά θυελλώδεις νοτιάδες 7-8 μποφόρ στο Ιόνιο και από το βράδυ και μέχρι νωρίς το πρωί στο Αιγαίο πιθανώς και 9 μποφόρ τοπικά.

ΑΤΤΙΚΗ
Αρχικά καλός καιρός, με σταδιακή συννεφιά και βροχές από το απόγευμα, ενώ από το βράδυ θα εκδηλωθούν και σποραδικές καταιγίδες και τη νύχτα τα φαινόμενα θα ενταθούν.
Οι νοτιάδες από το απόγευμα θα ενισχυθούν στα 6-7 και το βράδυ τοπικά έως 8 μποφόρ και η θερμοκρασία θα φτάσει τους 26 βαθμούς.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Λίγη συννεφιά που σταδιακά θα αυξηθεί και θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές και από το βράδυ σποραδικές καταιγίδες. Οι νοτιάδες από το μεσημέρι θα φτάνουν τα 5-6 μποφόρ, με περαιτέρω ενίσχυση το βράδυ και η θερμοκρασία τους 25 βαθμούς.

ΑΥΡΙΟ – Τρίτη
Γενικευμένη κακοκαιρία που θα σαρώσει όλη τη χώρα, με τοπικά έντονα φαινόμενα ήδη από τη νύχτα και από τα δυτικά προς τα ανατολικά ηπειρωτικά, ενώ από το μεσημέρι θα επηρεάσει και το Βόρειο και Α. Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα. Τα φαινόμενα όμως στα δυτικά το πρωί και μέχρι το απόγευμα και στην υπόλοιπη χώρα θα εξασθενήσουν και από το βράδυ θα σταματήσουν και στο Α. Αιγαίο.
Οι άνεμοι, αρχικά νοτιάδες, στο Ιόνιο το πρωί θα φτάνουν τα 7-8 μποφόρ και στη συνέχεια, δυτικοί, θα πέσουν στα 4-6. Στο Αιγαίο, νότιοι, θα φτάνουν αρχικά τα 6-8 και στο Β. Αιγαίο πρόσκαιρα και τα 9 μποφόρ, από το μεσημέρι όμως θα εξασθενήσουν κι εκεί και θα πέσει λίγο και η θερμοκρασία.

ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΗΜΕΡΕΣ
Και την Τετάρτη θα έχουμε γενικά λίγη συννεφιά, αλλά βροχές μόνο στα δυτικά, το Α. Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα (ίσως και καταιγίδες το πρωί). Οι άνεμοι δε θα ξεπερνούν τα 6 μποφόρ και η θερμοκρασία δε θα αλλάξει σημαντικά.

Νέα επιδείνωση περιμένουμε από την Πέμπτη μέχρι και το Σάββατο, με βροχές και καταιγίδες στα δυτικά, κεντρικά, τα βόρεια και το Α. Αιγαίο, όχι όμως τόσο ισχυρή όσο αυτή που θα αντιμετωπίσουμε τις επόμενες ώρες…

Παναγιώτα (Πάττυ) Δ. Σπηλιωτοπούλου
Μετεωρολόγος της ΕΡΤ
B.Sc Φυσικός
Μ.Sc Μετεωρολόγος, ΕΚΠΑ
M.Sc Ειδικός στις Στρατηγικές Διαχείρισης Κρίσεων & Καταστροφών (Ακραία Φαινόμενα), ΕΚΠΑ
Μ.Α Δημοσιογράφος, ΕΚΠΑ

Μοιράσου το άρθρο:

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΝΒΑ: Πρωταθλητές οι Λέικερς
Επόμενο άρθροΝ. Αναστασιάδης στο Πρώτο Πρόγραμμα: Έτοιμοι για συνομιλίες μετά τις εκλογές στα κατεχόμενα