Ο εκτεταμένος ισχυρός αντικυκλώνας «Ωμέγα», αναμένεται να προκαλέσει έντονες θερμοκρασιακές μεταβολές στην Ευρωπαϊκή ήπειρο έως το τέλος Νοεμβρίου…

Εξαιτίας αυτής της ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας που επιμένει, σε συνδυασμό με μια σύντομη διαταραχή το επόμενο 48άωρο τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού στη χώρα μας θα είναι οι νεφώσεις στα ανατολικά και νότια και οι τοπικές βροχές κυρίως στην Κρήτη, οι ξανά ενισχυμένοι βοριάδες στο Αιγαίο και οι τοπικές ομίχλες τις νύχτες και τα πρωινά.

Και καθώς ο «Ωμέγα» εμποδιστής μετατοπίζεται πιο νοτιοανατολικά, θα αρχίσει προς το Σαββατοκύριακο να ανοίγει το δρόμο για κακοκαιρίες από τα δυτικά πλέον της Ευρώπης και να μας οδηγεί σε έναν πιο «συμβατό» με την εποχή καιρό, δηλαδή νοτιάδες, περισσότερες βροχές πλέον στα δυτικά και βόρεια (όπου επικρατούσε ανομβρία αυτόν τον μήνα, σε σχέση με τα συνηθισμένα) και σχετικά υψηλότερες θερμοκρασίες, πιο συνήθεις θα λέγαμε, αφού αυτές τις ημέρες βρισκόμασταν σε λίγο πιο χαμηλά από τα φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα, λόγω της θέσης του αντικυκλώνα και της κατά συνέπεια κυκλοφορίας πολικών αερίων μαζών από τη ΒΑ Ευρώπη προς τη χώρα μας.

Τέλος, αν και νωρίς ακόμα, σαν πρώτη εικόνα τουλάχιστον, φαίνεται ότι ο Δεκέμβριος θα μας υποδεχτεί με αρκετό κρύο και χιόνια, αφού πολικές αέριες μάζες από τη ΒΑ Ευρώπη, θα προσεγγίσουν εκ νέου τη χώρα μας…

ΣΗΜΕΡΑ
Αρχικά στην Κρήτη, σταδιακά στα Δωδεκάνησα κι από το βράδυ στα ανατολικά ηπειρωτικά, θα έχουμε τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες στην Κρήτη από το μεσημέρι. Οι βοριάδες από το απόγευμα θα ενισχυθούν στο Αιγαίο και πάλι στα 6-7, τοπικά και 8 μποφόρ. Θα έχουμε φυσικά και παγετό και τοπικά περιορισμένη ορατότητα στα βόρεια τη νύχτα και νωρίς το πρωί, όχι μόνο σήμερα αλλά και τις υπόλοιπες ημέρες.

ΑΤΤΙΚΗ
Σταδιακά λίγη συννεφιά, βοριάδες 3-5 και από το απόγευμα στα ανατολικά θα ενισχυθούν στα 6-7 μποφόρ και θερμοκρασία έως 17 βαθμούς.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές συννεφιές που από το μεσημέρι θα πυκνώσουν, βοριάδες αρχικά ασθενείς κι από το μεσημέρι πιο ενισχυμένους στα 4-5 μποφόρ και θερμοκρασία έως 14 βαθμούς.

ΑΥΡΙΟ
Στα δυτικά και βόρεια προβλέπεται καλός θα είναι ο καιρός, με λίγη μόνο συννεφιά το πρωί. Στην υπόλοιπη χώρα περισσότερη συννεφιά, με τοπικές βροχές στα ανατολικά, τις Σποράδες, την Εύβοια, τις Κυκλάδες και πιθανές μεμονωμένες καταιγίδες στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα. Οι βοριάδες, θυελλώδεις, θα φτάνουν στο Αιγαίο τα 7-8 μποφόρ και θα πέσει κι άλλο η θερμοκρασία, κυρίως στα κεντρικά και βόρεια, όπου θα έχουμε και παγετό τις πρωινές ώρες.

ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΗΜΕΡΕΣ
Την Πέμπτη και την Παρασκευή στα δυτικά, τα βόρεια και το Α. Αιγαίο ο καιρός θα είναι καλός. Στην υπόλοιπη χώρα θα έχουμε λίγες συννεφιές, με τοπικές βροχές στην Κρήτη και Δωδεκάνησα, κυρίως την Πέμπτη. Οι άνεμοι τοπικά στο Αιγαίο έως 7 μποφόρ θα αρχίσουν να εξασθενούν από το απόγευμα της Πέμπτης και η θερμοκρασία να ανεβαίνει σταδιακά.

Το Σαββατοκύριακο θα ξεκινήσει με καλές καιρικές συνθήκες, σταδιακά όμως από το Σάββατο κι από τα δυτικά περιμένουμε συννεφιά και τοπικές βροχές, οι οποίες την Κυριακή θα επεκταθούν και στα υπόλοιπα ηπειρωτικά, πλην ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης. Οι άνεμοι θα στραφούν σε νοτιάδες στο Ιόνιο έως 6 μποφόρ και η θερμοκρασία θα ανέβει λίγο ακόμα.

Παναγιώτα (Πάττυ) Δ. Σπηλιωτοπούλου
Μετεωρολόγος ΕΡΤ
B.Sc Φυσικός
Μ.Sc Μετεωρολόγος, ΕΚΠΑ
M.Sc Ειδικός στις Στρατηγικές Διαχείρισης Κρίσεων & Καταστροφών (Ακραία Φαινόμενα), ΕΚΠΑ
Μ.Α Δημοσιογράφος, ΕΚΠΑ

Μοιράσου το άρθρο:

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΤα 19.000 δολάρια άγγιξε σήμερα η τιμή του, για πρώτη φορά μέσα σε 3 χρόνια
Επόμενο άρθροΕ. Αχτσιόγλου: Ανοχύρωτο το ΕΣΥ στον πόλεμο της πανδημίας