Διπλάσια είναι η επίπτωση της πανδημίας στους χρόνιους ασθενείς, καθώς δεν μπορούν να βρουν το γιατρό και την περίθαλψη που χρειάζονται. Το αποτέλεσμα είναι οι θάνατοι χρονίως πασχόντων το 2020, να είναι σχεδόν διπλάσιοι από τους θανάτους από κοροναϊό.

Το πρόβλημα λύνεται μόνο με αύξηση του εμβολιασμένου πληθυσμού και για το λόγο αυτό, η Ένωση Ασθενών Ελλάδας κάνει έκκληση για άμεσο εμβολιασμό στους πολίτες, ακόμη και σε αυτούς που διατηρούν αμφιβολίες – καθώς πλέον έχει αποδειχθεί η ασφάλεια και αποτελεσματικότητα των εμβολίων. Γιατί μόνο έτσι θα δημιουργηθεί το τείχος ανοσίας που θα μας προστατεύει όλους.

Στη χώρα μας, η πρόσβαση στο σύστημα υγείας έγινε δυσχερέστερη λόγω της πανδημίας κατά 24%, όταν στις χώρες -μέλη του ΟΟΣΑ έφτασε το 22%. Όμως η ζήτηση για ιατρική επίσκεψη, αυξήθηκε στο 33% από το 17% που είναι συνήθως.

Τα στοιχεία αυτά παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που οργάνωσε η Ένωση Ασθενών Ελλάδας, με τη συμμετοχή του γενικού γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους και τον κοσμήτορα του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, καθηγητή Κυριάκο Σουλιώτη.

Η πρόεδρος της Ένωσης Ασθενών Ελλάδος Κατερίνα Κουτσογιάννη, κάνοντας έκκληση για εμβολιασμό όσων καθυστερούν, τόνισε ότι οι χρονίως πάσχοντες είναι άνθρωποι με ονοματεπώνυμο, οικογένειες και όνειρα για το μέλλον και όχι αριθμοί. Πρόσθεσε πως όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη καμπή της πανδημίας. Οι θάνατοι συμπολιτών ξεπέρασαν τους 1000 τις τελευταίες ημέρες. Ολόκληρες οικογένειες ξεκληρίστηκαν, παιδιά έμειναν χωρίς γονείς, ενώ το θεμελιώδες δικαίωμα της πρόσβασης στην υγεία τίθεται υπό αμφισβήτηση, αφού οι ασθενείς βρίσκουν εμπόδια και δεν πλησιάζουν στις υπηρεσίες υγείας, χειρουργεία αναβάλλονται, το ίδιο το σύστημα υγείας αδυνατεί να αντέξει το βάρος των περιστατικών covid και η φροντίδα των χρονίως πασχόντων πέφτει σε 2η μοίρα.

Ο καθηγητής Κυριάκος Σουλιώτης, επεσήμανε ότι στις ΗΠΑ δεν εφαρμόστηκε προσυμπτωματικός έλεγχος σε ποσοστό 80%, στην Ευρώπη το 70% των πολιτών έχει δυσκολίες στην πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας, ενώ το 50% των θεραπειών ακυρώθηκε ή αναβλήθηκε. Και τα προβλήματα αυτά αφορούν όλες τις χώρες του ανεπτυγμένου κόσμου.

Ο μόνος τρόπος να το ξεπεράσουμε είναι ο εμβολιασμός, ταυτόχρονα με την τήρηση των μέτρων προστασίας. Θεώρησε πως οι προσπάθειες να πεισθούν οι αμφισβητίες να εμβολιαστούν έχει τελειώσει και ότι θα πρέπει να υπάρξουν κίνητρα, όπως η δυνατότητα δραστηριοτήτων μόνο για εμβολιασμένους, καθώς επίσης και υποχρεωτικότητα, π.χ. στους Πανεπιστημιακούς.

Η αναπληρώτρια γενική γραμματέας της Ένωσης, Εύη Ορφανού, ανέφερε ότι κάθε χρόνο, κατά τα έτη 2015-2019 πεθαίνουν 122.000 άνθρωποι. Τοο 2020 καταγράφηκαν 135.000 θάνατοι από τους οποίους οι 4500 από covid. Oι υπόλοιποι 8.500 άνθρωποι που έχασαν τη ζωή τους, ήταν χρονίως πάσχοντες  που δεν είχαν πρόσβαση στην περίθαλψη που τους αναλογούσε. Χειρουργεία ακυρώθηκαν και δεν δόθηκε ευκαιρία ζωής.

Επεσήμανε ότι πολλοί νιώθουν άτρωτοι, όμως υπογράμμισε ότι η ίδια έχει εμβολιαστεί και με τις τρεις δόσεις, ενώ έχει φροντίσει και για τον εμβολιασμό της 12χρονης κόρης της. Έκανε έκκληση στους ανεμβολίαστους να βοηθήσουν να δημιουργηθεί το τείχος ανοσίας για να μην χάνονται ανθρώπινες ζωές.

Ο γενικός γραμματέας Μάριος Θεμιστοκλέους σημείωσε ότι στην ομάδα Α των ευπαθών ομάδων πληθυσμού ο εμβολιασμός ξεπερνά το 82% και σε κάποιες υποομάδες φτάνει το 90% όμως στόχος είναι να φτάσει το 100%.

Πρόσθεσε ότι βρίσκονται ταυτόχρονα σε εξέλιξη εμβολιασμοί στα νησιά και τις άγονες περιοχές όπου αναμένεται να τελειώσουν την ερχόμενη εβδομάδα, γίνονται στοχευμένοι εμβολιασμοί εκτός του εμβολιαστικού προγράμματος στις ευπαθείς ομάδες όπως τους μεταμοσχευμένους όπου το ποσοστό πλησιάζει το 100%,  ενώ έχουν γίνει και 20.000 εμβολιασμοί και σε ασθενείς στα σπίτια τους και άλλες 20.000 μαζικοί εμβολιασμοί σε πλατείες χωριών.

Ο κ. Θεμιστοκλέους καταλήγοντας τόνισε ότι είναι απαραίτητος ο εμβολιασμός άμεσα και δεν υπάρχει χρόνος για αναμονή του φαρμάκου, καθώς οι επιπτώσεις της νόσησης είναι δραματικές.

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΜε πιστοποιητικό 3ης δόσης τα ταξίδια στην Ευρώπη
Επόμενο άρθροΗΠΑ – Το «αλμυρό» τραπέζι της Ημέρας των Ευχαριστιών