Ο κύβος ερρίφθη με την ομόφωνη απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Λοιμωξιολόγων, η οποία είχε νωρίτερα τηλεδιάσκεψη με το Μαξίμου, με τη συμμετοχή και της υπουργού Παιδείας. Οι επίσημες ανακοινώσεις θα γίνουν εντός των επόμενων ωρών, λαμβάνοντας υπόψη και τις ανησυχίες- επιφυλάξεις μερίδας γονέων και δασκάλων.

Κατά την ενημέρωση για την εξέλιξη της πανδημίας, ο Υποπτέραρχος, Λοιμωξιολόγος, Δημήτρης Χατζηγεωργίου, ανέφερε την ίδια στιγμή που συνεδρίαζε η Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων, ότι οι περισσότεροι συνάδελφοί του συνηγορούν ότι τα σχολεία πρέπει να ανοίξουν. Παράλληλα, ο Νίκος Χαρδαλιάς τόνισε ότι η συνεργασία πολιτών- πολιτείας είναι απαραίτητη και επέμεινε ότι «στα επόμενα βήματα εμπλεκόμαστε όλοι και απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή από αύριο».

«Παιδαγωγικά σωστό, αλλά με επιφυλάξεις υγειονομικής φύσεως»

Οι οδηγίες του ΕΟΔΥ προβλέπουν καθαρισμό δύο φορές την ημέρα, αλλά το πρόβλημα που βλέπουν γονείς και εκπαιδευτικοί είναι ότι τα μικρά παιδιά δεν μπορούν να κρατήσουν αποστάσεις.

Οι γονείς υπολογίζουν ότι με τα μέτρα αποφυγής συγχρωτισμού ο καθαρός χρόνος σχολiκής εκπαίδευσης είναι 10 ημέρες ως την 1η Ιουλίου, αν ισχύσει η εκ περιτροπής προσέλευση.

Θέμα προκύπτει και με το Ολοήμερο (ολοκληρώνεται στις 16.00) που αναμένεται να καταργηθεί.

Κι ενώ αναμένονται διευκρινίσεις και για τις άδειες ειδικού σκοπού, οι συμβάσεις των αναπληρωτών λήγουν στις 20 Ιουνίου, ενώ το σχολικό έτος αναμένεται να παραταθεί ως τέλη Ιουνίου.

«Τα σχολεία δεν θα είναι όπως πριν, θα είναι με μισές πυκνότητες και προκρίνεται ότι τα παιδιά ακόμα και στο διάλλειμμα, θα πρέπει να συγχρωτίζονται σε περιροσιμένες ομάδες, δήλωσε στην ΕΡΤ ο καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης.

«Εαν γονιός αφήνει ήδη το παιδί του να παίζει με παιδάκια δεν έχει κανένα λόγο να μην το αφήσει να πάει σχολείο», τόνισε εξηγώντας ότι υπήρχε ανησυχία για τον ρόλο παιδιών στη μετάδοση του ιού, αλλά αυτή τη στιγμή η επιδημιολογική καμπύλη είναι ήδη σε χαμηλά επίπεδα».

Ήδη λοιμωξιολόγοι σε δηλώσεις τους έχουν επισημάνει ότι είναι πολύ καλή η περίοδος για να ανοίξουν τα δημοτικά, δεδομένου ότι η εξάπλωση του κορονοϊού στη χώρα μας έχει περιοριστεί πολύ. Όπως τονίζουν, επίσης, ο καιρός επιτρέπει να είναι ανοικτά τα παράθυρα στις τάξεις.

Τα παιδιά πρέπει να βρίσκονται στον φυσικό χώρο του σχολείου -εφόσον τα επιδημιολογικά δεδομένα το επιτρέπουν-, επισημαίνεται, καθώς σχολείο δεν είναι μόνο η εκπαιδευτική διαδικασία, είναι η κοινωνική συναναστροφή. Επίσης, υπάρχουν παιδιά που ανήκουν σε πιο φτωχές οικογένειες και δεν έχουν ίδια πρόσβαση στις νέες τεχνολογίες και ήδη έχουν χαθεί αρκετές μέρες μαθημάτων.

Σε κάθε περίπτωση, όπως προανήγγειλε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος την Πέμπτη, εάν ανοίξουν τα δημοτικά, μαζί τους θα ανοίξουν και οι παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί,  ενώ από αύριο όπως έχει ανακοινωθεί, ανοίγουν οι ανοικτές δομές πρόνοιας για παιδιά, ηλικιωμένους και άτομα με αναπηρία.

Οι εκπαιδευτικές ομοσπονδίες (ΔΟΕ, ΟΛΜΕ, ΟΙΕΛΕ) έχουν καλέσει σε κινητοποίηση τους εκπαιδευτικούς την Τρίτη 26 Μαΐου, στις 19:00 στα Προπύλαια, ζητώντας -μεταξύ άλλων- να αποσυρθεί το «αντιεκπαιδευτικό» -όπως το χαρακτηρίζουν- πολυνομοσχέδιο για την Παιδεία, να καταργηθεί η τροπολογία και να μην εφαρμοστεί η υπουργική απόφαση για την ζωντανή μετάδοση των μαθημάτων.

Τη Δευτέρα ανοίγουν και τα πανεπιστήμια

Τις πύλες τους θα ανοίξουν τα ΑΕΙ ξανά τη Δευτέρα 25 Μαΐου, προκειμένου να πραγματοποιούνται δια ζώσης εργαστηριακές και κλινικές ασκήσεις και να ολοκληρωθεί απρόσκοπτα το εξάμηνο.

EΡΤ1 -Ρεπορτάζ: Μαρίνα Παπαδάκη, Ελίνα Κολύβα

Σχετική είδηση: Για το άνοιγμα των Δημοτικών αποφασίζουν οι γιατροί-Τη Δευτέρα η επίσημη ανακοίνωση από τον Πρωθυπουργό (video) (live)

Μοιράσου το άρθρο:

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΝέα προβλήματα στο όνειρο του Ρίτσαρντ Μπράνσον για διαστημικά ταξίδια
Επόμενο άρθροΑλμυρός: Κάηκαν τρία στρέμματα με ξερά χόρτα