“Δεν υπάρχει περίπτωση ο κ. Μητσοτάκης να μη δεχθεί αυτό το debate, αλλά δεν ξέρω πραγματικά τι έχει να πει ο κ. Τσίπρας μετά από αυτά που έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα”, δήλωσε ο αναπληρωτής τομεάρχης Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της ΝΔ βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας Κώστας Καραγκούνης, στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ “Πρακτορείο 104,9 FM” σχετικά με την πρόσκληση σε τηλεοπτικό διάλογο για τη Συμφωνία των Πρεσπών, που απηύθυνε χθες από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός στον πρόεδρο της ΝΔ.

 

“Βεβαίως και θα δεχθεί, εμείς δεν λέμε ποτέ όχι σε οποιαδήποτε τέτοια πρόσκληση-πρόκληση του κ. Τσίπρα, όμως, νομίζω ότι ο κ. Τσίπρας θα έχει το πρόβλημα σε αυτό το debate”, είπε ο κ. Καραγκούνης και αναφερόμενος στην κοινοβουλευτική διαδικασία που ολοκληρώθηκε χθες με την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση τόνισε: “Αυτά τα οποία έγιναν στη Βουλή τις τελευταίες μέρες είναι πραγματικά πρωτοφανή και καινοφανή, στο πώς εξελίχθηκε όλο αυτό το πολιτικό αλισβερίσι ανάμεσα στα δύο κόμματα και ανάμεσα σε ανεξάρτητους βουλευτές […] Αυτό που παρακολουθήσαμε είναι άνευ προηγουμένου, το αλισβερίσι μάλιστα έγινε και on camera, και αυτός ο αλληλοδανεισμός βουλευτών, έγιναν διαγραφές a la carte, διαγραφές μετακινήσεις επιλεκτικά, ώστε και η δουλειά να γίνει και, βεβαίως, να μη χαθούν τα προνόμια των κομμάτων”.

 

“Η βούληση του κ. Τσίπρα αλλά και της συγκυβέρνησης μετά από αυτή τη φαρσοκωμωδία που βιώσαμε τις τελευταίες δύο μέρες ήταν μία και σαφής: Να προσπαθήσει να βρει παντοιοτρόπως, πάση θυσία τους βουλευτές σε αγαστή συνεννόηση και συνεργασία με τον κ. Καμμένο, προκειμένου να πάρει την ψήφο εμπιστοσύνης και να περάσει τη Συμφωνία των Πρεσπών”, πρόσθεσε ο βουλευτής, εκτιμώντας ότι “πολλές από τις κόκκινες γραμμές, είτε στα ζητήματα της οικονομίας είτε στα άλλα κοινωνικά ζητήματα ή στα εθνικά θέματα έχουν παραβιαστεί από αυτή την κυβέρνηση και έχουν παραβιαστεί εναντίον των συμφερόντων του ελληνικού λαού”.

Σχετικά με την επικείμενη ψηφοφορία για τη Συμφωνία των Πρεσπών παρατήρησε ότι “η πλειοψηφία του ελληνικού λαού […] δεν θέλει αυτή τη συμφωνία και στην ουσία τη θεωρεί μία εθνικά επιζήμια συμφωνία, όπως κι εμείς”. Κληθείς να σχολιάσει το περιεχόμενο της ρηματικής διακοίνωσης της ΠΓΔΜ επισήμανε: “Αυτό που μετράει αυτή τη στιγμή δεν είναι η ρηματική διακοίνωση, που δεν έχει και κάποιον χαρακτήρα δεσμευτικότητας, αλλά είναι η ίδια η συμφωνία, το ίδιο το κείμενο της συμφωνίας και αυτό θα είναι ζήτημα ερμηνείας τα επόμενα πολλά χρόνια, οπότε νομίζω ότι η αλήθεια παραμένει -και αυτό το καταλαβαίνουν όλοι- ότι τόσο η γλώσσα όσο και η εθνότητα έχουν χαθεί οριστικά από τη δική μας πλευρά και αυτό είναι το μεγάλο ζήτημα, γι’ αυτό λέμε ότι στις λίγες μέρες που απομένουν πρέπει οι βουλευτές να πράξουν το εθνικό τους καθήκον και να μην κυρώσουν αυτή την εθνικά επιζήμια συμφωνία”.

 

Ερωτηθείς αν η διαπραγμάτευση από μηδενική βάση για την οποία δεσμεύεται η ΝΔ, στην περίπτωση που η συμφωνία δεν κυρωθεί και το κόμμα έλθει στην κυβέρνηση ο κ. Καραγκούνης εξήγησε: “Δεν έχουμε αλλάξει άποψη από το 2008 και μετά. Έχουμε πει ότι αν επιλυθεί το ζήτημα της γλώσσας και της εθνότητας, τότε θα μπορούσαμε να μπούμε στη διαπραγμάτευση και αυτό θα κάναμε εάν είχαμε μία διαπραγμάτευση […] Ο Μητσοτάκης, η ΝΔ, θα έκανε διαπραγμάτευση από την αρχή κατοχυρώνοντας τις δύο αυτές προϋποθέσεις. Αν δεν είχαν ποτέ κατοχυρωθεί ή δεν μπορούσαμε να τις κατοχυρώσουμε δεν θα προχωράγαμε σε καμία λύση, συμφωνία”.

 

Σχετικά με τη στοχοποίηση -μέσα από αφίσες- βουλευτών που έχουν ταχθεί υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών ο κ. Καραγκούνης είπε: “Εμείς σαν ΝΔ δεν έχουμε λογικές a la carte, δεν αντιλαμβανόμαστε τα πράγματα επιλεκτικά. Λέμε όχι σε οποιαδήποτε έκφραση βίας, πόσο μάλλον εναντίον πολιτικών, γιατί αυτό αντανακλά και στον κοινοβουλευτισμό και στη δημοκρατία. Είμαστε κάθετα και απόλυτα αντίθετοι σε αυτό το ζήτημα. Θα θυμίσουμε τι συνέβαινε στα χρόνια των μνημονίων και ποια λογική, διαλεκτική και τι επιχειρηματολογία ακούγονταν από πολλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και υπουργών σήμερα της κυβέρνησης, τι γινόταν τότε με τις κρεμάλες να στέκονται παντού στην Πλατεία Συντάγματος”.

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΑύξηση σε κατανάλωση και μισθούς το 2019
Επόμενο άρθροΥψηλότερες οι επενδυτικές δαπάνες των επιχειρήσεων το 2018