Μέσω της τροφής, του νερού και της αναπνοής, ο μέσος ενήλικας καταπίνει και εισπνέει 74.000 έως 121.000 μικροσκοπικά σωματίδια πλαστικού ετησίως. Σύμφωνα με την πρώτη επιστημονική έρευνα του είδους κάθε άνθρωπος, ανάλογα με το φύλο και την ηλικία του, δέχεται στον οργανισμό του διαφορετικές μικροποσότητες σωματιδίων πλαστικού, με συνέπειες άγνωστες –προς το παρόν- για την ανθρώπινη υγεία.

Όπως επισημαίνουν οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Κίραν Κοξ του καναδικού Πανεπιστημίου της Βικτόρια, όσο πιο πολύ εμφιαλωμένο νερό από πλαστικά μπουκάλια πίνει κανείς, τόσο αυξάνεται η πιθανότητα να καταπιεί μικροπλαστικά σωματίδια. Το νερό στα πλαστικά μπουκάλια περιέχει περίπου 22 φορές περισσότερα μικροπλαστικά από ό,τι το νερό της βρύσης. Κάποιος που πίνει μόνο εμφιαλωμένο νερό, καταναλώνει 90.000 έξτρα μικροπλαστικά σωματίδια κάθε χρόνο μόνο από αυτή την πηγή (έναντι 4.000 από το νερό της βρύσης).

Σύμφωνα με σχετικά δημοσιεύματα των εφημερίδων The Guardian και Independent, το ψωμί, το κρέας, τα γαλακτοκομικά και τα λαχανικά μπορεί επίσης να περιέχουν μικροπλαστικά σωματίδια, αλλά δεν έχει γίνει ακόμη η απαραίτητη έρευνα προκειμένου να επιβεβαιωθεί κάτι τέτοιο.

Παρά το γεγονός της ακούσιας κατάποσης και εισπνοής μικροσκοπικών σωματιδίων πλαστικού από τον άνθρωπο, εξακολουθεί να παραμένει άγνωστο τι ακριβώς σημαίνει αυτό για την υγεία μας. Πιθανό είναι, τονίζουν οι ειδικοί, τα μικροπλαστικά που καταλήγουν στον οργανισμό μας να έχουν τοξική δράση. Επιπλέον, οι επιστήμονες εξηγούν ότι κάποια από τα «ίχνη» μικροπλαστικού είναι αρκετά μικρά ώστε να διεισδύσουν στους ανθρώπινους ιστούς, προκαλώντας αντιδράσεις του ανοσοποιητικού συστήματος.

Η μόλυνση του περιβάλλοντος γενικότερα, των υδάτων και των ζωντανών οργανισμών πιο συγκεκριμένα, μέσω της απόρριψης μεγαλύτερων πλαστικών, έχει ως αποτέλεσμα τα μικροσκοπικά σωματίδια πλαστικού να καταλήγουν –εν τέλει- στο νερό και στην τροφή μας. Τα μικροπλαστικά έχουν βρεθεί στον αέρα, στο έδαφος, στα ποτάμια και στους ωκεανούς. Έχουν ανιχνευθεί στο εμφιαλωμένο νερό, αλλά και στο νερό βρύσης, στα ψάρια και στα θαλασσινά, ακόμα και στη μπίρα, αναφέρουν οι ειδικοί.

Ο επικεφαλής της μελέτης Κίραν Κοξ δήλωσε: «Προσωπικά αποφεύγω όσο μπορώ τις πλαστικές συσκευασίες και το εμφιαλωμένο νερό».  «Τα γεγονότα είναι απλά: Παράγουμε πολύ πλαστικό και αυτό καταλήγει στα οικοσυστήματα, των οποίων αποτελούμε μέρος. Η κατάργηση των πλαστικών μιας χρήσης και η υποστήριξη εταιρειών που αντικαθιστούν τις πλαστικές συσκευασίες, δεν θα έχει καθόλου αμελητέα επίπτωση», πρόσθεσε ο ίδιος.

Σε κάθε περίπτωση, ορισμένοι από τους εκπροσώπους της επιστημονικής κοινότητας εμφανίζονται επιφυλακτικοί ως προς το αν και με ποιο τρόπο τα σωματίδια μικροπλαστικών που εισέρχονται στον ανθρώπινο οργανισμό μέσω της πρόσληψης νερού ή φαγητού από πλαστικά σκεύη ή μέσω της εισπνοής συνιστούν πράγματι απειλή για την υγεία μας. Χαρακτηριστικά, ο  καθηγητής οικολογίας ‘Αλαστερ Γκραντ του Πανεπιστημίου της Ανατολικής Αγγλίας ανέφερε: «Οι ερευνητές υπολογίζουν ότι ένας ενήλικος άνδρας καταναλώνει 142 πλαστικά σωματίδια τη μέρα από το στόμα και εισπνέει άλλα 170. Δεν παρουσιάζουν όμως στοιχεία ότι αυτή η κατανάλωση συνιστά πράγματι σοβαρό κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία».

Τα συμπεράσματα της μελέτης δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό περιβαλλοντικής επιστήμης και τεχνολογίας «Environmental Science and Technology».

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ The Guardian/ Independent

Μοιράσου το άρθρο:

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΑντιδράσεις για τις δηλώσεις του πρωθυπουργού (video)
Επόμενο άρθροΤο νέος τεύχος της «Ραδιοτηλεόρασης» κυκλοφορεί την Παρασκευή 7 ΙουνίουΤο νέος τεύχος της «Ραδιοτηλεόρασης» κυκλοφορεί την Παρασκευή 7 Ιουνίου