Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 1 Αυγούστου 2020, 18:32

Μετά από 210 αγώνες στον πάγκο της Ρεάλ Μαδρίτης (141 νίκες, 26 ήττες και 43 ισοπαλίες στις δύο περιόδους του, Ιανουάριος 2016 έως Ιούνιος 2018 και Μάρτιος 2019 έως σήμερα), δίχως άλλο ο Ζινεντίν Ζιντάν φαίνεται πως έχει σηματοδοτήσει μία ξεχωριστή εποχή για τους Μαδριλένους, οι οποίοι πρόσφατα κατέκτησαν τον τίτλο στη LaLiga.

Δημιουργώντας μία κληρονομιά που εκτείνεται, όπως χαρακτηριστικά επισήμανε η ισπανική εφημερίδα As σε σχετικό δημοσίευμά της, παρουσιάζοντας ένα από τα πιο λαμπρά διαστήματα στην Ιστορία της «βασίλισσας».

Είναι χαρακτηριστικό ότι από τον Ιανουάριο του 2016, όταν ανέλαβε την πρώτη ομάδα, είναι ο προπονητής που έχει κατακτήσει τους περισσότερους τίτλους (11) μέχρι σήμερα, ανάμεσα στα πέντε μεγάλα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα (Αγγλία, Ισπανία, Ιταλία, Γερμανία και Γαλλία).

Οι 11 τίτλοι του Ζινεντίν Ζιντάν είναι τρία Champions League, δύο πρωταθλήματα, δύο Σούπερ Καπ Ισπανίας, δύο ευρωπαϊκά Σούπερ Καπ και δύο Παγκόσμια συλλόγων. Με άλλα λόγια, έχει κατακτήσει έναν τίτλο (εγχώριο ή διεθνή) κάθε 19 αγώνες. Από την συλλογή του λείπει μόνο το Κύπελλο Ισπανίας, ένα τρόπαιο το οποίο διεκδίκησε ως παίκτης σε δύο τελικούς (2002 και 2004), χάνοντάς τους.

Πίσω του, μόνο ο Πεπ Γκουαρντιόλα τον ακολουθεί σε απόσταση αναπνοής (10 τίτλοι).

Δίχως αμφιβολία, μεταξύ αυτών των τίτλων ξεχωρίζουν οι τρεις διαδοχικοί του Champions League, κάτι που κανείς δεν είχε πετύχει μέχρι τώρα στη σύγχρονη ιστορία της κορυφαίας ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης (εκτός από τη Ρεάλ Μαδρίτης τη δεκαετία του 1950 και τον Άγιαξ και την Μπάγερν τη δεκαετία του 1970, στην «εποχή» του Κυπέλλου Πρωταθλητριών).

Τώρα ο «Ζιζού» αντιμετωπίζει μια άλλη βασική πρόκληση: τον αποκλεισμό της Μάντσεστερ Σίτι στους «16» του Champions League, σε παιχνίδι που θα γίνει στις 7 Αυγούστου στο «Έτιχαντ Στέιντιουμ», όπου θα προσπαθήσει να ανατρέψει την ήττα (2-1) που γνώρισε η Ρεάλ Μαδρίτης στο «Σαντιάγκο Μπερναμπέου». Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι καμία ομάδα δεν τον έχει νικήσει σε διπλούς αγώνες σε αυτήν τη διοργάνωση, έχοντας εννέα νοκ-άουτ προκρίσεις.

Ένα άλλο από τα επιτεύγματα του Ζιντάν είναι η κατάκτηση δύο τίτλων πρωταθλήματος σε δύο πλήρεις και δύσκολες σεζόν. Το πρώτο (2016-17) μετά από πέντε χρόνια αναμονής, μιας και η Ρεάλ Μαδρίτης είχε να το πανηγυρίσει από το 2012. Το δεύτερο και τελευταίο (2019-20) ήρθε μετά την διακοπή λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Όταν το πρωτάθλημα σταμάτησε, η Ρεάλ Μαδρίτης ήταν δύο βαθμούς πίσω από την Μπαρτσελόνα, αλλά με την επανεκκίνηση κατάφερε να συγκεντρώσει 31 από τους 33 πιθανούς βαθμούς, παίρνοντας τη νίκη σε 10 από τα 11 παιχνίδια της.

Μετά την κατάκτηση του δεύτερου πρωταθλήματος, ο Ζιντάν ξεπέρασε το παλμαρέ του Γιόχαν Κρόιφ (10 τίτλοι με τη Μπαρτσελόνα) και έχει μπροστά του μόνο τους Μιγκέλ Μουνιόθ και Πεπ Γκουαρντιόλα, με 14 τίτλους ο καθένας (ο πρώτος με τη Ρεάλ Μαδρίτης και ο δεύτερος με τη Μπαρτσελόνα). Ενώ ο πρώτος το κατάφερε στις 14 σεζόν του στην Ρεάλ Μαδρίτης, ο Γκουαρντιόλα χρειάστηκε τον «χρυσό κύκλο» της Μπαρτσελόνα (2008-2012).

Ο Ζινεντίν Ζιντάν επίσης κατάφερε να κατακτήσει με την Ρεάλ Μαδρίτης την ίδια σεζόν (2016-17) πρωτάθλημα και Champions League, κάτι που είχε να συμβεί 59 χρόνια (από το 1958).

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΣοβαρός τραυματισμός αστυνομικού στη διάρκεια καταδίωξης
Επόμενο άρθροΑνακοίνωσε την απόκτηση του Στέφαν Σβαμπ