Η Ελλάδα έδωσε στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση μια σημαντική ώθηση στα ευμετάβλητα Βαλκάνια, καταλήγοντας σε συμφωνία για μια διαμάχη σχεδόν τριών δεκαετιών για μια λέξη: τη Μακεδονία.

 

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Mike Pompeo, εξήρε τους Έλληνες βουλευτές για την υποστήριξη μιας συμφωνίας που ανοίγει το δρόμο για την εκ νέου βαπτισμένη «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας», προκειμένου αυτή να ενταχθεί στον Οργανισμό του Βορειοατλαντικού Συντάγματος και στην ΕΕ. Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας διακήρυξε ένα “νέο κεφάλαιο” για την περιοχή και αξιωματούχοι της ΕΕ εγκωμίασαν τους ηγέτες και από τις δύο πλευρές για την παύση της εθνικιστικής εχθρότητας.

 

Η υποδοχή ενός νέου μέλους του ΝΑΤΟ θα επιβεβαιώσει την επιρροή της συμμαχίας σε ένα μέρος της Ευρώπης, όπου οι δυνάμεις από την Κίνα και τη Ρωσία έως τις Η.Π.Α. και την Τουρκία ανταγωνίζονται για αύξηση της επιρροής. Για την ΕΕ, η συμφωνία δημιουργεί ένα διπλωματικό άνοιγμα για συνομιλίες με τον γείτονα της Ελλάδας με σκοπό την τελική ένταξη του στο μπλοκ.

 

“Οι ηγέτες της Ελλάδας επέδειξαν όραμα, θάρρος και επιμονή στην προσπάθειά τους να επιλύσουν τη διαμάχη για το όνομα, η οποία θα επιτρέψει στη μελλοντική Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας να πάρει δικαιωματικά τη θέση της στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ”, δήλωσε σε δήλωσή του ο κ. Pompeo.

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΣε στάση αναμονής οι τευτλοπαραγωγοί της Β. Ελλάδας
Επόμενο άρθροΜειώνονται οι πιθανότητες για πρόωρες εκλογές στην Ελλάδα