Η αντίστροφη μέτρηση έχει πια ξεκινήσει: την Παρασκευή το απόγευμα, στο γήπεδο του Τάε Κβον Ντο, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ετοιμάζεται για το πρώτο του συνέδριο υπό την ηγεσία του Νίκου Ανδρουλάκη – με νέο όνομα και τον πράσινο ήλιο σε πρώτο πλάνο. Τα ηνία στο κόμμα, και με τη βούλα του συνεδρίου, αναλαμβάνει πια μια νέα γενιά στελεχών, που έρχονται να επικυρώσουν τη διακριτή σοσιαλδημοκρατική ταυτότητα της παράταξης και να την προετοιμάσουν για τη μάχη των εθνικών εκλογών.

Οι προγραμματικές βάσεις έχουν ήδη τεθεί, καθώς το πλαίσιο που επεξεργάστηκε ο πρώην υπουργός, Νίκος Χριστοδουλάκης, έχει πια αναρτηθεί στη διαδικτυακή πύλη του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

Το συνέδριο έρχεται έξι ημέρες μετά την εκλογική διαδικασία του ΣΥΡΙΖΑ, στην οποία έμπειρα κεντροαριστερά στελέχη διέκριναν αγωνία της Κουμουνδούρου για τη σύγκριση που θα υπάρχει όσον αφορά την προσέλευση στην κάλπη – μια σύγκριση που, όπως επισημαίνουν, πρέπει να γίνει με την κάλπη του Δεκεμβρίου και όχι με αυτήν που στήθηκε εσωκομματικά για το όνομα της παράταξης πριν από κάποιες μέρες.

Πέραν όμως από τη μάχη που εξελίσσεται για την επικράτηση στον προοδευτικό χώρο, στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ θα σκιαγραφηθούν για πρώτη φορά επισήμως και οι διαφορές του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ με τους πολιτικούς του αντιπάλους, καθώς στην ομιλία του ο Ανδρουλάκης θα επιχειρήσει να αναπτύξει το σοσιαλδημοκρατικό αποτύπωμα του κόμματος και παράλληλα να αναδείξει τις «αξιακές διαφορές» που υπάρχουν με τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο «τοξικός δικομματισμός»

. Σε αυτό το μήκος κύματος ήταν και η παρέμβασή του κατά την περιοδεία που έκανε στη Θεσσαλονίκη, όπου σχολίασε τη σύγκρουση του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή κατά τη συζήτηση για την ψήφιση της αμυντικής συμφωνίας ανάμεσα στην Ελλάδα και τις ΗΠΑ – η οποία είχε μπόλικες αναφορές στο ΠΑΣΟΚ και στον Ανδρέα Παπανδρέου.

«Είδαμε άλλο ένα σκετσάκι άνευ πολιτικής σημασίας ανάμεσα στον κ. Μητσοτάκη και τον κ. Τσίπρα. Αποδεικνύουν ότι βάζουν προτεραιότητα τον μικροκομματισμό και το αίσθημα αυτοσυντήρησής τους, όταν συζητούνται θέματα που απαιτούν μια εθνική στρατηγική», σχολίασε ο Ανδρουλάκης, που βλέπει στον «τοξικό δικομματισμό» ανάμεσα στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ μια ευκαιρία το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ να ανακτήσει τη θέση του πρωταγωνιστή στο πολιτικό σκηνικό, προβάλλοντας ως πιο αξιόπιστη εναλλακτική απέναντι στην πρόταση της ΝΔ.

«Ο ελληνικός λαός αξίζει περισσότερα από αυτό το θέατρο του παραλόγου, που παρακολουθεί συστηματικά στην ελληνική Βουλή μεταξύ Τσίπρα – Μητσοτάκη. Και εμείς είμαστε έτοιμοι να του προσφέρουμε άλλες λύσεις», επεσήμανε.

Σε ποιους έκλεισε την πόρτα

Σ’ αυτές τις διαφορές ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και τους αντιπάλους του εντάσσεται και μια ακόμα που αφορά αυτό που στην Κεντροαριστερά ονομάζουν εδώ και κάποια χρόνια «εξαγορά στελεχών».

Ο Ανδρουλάκης, μετά τη συνάντησή του με την Κωνσταντίνα Αδάμου στην οποία διευκρίνισε πως η πρώην βουλευτής του ΜέΡΑ25, παρότι πια μέλος του ΠΑΣΟΚ, θα παραμείνει ανεξάρτητη, έκανε για άλλη μια φορά σαφές πως στη διεύρυνση που επιχειρείται δεν έχουν θέση εκείνοι που άφησαν την παράταξη διεκδικώντας καρέκλες και υπουργικές θέσεις, είτε πήγαν στη ΝΔ είτε στον ΣΥΡΙΖΑ: «Οσοι ακολούθησαν οπορτουνιστικούς δρόμους χτίζοντας αφηγήματα για να διατηρήσουν τις καρέκλες τους είναι προφανές ότι η πόρτα είναι κλειστή στο συνέδριό μας», είπε.

«Στο συνέδριό μας καλώ όλους όσους πίστεψαν στη Δημοκρατική Παράταξη και το ΠΑΣΟΚ, όσους θέλουν να αγωνιστούν για μία ισχυρή Δημοκρατική Παράταξη, για μία παράταξη η οποία θα μπορεί μέσα από ένα προοδευτικό πρόγραμμα να υπηρετήσει μεγάλες μεταρρυθμίσεις, μεγάλες αλλαγές». Ανάμεσα σ’ αυτούς θεωρείται σχεδόν βέβαιο πως θα βρίσκεται ο πρώην ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Χρυσόγονος, αλλά και ο καθηγητής και πρώην υπουργός Γιάννης Πανούσης.

Δημοσκοπική σταθερότητα

Το πολιτικό σύνθημα για την επόμενη ημέρα και το «βήμα μπροστά» για την παράταξη έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς οι δημοσκοπήσεις δείχνουν μια σταθεροποίηση του πράσινου ποσοστού στα μεγαλύτερα, διψήφια ποσοστά της τελευταίας δεκαετίας – πράγμα που δίνει μεν αισιοδοξία, αλλά όχι εφησυχασμό, καθώς θεωρείται πως τόσο η ΝΔ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ έχουν αρχίσει να σκληραίνουν τη στάση τους απέναντι στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, με το Μαξίμου να έχει μπει σε τροχιά αυτοδυναμίας και την Κουμουνδούρου, διά στόματος Τσίπρα, να αποκλείει τον σχηματισμό κυβέρνησης μειοψηφίας.

Το «βήμα μπροστά» στόχος είναι να αντικατοπτρίζεται και οργανωτικά, στη νέα Κεντρική Επιτροπή, στην οποία, εκτός από αυξημένη διάθεση συμμετοχής, υπάρχει και η πρόθεση να εκπροσωπηθούν όλοι.

Ετσι κι αλλιώς, τα νέα όργανα θα αντικατοπτρίζουν τους υπάρχοντες συσχετισμούς, όπως αποτυπώθηκαν και στις εκλογές για τις νομαρχιακές επιτροπές, στις οποίες οι προεδρικοί έχουν την πλειοψηφία – με δικές τους νίκες ή με συνεργασίες. Για νέος γραμματέας του κόμματος (καθώς ο Μανώλης Χριστοδουλάκης θα κατέβει υποψήφιος στις επόμενες εθνικές εκλογές) προορίζεται ο στενός συνεργάτης του Νίκου Ανδρουλάκη και νυν μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου, Ανδρέας Σπυρόπουλος.

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΘέλει να πάει σε ομάδα του Champions League ο Έρικσεν
Επόμενο άρθροΜωυσής Ελισάφ: «Φύγαμε από τη λακκούβα και την καμένη λάμπα