Ο υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας, Τζιοβάνι Τρία, προσπαθεί να πετύχει έναν συμβιβασμό με την Κομισιόν για τη δημοσιονομική της πολιτική, αναθεωρώντας προς τα κάτω την εκτίμηση του προϋπολογισμού για την οικονομική ανάπτυξη το 2019, αναφέρουν οι κυριακάτικες ιταλικές εφημερίδες, όπως μεταδίδει το Rauters.

 

Η Κομισιόν απέρριψε το δημοσιονομικό σχέδιο της Ιταλίας για το 2019 τον περασμένο μήνα και έχει δώσει διορία έως και τις 13 Νοεμβρίου προκειμένου η Ρώμη να αναθεωρήσει τους στόχους του προϋπολογισμού της, καθώς θεωρεί ότι η ιταλική πλευρά αγνόησε τη δέσμευση για μείωση του ελλείμματος και δεν εγγυάται τη μείωση του χρέους της χώρας, που είναι το δεύτερο υψηλότερο στην ευρωζώνη ως ποσοστό του ΑΕΠ.

 

Κατόπιν αυτής της διορίας η Επιτροπή μπορεί να θέσει σε εφαρμογή πειθαρχικά μέτρα κατά της Ρώμης αργότερα αυτό το μήνα.

 

Όπως γράφει η εφημερίδα La Repubblica, ο Τρία σκέφτεται να μειώσει την εκτίμηση για την αύξηση του ΑΕΠ το 2019 στο 1%, ενώ η Il Messaggero, υποστηρίζει ότι θα μειώσει την πρόβλεψη του ΑΕΠ για το επόμενο έτος στο 1,2%, από το 1,5% που έχει προβλέψει η ιταλική πλευρά για την ανάπτυξη το 2019.

 

Και οι δύο εφημερίδες αναφέρουν δε ότι ο Τρία εξετάζει επίσης τη δυνατότητα να συμπεριληφθεί στον προϋπολογισμό ένας αυτόματος μηχανισμός που θα μειώνει τα δημόσια έξοδα σε περίπτωση που το έλλειμμα αυξηθεί πέρα ​​από το καθορισμένο όριο.

 

Η Κομισιόν ανακοίνωσε την Πέμπτη πως η ανάπτυξη της ιταλικής οικονομίας θα παρουσιάσει βραδύτερους ρυθμούς, επισημαίνει το Reuters.

 

Ειδικότερα προέβλεψε ανάπτυξη 1,2% το 2019 και ανοδική τάση του δημοσιονομικού ελλείμματος.

 

Σε δηλώσεις του την Παρασκευή, ο Τρία δήλωσε ότι μια απότομη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος, όπως απαιτεί η Επιτροπή, θα ήταν αυτοκτονία για την οικονομία της Ιταλίας.

 

Πρόσθεσε ότι η οικονομική επιβράδυνση καθιστά έναν επεκτατικό προϋπολογισμό ακόμα πιο απαραίτητο.

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΗ Ευρώπη οφείλει να οικοδομήσει την αμυντική αυτονομία της, αντί να αγοράζει αμερικανικά όπλα
Επόμενο άρθροΜόνιμη η μη περικοπή των συντάξεων