Η συμφωνία Τσίπρα – Ιερώνυμου για τη σχέση κράτους-εκκλησίας απασχολεί δημοσίευμα της εφημερίδας Der Standard.

 

«Ο έλληνας πρωθυπουργός συμφωνεί με τον αρχιεπίσκοπο στο ζήτημα της “ουδετερότητας” της πανίσχυρης ορθόδοξης εκκλησίας», διαβάζουμε σε ανταπόκριση της Der Standard από την Αθήνα με τίτλο: «Ο Τσίπρας σχεδιάζει συμφωνία με την εκκλησία».

 

Σύμφωνα με την Deutsche Welle, η αυστριακή εφημερίδα παρατηρεί ότι «ο αρχιεπίσκοπος διατηρεί εντυπωσιακά καλή σχέση με τον αριστερό και άθεο Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος δεν εμμένει πλέον στο αίτημά του για σαφή διαχωρισμό μεταξύ κράτους και εκκλησίας. Το λιβάνι και το καλυμμαύχι δεν τρομάζουν τους αριστερούς. Λαμβάνουν ωστόσο σοβαρά υπόψη τους την εξουσία της εκκλησίας, η οποία αν το επιθυμεί είναι σε θέση να υποδαυλίσει την λαϊκή οργή για οποιοδήποτε πολιτικό ζήτημα. Κανείς στην Ελλάδα δεν πρέπει να υποτιμά την επιρροή της ορθόδοξης εκκλησίας στο κράτος, συνεχίζει η αυστριακή εφημερίδα.

 

Και ξαφνικά πρωθυπουργός και αρχιεπίσκοπος εμφανίζονται μπροστά στους δημοσιογράφους. Ο 44χρονος Αλέξης Τσίπρας κατάφερε να ανασκαλέψει τις σχέσεις με την εκκλησία. Όχι στο βαθμό που το υποσχέθηκε, αλλά το έπραξε. 15 σημεία αριθμεί η συμφωνία Τσίπρα – Ιερώνυμου που παρουσιάστηκε την Τρίτη. Οι έλληνες κληρικοί δεν θα θεωρούνται πλέον δημόσιοι υπάλληλοι. Αντ΄ αυτού το δημόσιο θα επιδοτεί ισόποσα την εκκλησία. Παράλληλα εκκλησία και κράτος δημιουργούν ένα κοινό θεσμό για την αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας.

 

Το κύριο ζητούμενο για τον Αλ. Τσίπρα και το κόμμα του ήταν διακριτοί ρόλοι εκκλησίας και κράτους. Στο τέλος όμως απέμεινε μια προσεκτική διατύπωση για την “θρησκευτική ουδετερότητα” της εκκλησίας, η οποία θα συμπεριληφθεί στο Άρθρο 3 του Συντάγματος όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία αναθεώρησης».

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΙστορική και χωρίς νικητές και νικημένους η συμφωνία Πολιτείας-Εκκλησίας
Επόμενο άρθροΤο ΔΝΤ αναθεωρεί καθοδικά την ανάπτυξη στην Ευρώπη