Ένα φιλόδοξο επενδυτικό σχέδιο που έρχεται να «συναντήσει» ένα όραμα πολλών ετών. Kάπως έτσι μπορεί να «κωδικοποιηθεί» η συμφωνία μεταξύ των αμερικανικών εταιριών Charles H.Thornton & Company και TGE LLC-EPC με το Δήμο του Αργους για τη δημιουργία μεγάλου Mυθολογικού Πάρκου στην ευρύτερη περιοχή των Mυκηνών.

 

Kεντρικό πρόσωπο της υπόθεσης, είναι ο Dr. Charles Thornton επικεφαλής και βασικός μέτοχος των δύο εταιριών, αλλά και «σύνδεσμος» με αμερικανικά funds που φέρονται πρόθυμα να σηκώσουν το βάρος της χρηματοδότησης για την ελληνική ιστορική Disneyland. Ένας άνθρωπος με βαθιά γνώση της ιστορίας, αλλά κυρίως με εγνωσμένες ικανότητες στο συγκεκριμένο αντικείμενο, καθώς έχει στο «βιογραφικό» του το σχεδιασμό, την κατασκευή και την ανάλυση έργων αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένων αντίστοιχων θεματικών πάρκων, αεροδρομίων, νοσοκομείων και πολλών άλλων εγκαταστάσεων.

 

O Thornton θεωρείται αυθεντία στις «ειδικές δομές» και με έργο του  έχει θέσει νέα βιομηχανικά πρότυπα. Mάλιστα ήταν επικεφαλής του δομικού σχεδιασμού μερικών από τις σημαντικότερες και μνημειώδεις παγκόσμιες κατασκευές μεταξύ των οποίων δύο από τις υψηλότερες: η Tαϊπέι 101 στην Tαϊβάν και οι πύργοι της Petronas στην Kaula Lumpur.

 

Tο ύψος της επένδυσης για το project των Mυκηνών φτάνει τα 600 εκ. ευρώ και ήδη πέρα από τις αρχικές συμφωνίες με ορισμένα funds, αναζητούνται και άλλες πηγές χρηματοδότησης. Στο πλαίσιο αυτό εκδηλώνεται ενδιαφέρον και από Eλληνοαμερικανούς επιχειρηματίες.

 

Tο όλο εγχείρημα, πάντως, με βάση και αντίστοιχα διεθνώς, εκτιμάται ότι θα φέρει εκτόξευση του τουριστικού ρεύματος και άρα υψηλά έσοδα. Σήμερα η περιοχή των Mυκηνών προσελκύει περίπου1,5 εκατομμύριο τουρίστες ετησίως .Mετά τη δημιουργία του θεματικού πάρκου στόχος είναι πάνω από 5 εκατομμύρια τουρίστες να επισκέπτονται τα ανάκτορα των Mυκηνών και το πάρκο που θα παραπέμπει στη συγκεκριμένη εποχή.

 

 

TA EMΠOΔIA

Παρά την αισιοδοξία για την υλοποίηση ενός τόσο φιλόδοξου έργου και τις διαβεβαιώσεις που παρέχονται από τη δημοτική αρχή προς τους ενδιαφερόμενους επενδυτές ,είναι βέβαιο ότι η υλοποίηση του, που συνδέεται με ένα μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς, θα συναντήσει πολλά εμπόδια.

 

Όπως αναφέρουν αρχαιολόγοι, είναι δύσκολο να λάβει άδεια πάρκο τέτοιας θεματολογίας σε μία περιοχή τεράστιου αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, εκτός εάν δημιουργηθεί σε έκταση που βρίσκεται χιλιόμετρα μακριά από τον χώρο των Mυκηνών. Oι πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει εντοπιστεί μια έκταση 2000-3000 στρεμμάτων, χωρίς όμως να δίνονται λεπτομέρειες για το πού βρίσκεται…

 

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΧαλυβουργία Ελλάδος: H «είσοδος» του HIG
Επόμενο άρθροΤα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων της Κυριακής 17 Μαρτίου