Η ΔΥΣΗ «ΧΤΥΠΑ» ΤΗΝ ΕΤΑΙΡΙΑ, ΑΛΛΑ ΥΠΑΡΧΕΙ Η… ΙΝΔΙΑ

Για τον Ren Zhengfei, τον πρώην αξιωματικό του κινεζικού στρατού, ο οποίος έχτισε μια αυτοκρατορία κυριολεκτικά από το μηδέν, η θύελλα που έχει ξεσπάσει, με επίκεντρο τη Huawei και τις κατηγορίες ότι αποτελεί «άρμα» για κατασκοπεία από την Κίνα στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, δεν θα κοπάσει εύκολα.

 

Ο ιδρυτής της μεγαλύτερης εταιρίας εξοπλισμού τηλεπικοινωνιών του κόσμου και δεύτερου μεγαλύτερου κατασκευαστή κινητών τηλεφώνων του πλανήτη, κάνει σχεδιασμό με ορίζοντα δεκαετίας. Και, αφού αυτή η εξέλιξη ανέτρεψε όλο το σχεδιασμό, θα πρέπει να επανασχεδιαστεί η στρατηγική της Huawei διεθνώς.

 

H ανατροπή έχει ήδη έρθει, καθώς η ΕΕ ανακοίνωσε ότι εξετάζει προτάσεις, οι οποίες θα ισοδυναμούσαν ουσιαστικά με μια de facto απαγόρευση της χρήσης εξοπλισμού της Huawei για τα δίκτυα 5G στο μπλοκ των 28. Η Κομισιόν, εξετάζει το ενδεχόμενο να τροποποιήσει τη νομοθεσία για την κυβερνοασφάλεια, σύμφωνα με την οποία, οι εταιρίες που εμπλέκονται στην κατασκευή υποδομών ζωτικής σημασίας θα πρέπει να λαμβάνουν κατάλληλα μέτρα ασφαλείας.

 

Νωρίτερα, ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Κίνας στην ΕΕ Zhiang Ming, προειδοποιούσε ότι κάθε προσπάθεια που θα αποσκοπούσε να μειώσει τη συμμετοχή της κινεζικής τεχνολογίας σε μελλοντικά ευρωπαϊκά προγράμματα για τα ασύρματα δίκτυα υψηλής ταχύτητας 5ης γενιάς θα είχε «σοβαρές συνέπειες» στην παγκόσμια οικονομική και επιστημονική συνεργασία. «Σήμερα δεν φείδονται καμίας προσπάθειας προκειμένου να επινοήσουν μια ιστορία ασφάλειας για τη Huawei», είπε ο Κινέζος αντιπρόσωπος για να προσθέσει: «Δεν νομίζω πως αυτή η ιστορία έχει οποιαδήποτε σχέση με την ασφάλεια».

 

Φαίνεται ότι η δήλωση του Zhengfei περί καθαρότητας της εταιρίας που ίδρυσε και η διαβεβαίωσή του ότι «ακόμα και αν μας ζήταγε η κινεζική κυβέρνηση να τη βοηθήσουμε σε ζητήματα κατασκοπείας, δεν θα το κάναμε», δεν έπεισε. Έτσι, εκπρόσωπος της Huawei επανήλθε, λέγοντας πως η εταιρία δεσμεύεται να εργαστεί με τους θεσμούς της Ε.Ε. για την εξέλιξη κριτηρίων κυβερνοασφάλειας για την Ευρώπη. «Η Huawei έχει καθαρό ιστορικό όσον αφορά την κυβερνοασφάλεια», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η κινεζική εταιρία, την ίδια ώρα που οι ανησυχίες των δυτικών εκτείνοντας προς όλες τις κινεζικές εταιρίες και «έδειχναν» αλλαγές που θα στοχοποιήσουν όσες εταιρίες προέρχονται από τη χώρα.

 

Με το «παιχνίδι» για τον κινεζικό τεχνολογικό κολοσσό να μοιάζει ήδη χαμένο από χέρι, το CNBC σχολιάζει ότι, καθώς η Huawei δέχεται και μεγαλύτερη πίεση από τη Δύση με τις κατηγορίες για κατασκοπεία και κλοπή τεχνολογίας, η, με έδρα το Shenzen της Κίνας εταιρία, μπορεί να βρει «καταφύγιο» σε αναπτυσσόμενες χώρες, όπου η τιμολόγησή της παίζει μεγαλύτερο ρόλο από τις ανησυχίες για ζητήματα ασφαλείας. Ο λόγος για την Ινδία, τη μεγαλύτερη αγορά smartphones του κόσμου, μετά από την Κίνα, η οποία παραμένει ανοιχτή στο ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσει την τεχνολογία της Huawei για να κατασκευάσει υπερυψηλής τεχνολογίας ασύρματα κινητά δίκτυα, γνωστά ως 5G. Τον Δεκέμβριο, ο Ινδός πρωθυπουργός, Narendra Modi, προσκάλεσε τον κινεζικό τεχνολογικό γίγαντα να συμμετάσχει σε δοκιμές για το 5G με άλλες ξένες εταιρίες τηλεπικοινωνιών, όπως οι Nokia, Samsung και Ericsson. Κίνηση ιδιαίτερα σημαντική από την ώρα που ουσιαστικά οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, ο Καναδάς, η Αυστραλία, η Νέα Ζηλανδία και η Ιαπωνία έχουν μπλοκάρει τη Huawei από τον σχεδιασμό για τα δικά τους δίκτυα 5G.

 

Με αυτό τον τρόπο, η Huawei μπορεί να είναι «μπλεγμένη» στη διεθνή συζήτηση σχετικά με τις κατηγορίες που της αποδίδονται ότι ο εξοπλισμός της διευκολύνει την κατασκοπεία από την Κίνα, όμως, όπως αποδεικνύεται, έχει ακόμα μια ευκαιρία να πουλήσει εξοπλισμό 5G -πάνω στον οποίο ποντάρει- σε αναπτυσσόμενες χώρες, όπως η Ινδία, που είναι ευαίσθητες κυρίως στο ζήτημα της τιμολόγησης. Οπότε, ο σχεδιασμός «γυρνά» προς τα εκεί..

 

Από την έντυπη έκδοση

 

 

 

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΣτις 6 Φεβρουαρίου η προσχώρηση της χώρας στο ΝΑΤΟ
Επόμενο άρθροΈνας Picasso και ένα Rolex οδηγούν τις τιμές!