Ο Ρικάρντο Μούτι, «ο μαέστρος των μαέστρων» όπως έχει χαρακτηριστεί από τη διεθνή κριτική, επιστρέφει στο Ηρώδειο την Τρίτη 9 Ιουλίου 2019 στις 21:00 με μία μοναδική συναυλία-γιορτή για τη δύναμη της μουσικής.

Έντεκα χρόνια μετά την προηγούμενή του εμφάνιση στην Ελλάδα, ο Μούτι επιλέγει τη χώρα μας ως σταθμό για το 23ο ταξίδι των «Δρόμων της Φιλίας», του προσωπικού του πρότζεκτ στο Φεστιβάλ της Ραβέννας, που εδώ και χρόνια ενώνει διάφορους λαούς διά μέσου της μουσικής.

Ο Ρικάρντο Μούτι, από τους σπουδαιότερους μαέστρους στον κόσμο, έχει κατακτήσει πολυάριθμα βραβεία και διευθύνει κορυφαίες ορχήστρες, ανάμεσα στις οποίες οι φιλαρμονικές του Βερολίνου και της Βιέννης και η Συμφωνική Ορχήστρα του Σικάγου, στην οποία είναι διευθυντής από το 2010, ενώ έχει μακροχρόνια και στενή συνεργασία με το Φεστιβάλ του Σάλτσμπουργκ. Με αυτή τη συναυλία, που οι λάτρεις της μουσικής αναμένουν με ενθουσιασμό, ο Μούτι επιστρέφει μετά από 11 χρόνια στη χώρα μας, την οποία αγαπά πολύ και δηλώνει θερμός φιλέλληνας. Ο ίδιος θεωρεί πως η Αθήνα είναι ένας αναγκαίος σταθμός για τους «Δρόμους της Φιλίας», καθώς η Ελλάδα και η Ιταλία είναι δύο χώρες με πολλά κοινά στοιχεία, αλλά και με τεράστια συμβολή στον δυτικό πολιτισμό.

Η πρώτη συναυλία των «Δρόμων της Φιλίας» έγινε το 1997 στο Σαράγιεβο, στον μοναδικό τότε χώρο της πόλης που δεν είχε καταστραφεί ολοκληρωτικά από τους βομβαρδισμούς. Από τότε, ο Ρικάρντο Μούτι επιλέγει ένα διαφορετικό μέρος κάθε χρονιά, για τη συναυλία, στην οποία συμμετέχουν μουσικοί από την Ιταλία και από την εκάστοτε χώρα φιλοξενίας. Μέχρι τώρα οι «Δρόμοι της Φιλίας» έχουν ταξιδέψει σε ιστορικές και σύγχρονες πόλεις, μεταξύ των οποίων η Ιερουσαλήμ, το Κάιρο, η  Τεχεράνη, η Μόσχα, η Νέα Υόρκη, το Ναϊρόμπι, το Τόκιο και το Κίεβο. Το 2004, ο Μούτι ίδρυσε την Ορχήστρα Νέων Λουίτζι Κερουμπίνι, με τη συμμετοχή μουσικών από όλη την Ιταλία. Με αυτή την ορχήστρα καταφθάνει στην Αθήνα, για να συμπράξουν μαζί με εκλεκτούς έλληνες μουσικούς και χορωδούς. Αμέσως μετά τη συναυλία στην Αθήνα, η συναυλία θα επαναληφθεί στην Ιταλία, στο Φεστιβάλ της Ραβέννας.

Υπό την μπαγκέτα του Μούτι, ιταλοί και έλληνες μουσικοί και χορωδοί θα παρουσιάσουν μαζί τη δημοφιλέστατη 9η Συμφωνία του Μπετόβεν, αναδεικνύοντας την έκκληση για αδελφοσύνη που χαρακτηρίζει την «Ωδή στη χαρά».

Συμμετέχουν μουσικοί από την Ορχήστρα Νέων Luigi Cherubini, την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα και χορωδία της ΕΡΤ, τη Φιλαρμονική του Δήμου Αθηναίων, την Ελληνική Συμφωνική Ορχήστρα Νέων, τη χορωδία Coro Costanzo Porta με διευθυντή τον Αντόνιο Γκρέκο, και τη Συμφωνική Ορχήστρα και Χορωδία του Δήμου Αθηναίων με διευθυντή τον Σταύρο Μπερή.

Πρόγραμμα:

Ludwig van Beethoven (1770-1827)
Συμφωνία αρ. 9 σε ρε ελάσσονα, έργο 125

Allegro ma non troppo, un poco maestoso
Scherzo. Molto vivace
Adagio molto e cantabile
Presto. Allegro assai (Φρήντριχ Σίλλερ: Ωδή στη Χαρά)

Και οι σολίστες:

Maria Mydryak (σοπράνο)

Anastasia Boldyreva (μετζοσοπράνο)

Luciano Ganci (τενόρος)

Evgeny Stavinsky (μπάσος)

Η εκδήλωση εντάσσεται στο Πρόγραμμα «Tempo Forte Italia- Eλλάδα 2019», μια πρωτοβουλία που διοργανώνει η Πρεσβεία της Ιταλίας στην Αθήνα, μαζί με πολιτιστικούς φορείς, ιδρύματα, μουσεία, καλλιτέχνες και φίλους του πολιτισμού από την Ελλάδα και την Ιταλία, με σκοπό να φέρει «περισσότερη Ιταλία στην Ελλάδα και περισσότερη Ελλάδα στην Ιταλία».

Εισιτήρια:

Διακεκριμένη Ζώνη 100 ευρώ, Ζώνη Α΄ 80 ευρώ, Ζώνη Β΄ 50 ευρώ, Ζώνη Γ΄ 40 ευρώ,
Άνω Διάζωμα 30 ευρώ, Φοιτητικό & 65+, Ανέργων & ΑμεΑ 15 ευρώ.

Προπώληση: Πανεπιστημίου 39 (στοά Πεσμαζόγλου), στο greekfestival.gr, ticketmaster.gr, καταστήματα Public και Ianos .

 

 

Μοιράσου το άρθρο:

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΣτην Κρήτη η Φ. Γεννηματά – Στη Θήβα  ο Δ. Κουτσούμπας
Επόμενο άρθροΚαταγγέλλουν την υποστελέχωση της παιδιατρικής κλινικής